Ortlieb geeft Oostenrijk Olympisch optimisme

KITZBUHEL, CORTINA D'AMPEZZO (ANP) - De Olympische vlam brandt en de Oostenrijker warmt zich er aan op. Lillehammer lonkt na drie overtuigende skizeges in een weekeinde voor het eerst echt.

De skiliefhebbers uit Oostenrijk zijn dit wereldbekerseizoen nog niet bijster verwend. Het gemis aan vooruitzichten werd een maand voor het begin van de Winterspelen in het eigen Kitzbuhel en iets zuidelijker in de Italiaanse wintersportplaats Cortina d'Ampezzo in een klap goed gemaakt. Patrick Ortlieb, Thomas Stangassinger en Anita Wachter zorgden ervoor. Ulrike Maier en Thomas Sykora tekenden, met tweede plaatsen, voor de belangrijkste “supporting act”.

Hoe goed de anderen ook presteerden, de Oostenrijkse jubel werd in gang gezet door Ortlieb, de Olympisch kampioen van Albertville. Hij won zaterdag de moeilijkste afdaling ter wereld; op de beruchte 'Streif', waar een Oostenrijkse skier al in geen acht jaar - Peter Wirnsberger was de laatste - meer als eerste was geeindigd. Bovendien versloeg het 26-jarige instant-idool van Tirol Marc Girardelli, de lang geleden naar Luxemburg vertrokken Oostenrijker.

“Ik ben kapot, maar wat een lekker gevoel juist hier het cijfer 1 op het scorebord te zien oplichten. Het is mijn werk wedstrijden te winnen, maar door de Streif te bedwingen heb ik zelfs meer gedaan dan dat”, zei Ortlieb. Hij had bewust gekozen voor een hoog startnummer in de hoop dat de piste sneller zou worden. “Bovendien hoefde ik dan niet zo lang te wachten op het uiteindelijke resultaat. In Albertville ging ik destijds als eerste naar beneden. Toen duurde het nog uren . . .”

Ortliebs naam en de Stroh-rum dreunden nog door de hoofden van de fans, toen zich alweer een nieuwe gelegenheid aandiende voor een feestje. De Hahnenkamm, waar gisteren 40 000 bezoekers een plekje hadden gevonden, deinde tijdens de enerverende slalom. Stangassinger, net een griepaanvalletje te boven, zegevierde tot z'n onuitsprekelijke geluk, Sykora maakte er een dubbelsucces van.

De Italiaanse held Alberto Tomba, die de laatste weken opvallend vaak op de gespierde billen naar beneden kwam, maakte met de derde prijs een einde aan de negatieve reeks. “Nadat ik drie keer op rij ben uitgevallen, mag je dit gerust een prestatie van betekenis noemen”, reageerde de opgeluchte skimiljonair.

De combinatie in Kitzbuhel (afdaling en slalom) werd een prooi voor de Noor Lasse Kjus. In het wereldbekerklassement bleef diens landgenoot Kjetil-Andre Aamodt eerste. Katja Seizinger is het goudvinkje op wie de Duitsers hun marken kunnen zetten als het straks in Lillehammer op snelheid en durf aankomt. Na haar zege van vrijdag op de afdaling was de 21-jarige skister uit Halblech ook de beste op de Super-G. Door premies van de Duitse bond en prijzen van de organisatie verdiende ze binnen 24 uur 160 000 gulden. Toch was ze er zaterdag allerminst gerust op, na een fout in het zicht van de finish op de moeilijke “Olympia delle Tofana”. Uiteindelijk hield ze meer dan een halve seconde over op Maier en de Canadese Kerrin Lee-Gartner.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden