Orthodoxe christenen worstelen met gebruik voorbehoedsmiddelen

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Mag je een zwangerschap uitstellen? En is anticonceptie daarbij toegestaan? Het zijn vragen waar veel christenen mee worstelen. Driekwart van de orthodoxe christenen heeft weleens een voorbehoedsmiddel gebruikt, zo blijkt uit een steekproef van de Nederlandse Patiënten Vereniging (NPV). "Maar veel mensen vinden het lastig om erover te praten."

Amber Dujardin

Meer dan de helft van de ondervraagden vindt dat anticonceptie niet in strijd is met de Bijbel, zo blijkt uit het onderzoek onder 1439 mensen tussen de 15 en 45 jaar, van wie 56 procent reformatorisch. Bijna driekwart heeft weleens een voorbehoedsmiddel gebruikt of doet dat nog steeds. Het condoom (68 procent) en de pil (65 procent) zijn favoriet.

Volgens NPV-directeur Esmé Wiegman benaderen christenen de organisatie steeds vaker met vragen over anticonceptie, sinds de NPV vorig jaar een lespakket heeft ontwikkeld over seksualiteit. "Als christelijke organisatie zijn we tegen abortus", legt ze uit. "Bij die aandacht voor ongeboren kinderen is het belangrijk om óók stil te staan bij wat eraan voorafgaat. Wij hebben geen promotieprogramma voor anticonceptie, maar vinden het belangrijk om met mensen in gesprek te gaan over hun vragen en twijfels."

Die steken regelmatig de kop op bij christenen als het over voorbehoedsmiddelen gaat. Een groot deel (39 procent) van de ondervraagden worstelt met de keuze voor anticonceptie. De meeste deelnemers bespreken het onderwerp wel met hun partner, maar in veel mindere mate met hun ouders. "Er is behoefte aan voorlichtingsmateriaal vanuit christelijk perspectief", zegt Wiegman. "Wij nemen geen standpunt voor of tegen anticonceptie in, maar helpen met vragen op het ethische en persoonlijke vlak."

Andere tijden
In de Bijbel staat overigens niets over anticonceptie, zegt Wiegman. "Maar je leest er weinig over vrouwen met veel kinderen. De mannen hadden vaak een hoop kinderen, maar die kregen ze bij verschillende vrouwen. De vruchtbare periode van vrouwen was toen ook veel korter door het langdurig geven van borstvoeding en het zware werk. We leven nu in heel andere tijden."

Dat laatste benadrukt ook bijbelwetenschapper Sam Janse. Waar de NPV zich niet voor of tegen voorbehoedsmiddelen uit wil spreken, is hij een uitgesproken voorstander. "In de Bijbel stond een opdracht tot vermenigvuldiging", aldus Janse. "Maar die is in zo'n andere tijd geschreven. Je had een hoge kindersterfte, de pest en andere rotziektes. Het kwam niet in mensen op om te denken aan overbevolking."

Dat tij is tweeduizend jaar later volledig gekeerd. Er dreigt een 'demografische bom', zegt Janse. "Het is heel belangrijk om die nieuwe context mee te laten wegen bij het beschouwen van een tekst. Vergelijk het met een oude kloosterregel die voorschreef dat er houten bestek gebruikt moest worden. Duizend jaar later is dat heel duur geworden, terwijl je voor een kwartje bij de Blokker of de Hema metalen bestek kunt kopen. Die richtlijn is nu dus geschrapt."

Janse hoopt dat ook paus Franciscus zich voor anticonceptie uitspreekt. "Elke zoveel jaar verdubbelt de wereldbevolking. Dat is niet houdbaar. Het is tijd om de oude katholieke trend te doorbreken."

Kerkelijke achtergrond

Van de ondervraagden heeft 97 procent een kerkelijke achtergrond. 56 procent is reformatorisch, 22 procent protestants, 14 procent gereformeerd, 4 procent evangelisch en 1 procent rooms-katholiek.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden