Orthodoxe evangelicalen zien invloed in Washington afnemen

Capitol Hill in Washington Beeld Thinkstock
Capitol Hill in WashingtonBeeld Thinkstock

Conservatieve evangelicalen konden jarenlang hun stempel drukken in Washington, maar na de verkiezingen van afgelopen dinsdag heeft de stem van de 'verkondigers van de goede boodschap' aan invloed ingeboet.

Marco Visser

George Bush had 8 jaar geleden zijn herverkiezing te danken aan de steun van de evangelicalen; met bijna 24 procent van het electoraat nog altijd een omvangrijke groep. In ruil daarvoor moest Bush zorgen voor een verbod op het homohuwelijk, en liefst ook op abortus. Afgaande op de verkiezingsuitslag van afgelopen dinsdag, lijkt er voor die orthodoxe agenda nog maar weinig steun te bestaan. De evangelische beweging verloor veel kandidaten in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat.

Dinsdagnacht, toen de stembussen dichtgingen, twitterde Albert Mohler van het Theologisch Seminarium van de Zuidelijke Baptisten: 'Als de stemming over het huwelijk (in vier staten) uitpakt zoals het nu lijkt, gaan we een fundamentele morele bijstelling van het land tegemoet.'

Woensdagochtend verwoordde Mohler de zorgen die leven bij veel evangelisten. 'We zijn terecht diep bezorgd', schreef hij. 'We moeten bidden dat God president Obama's hart zal veranderen over een aantal kwesties, van de bescherming van het ongeboren leven tot de integriteit van het huwelijk.'

Jonge evangelicanen
Niet alle evangelisten zijn zo somber als Mohler. 'Jonge evangelicalen denken heel anders over onderwerpen zoals het homohuwelijk en immigratie dan de oudere generatie', zegt Kevin Wright, pastor van Foundry United Methodist Church in Washington. 'Ze nemen de bijbel en hun persoonlijke relatie met Jezus nog net zo serieus, maar zij omarmen daarnaast ook onderwerpen als sociale rechtvaardigheid.'

De christelijke organisatie Sojourners deed voorafgaand aan de verkiezingen onderzoek naar het stemgedrag van jonge evangelicalen en constateerde dat die groep verdeeld is tussen beide politieke partijen. Het viel de organisatie op dat jonge gelovigen meestal achter de Democraten staan als het gaat om immigratie, homohuwelijk en binnenlands beleid, maar liever Republikeins stemmen als het gaat om buitenlands beleid en abortus.

De afstand tussen jonge evangelicalen en het evangelische leiderschap kan bijdragen aan de afnemende macht van christelijk rechts. 'Christelijke rechts krijgt minder invloed in de Verenigde Staten en dat heeft veel te maken met leeftijdsdynamiek', zegt pastor Wright.

De traditioneel agressieve houding van christelijk rechts op het gebied van bijvoorbeeld abortus, is een van de redenen dat jonge evangelicalen zich steeds minder identificeren met de conservatieve christenen. 'Ze lopen weg omdat ze zich storen aan de uitspraken van evangelische leiders en niet langer geassocieerd willen worden met hun strikt conservatieve politiek', zegt Tim King van Sojourners.

Zo bleven de conservatieve evangelicalen de senators Todd Akin en Richard Mourdock, twee favorieten van religieus rechts, steunen nadat ze allebei controversiële uitspraken hadden gedaan over abortus en verkrachting. De Republikeinse Partij vroeg Akin en Mourdock zich terug te trekken, maar de evangelische christenen bleven hun kandidaten steunen. Dinsdag verloren ze allebei.

Hoe stemden de gelovigen?
Voorafgaand aan de verkiezingen voorspelden analisten dat Romneys mormoonse geloof zijn campagne in de weg kon zitten. Uit cijfers van PEW blijkt dat niet het geval. Romney kreeg meer evangelische stemmen dan John McCain in 2008. Over het algemeen moest Romney het vooral hebben van de blanke protestanten (69 procent koos voor Romney) en evangelicalen (79 procent).

Uit het onderzoek van PEW blijkt ook dat hoe religieuzer de kiezer is, des te groter de kans is dat hij Republikeins stemt. Omgekeerd geldt dat de steun voor Democraten toeneemt naarmate het bezoek aan godshuizen minder wordt. Een probleem voor de Republikeinen is dat het aandeel gelovigen in de VS afneemt. Alleen de evangelicalen en 'anders gelovigen' noteerden een plusje.

Waar Romney kon rekenen op de steun van blanke protestanten en evangelicalen, daar kozen zwarte christenen, Spaanstalige katholieken, joden en de 'religieus ongebondenen' voor Obama.

De grootste aanhang heeft Obama onder zwarte christenen; liefst 95 procent stemde op de huidige president. Ook Spaanstalige katholieken (75 procent), joden (69 procent), anders gelovigen (74 procent) en religieus ongebondenen (70 procent) verkozen Obama boven Romney.

Wel verloor Obama aanhang onder de joden (- 9 procent) en religieus ongebondenen (- 5 procent). Ook onder blanke evangelicalen (- 6 procent) en katholieken (- 7 procent) was er minder enthousiasme voor Obama dan 4 jaar geleden. .

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden