Orthopedisch gebedsmatje spaart knieën van moslims

Nooit meer zere knieën na het bidden. Voor moslims die het zwaar vinden om vijf maal daags te knielen, heeft een Turkse zakenman uit Berlijn orthopedisch verantwoorde bidmatjes bedacht. Hij kwam erop omdat hij zelf veel last had van zijn knieën.

Op het eerste gezicht is er niets bijzonders aan de kleedjes te zien. Maar aan de onderkant zitten kussentjes, ter hoogte van de knieën, het voorhoofd en de voeten. De kussentjes zijn gevuld met zacht, verend schuim.

Lichaamsdelen waar druk op staat, blijven zo gespaard. Het is een zegen voor de knieën, want het toch al hoge aantal knielbewegingen van islamieten kan tijdens de ramadan oplopen tot zestig per dag.

De 50-jarige ondernemer, Adnan Pirisan, wil de samenstelling van het schuim niet prijsgeven. Hij zegt alleen dat het spul slijtvast is, en dat hij er in 2009 patent op heeft aangevraagd.

Pirisan lijkt er een gat in de markt mee te hebben aangeboord. Het afgelopen jaar verkocht hijdrieduizend matjes, vooral via internet, voor een kleine 40 euro per stuk. Hij heeft filialen in Duitsland, Turkije, Koeweit en Doebai. Uiteindelijk hoopt hij de hele wereld te veroveren, wat gezien de vergrijzing niet onmogelijk lijkt.

Op zich bestonden er al knievriendelijke gebedsmatjes, maar die waren vaak over de hele linie dik, en daardoor lastig te transporteren. Het kleed van Pirisan is vrij makkelijk vouw- en tilbaar. Het valt bovendien om te bouwen tot kussen en een soort knapzak, groot genoeg voor 'een gebedenboek en medicijnen'.

De ondernemer gaat ook onderzoeken of er een markt is voor protestantse en katholieke matjes. Niet uit commerciële overwegingen, zegt hij in de

Frankfurter Allgemeine Zeitung

, maar omdat hij iedereen een pijnloos gebed gunt. (AFP, Trouw)

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden