Orthodoxe moslims gaan samenwerken en met één stem spreken

null Beeld anp
Beeld anp

Nederlandse moskeekoepels krijgen concurrentie uit orthodoxe hoek. De groep Hizb ut-Tahrir en enkele andere organisaties gaan zich voortaan samen mengen in het publieke debat. De clubs die nu moslims vertegenwoordigen in politiek Den Haag en de media spreken maar namens een klein deel van de gemeenschap, vinden de orthodoxen.

Robin de Wever

Bij het nieuwe platform, genaamd 'Oproep tot eenheid', zijn onder meer de populaire prediker Abou Hafs en politicus Arnoud van Doorn betrokken. Hafs leidt het platform Bewust Moslim, Van Doorn is in de Haagse gemeenteraad fractievertegenwoordiger voor de islamitische Partij van de Eenheid. De Nederlandse politiek beschouwt moslims als tweederangsburgers, schrijven ze in een gisteren gepubliceerd 'eenheidsdocument'. Wie 'democratie niet accepteert' wordt direct bestempeld als radicaal. Met een beetje pech word je er ook nog van verdacht extremist te zijn en verdwijn je achter de tralies.

Het politieke platform is geen directe tegenhanger van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO), benadrukt Okay Pala van Hizb ut-Tahrir desgevraagd. "Het CMO praat mee in Den Haag, dat is onze ambitie niet. Wij willen vooral een spreekbuis zijn. Eén door wie moslims zich wél vertegenwoordigd voelen." Het CMO was niet direct bereikbaar voor een reactie.

'Samen kunnen we een vuist maken'
Dat er behoefte is aan zo'n platform bleek volgens Pala afgelopen december. Toen vroegen PvdA en VVD de regering om te onderzoeken of het mogelijk was om organisaties te verbieden die het salafisme verkondigen, een uiterst orthodoxe leer. "Dat was echt krankzinnig. Die motie kwam neer op onderdrukking. Maar uiteindelijk spraken alleen salafistische groepen zich ertegen uit, anderen voelden zich niet aangesproken. Terwijl zulke maatregelen ons allemaal treffen. Samen kunnen we een vuist maken."

Op welke manier 'Oproep tot Eenheid' dat gaat doen ligt nog open, vertelt prediker Hafs. "Neem het recht van islamitische vrouwen om een niqaab of een boerka te dragen. Dat kun je uitdragen door er een gezamenlijke verklaring over op te stellen, maar ook door een vrouw juridisch bij te staan als ze in de problemen komt."

'Orthodoxen ervaren anti-moslimklimaat heel sterk'
Volgens cultureel antropoloog Martijn de Koning is het de eerste keer dat Nederlandse orthodoxe moslims aankondigen met één stem te gaan spreken. De Koning, die veel onderzoek doet naar salafistische en andere orthodoxe moslims, proeft onder hen een sterk gevoel van urgentie. "Het anti-islamitische klimaat waarover ze spreken, dat wordt die kringen heel sterk ervaren. Het verbaast me niet dat ze nu reden zien om samen te werken."

Opmerkelijk is hun ambitie wel, want de orthodoxe islam is bijzonder veelkleurig en verkokerd. De initiatiefnemers vroegen de afgelopen weken tientallen organisaties en moskeebesturen om zich aan te sluiten. Veel van hen bedankten. De suggestie dat 'Oproep tot eenheid' maar een klein deel van de moslimgemeenschap vertegenwoordigt, wijst Pala van de hand. "De mensen die nu meedoen hebben een belangrijke plaats in de gemeenschap. En volgens mij wachten veel organisaties af: die willen eerst zien wat wij precies gaan doen."

Hizb ut-Tahrir is omstreden: critici verwijten de organisatie dat ze radicalisering in de hand werkt en in andere landen niet terugdeinst voor geweld. In de meeste Arabische landen is ze verboden. Niet op alle punten zitten de deelnemers op één lijn, erkent Pala. Raadslid Van Doorn heeft bijvoorbeeld warme banden met Saoedi-Arabië. Hizb ut-Tahrir moet weinig van de sjeiks hebben en streeft (naar eigen zeggen geweldloos) een eigen islamitische heilstaat na. Pala: "Maar op heel belangrijke punten zijn we het eens. Dat is het belangrijkste."

Okay Pala, leidsman van Hizb ut-Tahrir. Beeld anp
Okay Pala, leidsman van Hizb ut-Tahrir.Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden