Orthodox katholiek boegbeeld

Als dertig jaar geleden een prijs in het leven was geroepen voor de trouwste katholiek van ons land, dan had Nelly Stienstra hoge ogen gegooid. In een tijd dat veel Nederlandse katholieken rebelleerden en zich afkeerden van Rome, stond zij pal voor paus, bisschoppen en leergezag. Nelly Stienstra overleed in de nacht van maandag en dinsdag plotseling in haar woonplaats Utrecht, op 69-jarige leeftijd.

Jarenlang was ze voorzitter van het Contact Rooms-Katholieken (CRK), de conservatieve tegenhanger van de Acht Mei Beweging. Stienstra schreef Traditie met-een-hoofdletter en hekelde het in haar ogen 'gebrek aan sacramenteel besef' bij progressieve katholieken. Communievieringen waar leken in voorgingen vond ze een verschrikking.

Ze was Nederlands-hervormd, maar bekeerde zich in haar studietijd tot het katholicisme. Als een echte bekeerlinge werd ze een felle pleitbezorger van haar nieuwe geloof. In 2004 liet Stienstra zich door kardinaal Simonis tot maagd wijden. Als niet-kloosterling beloofde zij hierbij plechtig haar leven in onthouding aan Christus toe te wijden.

Lange tijd was Nelly Stienstra de huisgenote van de eveneens orthodoxe oud-hulpbisschop van Utrecht Theo Hendriksen (1907-2001). Hun huis aan de Nieuwegracht werd een ontmoetingsplek voor behoudende priesters. Naar verluidt werden in deze 'priestersalon' de benoemingen van de bisschoppen Eijk en Punt voorgekookt.

Toen Wim Eijk promoveerde tot aartsbisschop van Utrecht, was ze verheugd. Maar het ging al vrij snel mis tussen de twee. De aartsbisschop besloot in 2009 de priesteropleiding Ariënskonvikt vanwege financiële redenen te sluiten, waar Stienstra kritiek op had. Zij moest daarop vertrekken als vrijwilliger in de Utrechtse kathedraal. Een enorme klap voor Stienstra, die Eijk verweet dat hij als 'bestuurder, herder en leraar tekortschiet'. Met veel bisschoppen onderhield ze nog altijd warme contacten, maar met Eijk kwam het nooit meer goed. En dus doet zich het ironische feit voor dat deze loyale katholiek, die zielsveel van haar kerk hield, sterft in onmin met haar eigen bisschop.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden