Orthodoxe geestelijken kneden Iran richting theocratie

Ook Ali Khamenei, de hoogste geestelijk leider van Iran, bracht vrijdag zijn stem uit ©AFP Beeld
Ook Ali Khamenei, de hoogste geestelijk leider van Iran, bracht vrijdag zijn stem uit ©AFP

Ga vooral stemmen. Maak de uitslag van de parlementsverkiezing een 'nachtmerrie voor onze vijanden', adviseren Iraanse partijen de bevolking van hun land. Achter de schermen trekken sjiitische hardliners de macht naar zich toe.

Op de staatstelevisie en in officiële propaganda klinkt strijdlustige democratische taal. Die doen vermoeden dat het volk vrijdag zowaar keuze en invloed heeft. Niets is minder waar: enkel kandidaten die door geestelijken zijn goedgekeurd nemen deel - dissidenten zijn opgepakt of anderszins het zwijgen op gelegd.

Goddelijke heerschappij
Prominente kandidaten laten bij campagnebijeenkomsten in universiteiten en moskeeën een heel ander geluid horen, meldt de Washington Post. Het volk moet bij verkiezingen geen eigen politieke voorkeur uitspreken, maar slechts de 'goddelijke' heerschappij van geestelijken bezegelen.

'Het mandaat om te regeren komt van God', citeert de krant Mahmoud Nabavian, geestelijke en parlementskandidaat. 'Democratie geeft in ons land geen pas, theocratie wel. De rol van het volk is om door God uitverkoren leiders te helpen.'

Kritiek ingeslikt
De transitie wordt bespoedigd door president Mahmoud Ahmedinejad, die eerdere kritiek op ayatollah Khamenei heeft ingeslikt. 'Onze hoogste leider is meer en meer de centrale macht die ons land bestuurt', schreef columnist Sadollah Zarei onlangs in de staatskrant. 'Hij zetelt stevig aan de top van de piramide. Dat maakt ons land sterk.'

Lees ook het artikel 'De keuze in Iran is tussen conservatief en nog conservatiever'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden