Orthodoxe dominee: Taboe homoseksualiteit doorbreken

Hersteld hervormde kerk is steeds conservatiever geworden

GERRIT-JAN KLEINJAN

Een reformatorische dominee die uit de kast komt: het leek ondenkbaar. Totdat dinsdag de hersteld hervormde predikant Dustin Burggraaf (1980) uit Wijk en Aalburg naar voren stapte. Zijn homoseksuele geaardheid, schreef hij in een opiniestuk in het Reformatorisch Dagblad, heeft hij 'na een peilloos diepe crisis en veel innerlijke strijd als gegeven aanvaard'. Burggraaf pleit ervoor het taboe op homoseksualiteit te doorbreken.

Burggraafs coming out is een opmerkelijke stap, omdat de Hersteld Hervormde Kerk homoseksualiteit afwijst. Het kerkgenootschap ontstond vandaag precies tien jaar geleden, toen enkele tienduizenden 'bezwaarden' de net opgerichte Protestantse Kerk in Nederland (PKN) de rug toekeerden. Zij beschouwen zich als de ware voorzetting van de Nederlandse Hervormde Kerk, die in de PKN opging.

Maar de beladenheid van Burggraafs stap toont aan dat de huidige hersteld hervormden ideologisch een stuk conservatiever zijn dan de kerk die zij zeggen voort te zetten. Was Burggraaf pakweg vijftien jaar geleden uit de kast gekomen, dan zou dat in de meeste hervormde gemeenten geen probleem zijn geweest.

De toenemende orthodoxie is de kenmerkende ontwikkeling in de korte geschiedenis van de HersteldHervormde Kerk, die de afgelopen tien jaar groeide van 40.000 naar 60.000 leden. In de kerk is het ambt van predikant, ouderling of diaken alleen toegankelijk voor mannen. Er is zelfs nog geen begin van een discussie over de rol van vrouwen op deze posities. Ook over de (ambts)kleding van de predikanten is tumult geweest. Op een enkeling na dragen de hersteld hervormde predikanten geen toga meer op de kansel, maar een zwart pak. Een toga, in de voormalige Nederlandse Hervormde Kerk de standaard, zou een teken van hoogmoed zijn. "Wie loopt er nu in zo'n (on)ding?", verzuchtte een 'herstelde'predikant in een opiniestuk.

Homoseksualiteit, schrijft Dustin Burggraaf, is een onderwerp dat in de Hersteld Hervormde Kerk wordt doodgezwegen. "De nood die ik proef, is ronduit schokkend. Mensen weten zich vaak geen raad met hun gevoelens. Sommigen worden erdoor zelfs tot wanhoop gedreven."

Mogelijk leidt zijn oproep tot iets meer openheid over dit onderwerp. Voor Burggraaf zelf heeft zijn coming out geen directe gevolgen meer. Hij is om gezondheidsredenen niet meer in actieve dienst. Vanwege een ernstig auto-ongeluk werd hem zes jaar geleden emeritaat verleend.

De Verdieping 6

Altijd een man, omdat God het wil

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden