Orthodoxe moslims zijn trots op 'onze jongens' in Syrië

null Beeld Op YouTube zijn tientallen filmpjes te zien van de laatste momenten uit de levens van zelfmoordterroristen.
Beeld Op YouTube zijn tientallen filmpjes te zien van de laatste momenten uit de levens van zelfmoordterroristen.

Euforie, dat voelen sommige orthodoxe moslimjongeren nadat bekend is geworden dat ook Nederlandse djihadisten zelfmoordaanslagen hebben gepleegd.

"Het zijn helden. Wat zij hebben gedaan is de ultieme djihad. Ze hebben bewust hun leven gegeven voor onze arme broeders, zusters en kinderen die dagelijks pijn lijden en elke seconde in angst leven om vermoord te worden door de varkens van Assad of die van de Iraakse regering, die wordt geleid door de duivelse Amerikanen", zegt de in Den Haag geboren Marokkaan Jaliel Ghamza (23). Hij bezoekt de ene keer de bekende As Soennah-moskee en de andere keer de Fath-moskee in Den Haag.

Ghamza noemt zichzelf een 'bijna ware moslim', omdat hij de stap naar het slagveld niet heeft durven te maken. Een bomgordel of een rugzak omdoen met een touwtje dat de boel doet ontploffen zou hij 'nog' niet aankunnen. "Zo ver ben ik nog niet. Deze jongens in Irak en Syrië zijn ver in het verwezenlijken van de ideale wereld, het kalifaat, een islamitische natie. Zij zijn ware moslims. Moge Allah hen accepteren in het Hemelse Paradijs."

Via de laptop
De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) maakte woensdag bekend dat twee Nederlandse moslims zelfmoordaanslagen hebben gepleegd. De ene in Irak namens de extremisten van de Islamitische Staat van Irak en Syrië (Isis) en de andere in Syrië voor de eveneens extremistische Djabhat Al Noesra. Bronnen rondom de AIVD melden dat die in Irak uit het netwerk komt dat in het eerste kwartaal van vorig jaar naar Syrië is vertrokken. Die groep - de eerste aanzienlijke groep die naar Syrië vertrok - komt voornamelijk uit de vier steden Delft, Den Haag, Rotterdam en Zoetermeer en bezochten daar verschillende moskeeën.

"Maar de meeste invloed hebben de beelden die via de laptop en televisie bij ons binnenkomen", zegt de Marokkaans-Nederlandse moslim Faisal Ghoulen (21). "We zien dagelijks beelden van de kwetsbaarheid van onze mensen in Syrië. Maar daar kunnen we vanuit Nederland niets aan doen. Ik denk dat het niet onze taak is om daar te gaan vechten." Ghoulen bezoekt de als gematigd te boek staande El Islam-moskee in de Haagse Schilderswijk. "Mijn imam is tegen de djihadgang en daar luister ik naar. Een autoriteit moet zeggen om op djihad te gaan en dat is hij voor mij. Niet die predikers die via het internet hun gif spuwen."

Hij doelt op de internetpredikers die van overal in de wereld hun radicale ideeën verspreiden. "Deze mannen weten hoe ze iets moeten brengem zodat hun aanhangers niet door hebben dat het allemaal onzin is."

Jezelf als wapen gebruiken
De Turkse Hagenaar Firuz Kergün (19) begrijpt dat moslims zich mengen in de Syrische strijd vanwege het gevoel van kameraadschap, maar hij vindt zelfmoordaanslagen 'een brug te ver'. "Ik vraag me af wat het voor nut heeft dat je jezelf en anderen, waarschijnlijk ook onschuldigen, doodt. Alsof de strijd is gewonnen als je dat doet. Ik geloof daar echt niets van."

Die gedachtengang snapt Ibrahim Mouissa (24) niet. "Het doel heiligt de middelen. In dit geval het oppakken van de wapens, maar ook jezelf als wapen te gebruiken. Ik ken de twee zelfmoorddjihadi's niet, maar ze zijn een voorbeeld voor me. Ik wilde dat ik kon wat zij hebben gedaan. Het doel is de islamitische staat. Zij gaven hun leven voor een mooie toekomst voor de moslims", zegt de Marokkaanse Nederlander uit Zoetermeer.

Zoetermeerder Erkan Hüseyin (23), een in Nederland geboren Turk, is feller. "We kunnen niet langs de zijlijn toekijken hoe onze mensen daar worden afgeslacht door die lieden van Assad. Ik heb het nog niet aangedurfd, maar ik heb bewondering, respect en ontzag voor deze echte mannen. De twee djihadisten hebben bewezen waar wij hier in dit kikkerlandje toe in staat zijn. We gaan tot het uiterste. Alles voor de oemma, de islamitische gemeenschap."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden