Orkestmuziek

Gewandhausorchester. Een van de oudste, beroemdste en beste orkesten in de wereld maakt een kleine tournee door Nederland. Wonderlijk dat het orkest dit keer niet zijn opwachting maakt in de Amsterdamse muziektempel. Onder chefdirigent Herbert Blomstedt en met violist Frank-Michael Erben speelt het Gewandhausorchester uit Leizpig het Vioolconcert van Mendelssohn (de componist die het orkest internationale faam bezorgde) en Tsjaikovski's Vijfde symfonie. Alleen in Rotterdam (Doelen 23/10), Utrecht (Vredenburg 24/10) en Enschede (Muziekcentrum 25/10).

Twee podia voor Escher/Van Vlijmen. In de Rotterdamse Doelen wordt een extra orkestpodium in de zaal gebouwd om op 19/10 naast het Rotterdams Philharmonisch Orkest ook het Rotterdam Young Philharmonic een plek te geven. Beide orkesten (dirigenten Ernst van Tiel en Arie van Beek) spelen samen in Jan van Vlijmens voltooiing van Rudolf Eschers 'Summer rites at noon'. Een bijzondere akoestische ervaring. De orkesten spelen eveneens samen in 'De laatste man/Ware grootte' van Micha Hamel. Het RPhO speelt alleen in Guus Janssens 'Keer' en het RYP doet dat in 'Moloch' van Peter-Jan Wagemans. Dat laatste stuk betreft een wereldpremière. Een uur voor aanvang is er een inleiding. Een dag later verhuizen de orkesten met hetzelfde programma naar de Dr Anton Philipszaal in Den Haag. Daar maakt het concert onderdeel uit van het Festival in de Branding dat van 19 t/m 22 oktober veel nieuwe Nederlandse muziek presenteert. Centraal in het Haagse festival staan Micha Hamel en Guus Janssen. Info: 070/3609810.

Vijfentwintig jaar Harnoncourt. De Oostenrijkse dirigent Nikolaus Harnoncourt maakte in 1975 zijn debuut bij het Concertgebouworkest met Bachs 'Johannes-Passion'. Vijfentwintig jaar later dirigeert hij, één van de pioniers van de historisch verantwoorde uitvoeringspraktijk, in Amsterdam ook Brahms, Bruckner en Dvorák. Het zilveren 'huwelijk' tussen het KCO en Harnoncourt wordt deze week gevierd met Haydns oratorium 'Die Schöpfung'. Met het onvolprezen Arnold Schönbergkoor uit Wenen en solisten Dorothea Röschmann, Kurt Streit en Anthony Michaels-Moore klinkt Haydns meesterwerk op 19, 20 en 22/10. Daarna vertrekt men uit Amsterdam voor concerten in Brussel, Parijs, Valencia en Madrid.

Liederen

Meesterklassen. De Duits/Nederlandse bariton Udo Reinemann geeft op 22, 23 en 24/10 masterclasses met de titel 'Rondom liederen van Schubert'. Er zijn steeds twee sessies in de kleine zaal van Muziekcentrum Vredenburg: van 10.00-13.00 uur en van 14.00-17.00 uur. Op 25/10 is er een eveneens gratis lunchconcert waarin Reinemanns leerlingen zich presenteren.

Stephan Genz. Tussen de masterclasses van Udo Reinemann in Utrecht door, bestaat de mogelijkheid om de liedkunst in zijn affe vorm te horen. De veelgeprezen jonge bariton Stephan Genz treedt maandagavond 23/10 in de kleine zaal van Vredenburg op met een programma dat 'Mythen' getiteld is. Met Eric Schneider zingt Genz liederen van Schubert en Wolf.

Marjana Lipovsek. Mezzosopraan Marjana Lipovsek geldt al jaren als een van de beste liedzangeressen ter wereld. Op 24/10 zal zij in de kleine zaal van het Amsterdamse Concertgebouw een zeer interessant recital geven. Naast muziek uit Monteverdi's opera 'L'Incoronazione di Poppea' zingt zij liederen uit Mahlers 'Des Knaben Wunderhorn' en Moessorgski's cyclus 'Liederen en dansen van de dood' (een specialiteit van haar). Zelf stelde ze een serie van Sloveense volksliederen samen. Haar begeleider is Anthony Spiri.

Kamermuziek

Jansen, Jansen en Jansen. Op zaterdagmiddag 21/10 worden in de Domkerk te Utrecht pianotrio's van Mozart gespeeld. Uitvoerenden zijn Janine Jansen (viool), Maarten Jansen (cello) en Jan Jansen (piano). Het gratis concert begint om 15.30 uur.

Béla Bartók. Dit seizoen worden in zes concerten de zes strijkkwartetten van Bartók gespeeld. De serie begint maandag 23/10 met het Mondriaan Kwartet, dat samen met het Schönberg Kwartet deze serie georganiseerd heeft. Bartóks Vierde kwartet wordt in dit eerste programma omlijst met kwartetten van Antheil, Janssen en Mossolov. Kleine zaal Concertgebouw Amsterdam.

Jazz

Het Paul van Kemenade Kwintet startte twee weken geleden een tournee met drie Zuid Afrikaanse musici Feya Faku (trompet), Louis Mhlanga (gitaar) en Sydney Mnisi (tenorsaxofoon). Dat ze vaker met elkaar speelden, bleek al bij het eerste concert. De merkwaardige relaxte rifjes, de lome swing, de onderhuidse melancholie, die zoveel Zuid Afrikaanse muziek kenmerkt, viel opnieuw prachtig samen met de karakteristieke Europees/Amerikaanse sound van het Van Kemenade Kwintet. De komende dagen besluiten ze de tournee met concerten in Roosendaal (De Kring, 20), Utrecht (Vredenburg, 21), Tilburg (voorafgaande aan een optreden van Carla Bley's 4+4; Concertzaal, 26) en Enschede (De Tor, 27).

Pa.Linck.XL is een nieuw werkverband van de kern van de groep Palinckx met drie musici van buiten: DJ Donotask van de Urban Dance Squad op draaitafels en samplers, de Engelsman Chris Cutler op slagwerk en de Belg Daan Vandewalle op piano. Ieder van deze drie musici voegt het zijne toe aan de op zich al bijzondere mix van Jacques (gitaar) en Bert Palinckx (bas) en Han Buhrs (stem) als drie/kwart Palinckx. Vanavond in het Amsterdamse BIM-huis, zondag in het Rotterdamse Dodorama, maandag in Eindhoven (Wilhelmina) en dinsdag in Utrecht (Ekko).

Pop

Amsterdam Dance Event. Conamus en Buma organiseren vanaf vanavond 19/10 t/m zaterdag 21/10 de Amsterdam Dance Event, muziekconferentie voor de dancewereld. Duizend professionals uit de muziekindustrie spreken elkaar over thema's als het succesvolle Hollandse geluid, de territoriumdrift van de Franse markt en de dj als nieuwe ster. 's Avonds optredens in Paradiso, Excape, de Melkweg en Ministry. Info: 'www.amsterdam-dance.nl'.

Punk. 'Ik ben een punker mama!' is de titel van een expostie in de Rotterdamse showroom for media and moving arts Mama. Te zien is onder meer een overzicht van punkflyers door de jaren heen, en een video'installatie over de kern van punk. Tot 1 november aan de Witte de Withstraat 31, woensdag t/m zondag van 12.00 tot 19.00 uur.

Nico van der Stam, de popfotograaf die vorige maand op 75-jarige leeftijd overleed, maakte in zijn leven ruim een miljoen foto's. In de jaren zestig werkte hij onder meer voor tijdschriften als Muziek Express en Hitweek. Het Maria Austria Instituut toont samen met de Amsterdamse Melkweg onder de noemer 'De Bintangs in je Rijam' een overzicht van zijn werk. Woensdag t/m zondag, 14.00 tot 20.00 uur, Marnixstraat 409 in Amsterdam.

Popronde. Voor het derde achtereenvolgende jaar gaat de Popronde op reis door Nederland om een dwarsdoorsnede te geven van het muziektalent. Tot 17 november reizen 25 bands langs tien verschillende steden. Morgen 20/10 is Arnhem aan de beurt. Optredens van onder meer Green Hornet, Mercy Men, Mindmenders, Tammo, Zebra. Info: 'www.popwaarts.nl'.

Flashback. De afgelopen weken bracht de Nederlandse band Grof Geschut een flashback naar The Police. Woensdag 26/10 wordt de serie afgesloten in Paradiso Amsterdam.

Crossover. De Crossover Awards 2000 trekt door het land. Vrijdag 20/10 Para Breda, zaterdag 21/10 Platte Zaal in Maastricht. Optredens van onder meer Beef en Mindmenders.

Abel. 19/10 Patronaat, Haarlem.

Bent. 21/10 Melkweg, Amsterdam.

Brainpower. 20/10 Tivoli Utrecht.

Brooklyn Funk Essentials. 19/10 Melkweg Amsterdam, 20/10 LVC, Leiden.

Pepsi pop. Met onder meer Billie Piper, Craig David, Five, Girl Thing, Lionel Richie, Melanie B, Melanie C, Sonique en Texas. 21/10 Gelredome Arnhem.

Dans

2Pack opende gisteravond het Rotterdamse jongeren theater- en dansfestival ACT 2000. '2Pack', ook vanavond nog te zien in de Rotterdamse Schouwburg, is de nieuwste voorstelling van Hush Hush Hush, de groep van choreograaf Abelazziz Sarrokh. De voorstelling is een combinatie van breakdance, capoeira en flamenco, gebaseerd op leven en dood van de Amerikaanse rapper Tupac Shakur.

Het Nationale Ballet danst t/m 5 november 'The Sleeping Beauty'. Het gaat om de versie die Peter Wright in 1981 voor dit gezelschap maakte (dat toen nog in de Amsterdamse Stadsschouwburg speelde) en die in 1989 speciaal voor het veel grotere Muziektheater is aangepast. Wright is ook nu betrokken bij het instuderen van dit stuk. In oktober uitsluitend in het Muziektheater, begin november in Den Haag (1 en 2/11) en Rotterdam (4 en 5/11).

Cloud Chamber van Ron Bunzl mixt op een doorgaans onderhoudende manier dans met circus, muziek en theater. 'The Postmillennium Circus' is het derde deel van een circus-trilogie over 'het hier en nu in onze verbeelding', en over hoe 'verleden en toekomst als twee rivieren langs beide zijden van de berg' stromen. Te zien in Almere (Metropole Theater, 20), Utrecht (Stadsschouwburg, 21) en Leeuwarden (De Harmonie, 25). Tournee tot begin december.

Tapdogs. Het van oorsprong Australische tapdansgezelschap 'Tap Dogs' is bezig met de laatste dagen van zijn Nederlandse tournee. Hun show kent een enorme vaart, snelle taps, de stevige live-muziek (percussie en gitaar). Nog te zien in Schouwburg Tilburg (20 en 21/10) en Schouwburg Nijmegen (24/10).

Jeugd

De Opkomst. Het jongerenfestival De Opkomst brengt dit jaar in samenwerking met het Vlaamse productiehuis Victoria een serie voorstellingen uit, die in een repetitieperiode van enkele weken zijn gemaakt met jonge acteurs. 'Y-trekt' is een docudrama met monochrome videobeelden over kamerbewoners die de stad Utrecht verlaten. 'Goden', van de Gentse schrijver Wim van Gotha, speelt met gitzwarte humor aan de rand van het bestaan. Jeroen Kriek regisseerde een productie over de lichtheid van het bestaan, 'Here we are now, entertain us!!'. Verder spelen tijdens het festival o.a. Het Syndicaat, Growing up in Public en Speelteater Gent. Te zien t/m en met 22/10 op diverse locaties in Utrecht.

Jeugdtheaterdag. Op 22/10 vindt de eerste Nationale Jeugdtheaterdag plaats. Zo'n zeventig theaters in het land zetten die dag de schijnwerpers op theater, dans en muziek voor een jong publiek. De jeugdtheaterdag is een jaarlijks terugkerend evenement ter promotie van de kwaliteit van het jeugdtheater.

Forza Festiva is een nieuwe muziekvoorstelling van Samba Salad. Samba's, rumba's, merengues, tango's, Flamenco en Afrikaanse muziek smelten samen tot een swingende muziektaal voor kinderen vanaf vijf jaar. Te zien 22/10 in C.C. De Stoep, Spijkenisse, 23/10 in De Meervaart, Amsterdam.

Gaza. 'De dag dat mijn broer niet thuis kwam' is, net als de in Trouw besproken voorstelling 'De Liefste', geïnspireerd op een reis van Huis aan de Amstel naar Gaza en de Westbank. Regisseur Liesbeth Coltof baseerde zich voor deze voorstelling op gesprekken met Palestijnse kinderen. Te zien 19 t/m 21/10 in het Huis aan de Amstel Theater, Amsterdam, 22/10 in de Schouwburg Nijmegen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden