Orthodoxe moslims verenigen zich

Nieuw platform wil spreekbuis worden, ook richting politiek

ROBIN DE WEVER

De bestaande Nederlandse moskeekoepels krijgen concurrentie uit orthodoxe hoek. De groep Hizb ut-Tahrir en enkele andere organisaties gaan zich voortaan samen mengen in het publieke debat. De organisaties die nu moslims vertegenwoordigen in Den Haag en de media spreken maar namens een klein deel van de gemeenschap, vinden de orthodoxen.

Bij het nieuwe platform, genaamd 'Oproep tot eenheid', zijn onder meer de populaire prediker Abou Hafs en politicus Arnoud van Doorn betrokken. Hafs leidt het platform Bewust Moslim, Van Doorn zit namens de islamitische Partij van de Eenheid in de Haagse gemeenteraad.

In een gisteren gepubliceerd 'eenheidsdocument' schrijven ze dat de Nederlandse politiek moslims als tweederangsburgers beschouwt. Wie 'democratie niet accepteert' wordt direct bestempeld als radicaal. Met een beetje pech word je er ook nog van verdacht extremist te zijn en verdwijn je achter de tralies, is hun klacht.

Het politieke platform is geen directe tegenhanger van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO), benadrukt Okay Pala van Hizb ut-Tahrir desgevraagd. "Het CMO praat mee in Den Haag, dat is onze ambitie niet. Wij willen vooral een spreekbuis zijn, door wie moslims zich wél vertegenwoordigd voelen." Het CMO was niet direct bereikbaar voor een reactie.

Dat er behoefte is aan een orthodox platform bleek volgens Pala afgelopen december. Toen vroegen PvdA en VVD de regering om te onderzoeken of het mogelijk was om organisaties te verbieden die het salafisme verkondigen, een uiterst orthodoxe leer. "Dat was krankzinnig. Die motie kwam neer op onderdrukking. Uiteindelijk spraken alleen salafistische groepen zich ertegen uit, anderen voelden zich niet aangesproken. Terwijl zulke maatregelen ons allemaal treffen. Samen kunnen we een vuist maken."

Op welke manier 'Oproep tot Eenheid' dat gaat doen ligt nog open, vertelt prediker Hafs. "Neem het recht van islamitische vrouwen om een nikab of een boerka te dragen. Dat kun je uitdragen door er een gezamenlijke verklaring over op te stellen, maar ook door een vrouw juridisch bij te staan als ze in de problemen komt."

Volgens cultureel antropoloog Martijn de Koning is het de eerste keer dat Nederlandse orthodoxe moslims aankondigen met één stem te gaan spreken. De Koning, die veel onderzoek doet naar salafistische en andere orthodoxe moslims, proeft onder hen een sterk gevoel van urgentie. "Het anti-islamitische klimaat waarover ze spreken, wordt in die kringen heel sterk ervaren. Het verbaast me niet dat ze willen samenwerken."

De initiatiefnemers vroegen de afgelopen weken tientallen organisaties en moskeebesturen om zich aan te sluiten. Veel van hen bedankten. De suggestie dat 'Oproep tot eenheid' maar een klein deel van de moslimgemeenschap vertegenwoordigt, wijst Pala van Hizb ut-Tahrir van de hand. "Veel organisaties wachten eerst af wat wij precies gaan doen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden