Orkesten

Rapsodie Paramaribo. Het Nederlands Studenten Kamerorkest (Nesko) is gisteren in Arnhem begonnen aan de jaarlijkse tournee door Nederland. Solist dit jaar is Jeroen den Herder die met het orkest het eerste celloconcert van Dmitri Kabalevski zal spelen. Het Nesko gaf de Surinaamse fluitist Ronald Snijders een compositieopdracht die resulteerde in de 'Rapsodie Paramaribo'. Verder op het programma, geleid door Arthur Arnold, Wagners 'Siegfried Idyll' en de 'Pulcinella suite' van Stravinsky. Vanavond in Maastricht (Conservatorium). Daarna in Vredeskerk Delft (20), Bachzaal Amsterdam (21), Oosterpoort Groningen (23), Lokhorstkerk Leiden (24) en Geertekerk Utrecht (25). Info: www.go.to/nesko

Flamenco en De Falla. Het Noordhollands Philharmonisch Orkest speelt een intrigerend programma dat folklore- en kunstmuziek uit Spanje samenbrengt. Van Manuel de Falla zingt de Nederlandse mezzo Tania Kross de beroemde 'Siete canciones populares españolas'. Het orkest speelt onder leiding van Fabrice Bollon van De Falla 'El sombrero de tres picos' en de Vuurdans uit 'El amor brujo'. Ook op het programma vier delen uit 'Iberia' van Isaac Albéniz. Het flamenco-ensemble La Kika y Grupo doorbreekt het officiële programma met 'Alegría' waarin originele flamencozang, -dans en -muziek samenkomen. Vrijdag 20 in Stadsgehoorzaal Leiden, zaterdag 21 in Concertgebouw Haarlem en dinsdag 24 in Schouwburg De Meerse Hoofddorp.

Opera

Postume Kerstens première. Van de opera 'Creon' van componist Huub Kerstens en librettist Peter te Nuyl moest de derde akte nog geschreven worden toen Kerstens in 1999 door een ongeval plotseling overleed. De Nationale Reisopera (voormalig intendant Louwrens Langevoort gaf Kerstens indertijd de opdracht) besloot de onvoltooide opera in première te brengen. 'Creon' komt daarmee in een illuster rijtje van onaffe opera's die toch gespeeld worden: 'Lulu' van Alban Berg en 'Turandot' van Puccini. Te Nuyl voert de regie, Thierry Fischer heeft de muzikale leiding. Roberto Salvatori zingt de titelrol, Lucia Meeuwsen is Jocaste en Oedipus wordt gezongen door Julius Best. De wereldpremière vindt plaats op zaterdag 21 april in het nieuwe Rabotheater in Hengelo dat op die avond officieel geopend zal worden. Op zondagavond is in Hengelo een tweede voorstelling. Vervolgens reist de productie naar Den Bosch (24), Eindhoven (26), Rotterdam (27), Utrecht (1 mei) en Amsterdam (9).

Koormuziek

Canterbury Cathedral Choir. Het beroemde koor van de kathedraal van Canterbury, hoofdkerk van de Anglicanen, komt voor twee optredens naar Nederland. De 18 jongens en 12 professionele volwassen zangers van het koor luisteren vrijwel elke dag de Anglicaanse evensong op in de kathedraal. Onder leiding van dirigent/organist David Flood zingt het koor muziek van Tallis, Byrd, Blow, Hündel, Swayne en Britten. Op vrijdag 20 in de St. Christoffelkerk in Roermond (aanvang 19.30 uur) en op zondag 22 in de Stadskerk St. Cathrien in Eindhoven (aanvang 15.00 uur).

ASKO Kamerkoor. Het ASKO Kamerkoor richt zich op eigentijdse koormuziek. Het koor zoekt gericht naar werken die actueel en grensverleggend zijn. Zo mogelijk wordt de componist bij het repetitieproces betrokken, vaak noodzakelijk vanwege de ingewikkelde en onconventionele notatie van de partituren. Onder leiding van Jos Leussink treedt het koor nu op met 'Mitternachtstück' (1986) voor kamerkoor en acht instrumentalisten van Mauricio Kagel en 'Trinity - three four-choir anthems on three notes' (1978) van Tom Johnson. In Paradijskerk Rotterdam (21), Galerie Marzee Nijmegen (22, aanvang 16.00 uur), Muziekcentrum Den Bosch (26), Posthoornkerk Amsterdam (27), Korzo Theater Den Haag (28) en Provadja Theater Alkmaar (10 mei).

Dag van Milhaud

Muziekcentrum Vredenburg organiseert voor de vierde keer een concertdag die aan één componist gewijd is. Na Schnittke, Martinu en Martin is op zondag 22 Darius Milhaud aan de beurt - een Fransman uit de Provence van het Israëlitische geloof, zoals hij zichzelf omschreef. Uit de circa vierhonderd opusnummers van Milhaud zijn negentien werken gekozen. Er staan drie concerten gepland (om 11.00, 14.15 en 20.15 uur) waarin wordt samengewerkt door de Ebony Band, Nieuw Sinfonietta Amsterdam, het Nederlands Kamerkoor en het Nationaal Kinderkoor. Opvallende composities: 'Scaramouche' in de versie voor altsaxofoon en blaaskwintet, 'Concertino d'automne' voor twee piano's en kamerorkest en de opera 'Les malheurs d'Orphée'. Info: 030/2314544.

Jazz

De Nazaten. 'Hofleverancier van bastaardmuziek, muziek ontstaan uit het vreemdgaan van onze vorstelijk voorouders, die zijn bekroning vindt op de dansvloer'. Zo omschrijft de zevenmansgroep De Nazaten (voorheen De Nazaten van Prins Hendrik) haar repertoire. De vaste bezetting: gitaar, klarinet, bas- en tenorsax, trombone/tuba, conga's/skratsji en drums, krijgt tijdens haar uitgebreide tournee met de veelzeggende titel 'Van New York tot New Delhi', bijval van Roy Campbell Jr. Deze New Yorkse trompettist, met ouders uit Barbados, combineert jazz met Caribische muziek. Concerten onder meer: 19 april in Het Muziekcentrum, Den Bosch en 21 april in Rasa, Utrecht. Aanvang telkens 21.00 uur.

Mardi Gras. Nog meer blaasmuziek, met de Say No More Brassband, maandag 23 april, om 21.30 uur in Café Wilhelmina te Eindhoven. De 9-koppige formatie is een initiatief van alt- en baritonsaxofonist Rob Marijnen. De composities zijn geënt op de Mardi Gras-traditie (carnavalsoptochten) uit New Orleans. De blazers (saxen, trompetten, trombone en tuba) trekken de lijn verder door met jazzinvloeden van Sun Ra en John Coltrane, funky interpretaties van James Brown en Maceo Parker (gearrangeerd naar het authentieke brassband-geluid) en diverse wereldse tradities zoals Balkan-, Zuid-Amerikaans en Afrikaans repertoire.

Roy Hargrove. De Amerikaanse trompettist Roy Hargrove komt voor twee concerten naar Nederland. Zondagmiddag 22 april staat hij om 16.00 uur met zijn kwintet (verder bestaande uit Sherman Irby-sax, Larry Willis-piano, Gerald Cannon-bas en Willie Jones III-drums) in Porgy and Bess in Terneuzen. Dinsdagavond 24 april speelt hij in het Amsterdamse Concertgebouw een dubbelconcert met het kwartet van contrabassist Ray Brown die deze avond zijn 75ste verjaardag viert. Saxofonist Irby zal er niet bij zijn, hij maakt plaats voor de niet minder talentvolle Jesse Davis. Aanvang van het dubbelconcert is 20.15 uur.

Afscheidstournee. Tussen de 69 en 84 jaar zijn ze inmiddels, de bejaarde mannen van het Cubaanse ensemble Vieja Trova de Santiaguera. Binnenkort mag het al meer dan vijftig jaar op de wereldpodia actieve kwartet van zijn welverdiende rust genieten. In ons land kregen ze pas enkele jaren geleden bekendheid bij een breed publiek door de film Lagrimas Negras. Tijdens hun Europese afscheidstournee doen ze onder meer, op maandag 23 april om 20.15 uur, de Haagse Anton Philpszaal aan. Het is de laatste kans de bolero, son, cha-cha-cha en guajira uit de monden, gitaren, contrabas en maracas van deze voorouders van de Buena Vista Social Club te horen.

Pop

Muzikantendag. De Nationale Muzikantendag is een dag met workshops, clinics en voorlichting voor muzikanten, georganiseerd door Conamus, Music Maker, SENA en BV Pop, zaterdag 21/4 in de Melkweg Amsterdam. Op het programma staan workshops tekstschrijven, compositie, productie en zang. Met medewerking van Daniël Lohues, Pim Kops (de Dijk) en Rick de Leeuw. Verder het Demospreekuur: programmeurs en managers van platenmaatschappijen als Sony Virgin en Universal luisteren naar demo's van bezoekers. Meer info: 'www.muzikantendag.nl'.

Stephan Malkmus. Vorig jaar kondigde Stephen Malkmus het einde aan van zijn invloedrijke indie-rockband Pavement. In februari bracht hij zijn gelijknamige solo-album uit. 22/4 staat Malkmus in de Melkweg Amsterdam.

Daau, afkomstig uit Antwerpen, bracht onlangs het derde album 'Life transmission' uit. Alle samples op het met dance flirtende album worden op het podium live gespeeld. 19/4 Patronaat Haarlem, 22/4 Effenaar Eindhoven, 26/4 Ekko Utrecht.

Nightlife. Onder het motto 'dance to the music' zijn er op 19, 20 en 21/4 in Ahoy' Rotterdam optredens van Donna Summer, En Vogue, Son by four, Los del Rio en Zuco 103.

Een combinatie van pop, dans en theater moet het publiek meevoeren langs de belangrijkste muziekstromingen van de voorbije decennia.

Acid Junkies. 20/4 LVC Leiden, 21/4 Burgerweeshuis Deventer.

Brainpower. 20/4 Atalantis Alkmaar, 27/4 So What Gouda.

Handsome 3some is bezig met een flashback naar Björk. 20/4 Podium Hardenberg, 24/4 Bacchus in Leiden, 25/4 Plan C Rotterdam.

L'Histoire d'Arno. 19/4 Paradiso Amsterdam, 20/4 Tivoli Utrecht, 26/4 Doornroosje Nijmegen.

My Vitriol. 24/4 Melkweg Amsterdam.

Saul Williams. 19/4 Melkweg Amsterdam.

Skik. 20/4 Harlekijn festival Maarheeze, 21/4 Feesttent Groessen.

Spookrijders. 21/4 't Hart van Alem in Alem.

Turin Brakes & Kings of convenience. 20/4 Melkweg Amsterdam.

Dans

Springdance. In de 21ste editie van het Spring Dance Festival zijn t/m 30 april zes totaal nieuwe producties en dertien Nederlandse premières te beleven. Opmerkelijk is de vijf uur durende marathon E.X.T.E.N.S.I.O.N.S op basis van workshops die Xavier Le Roy in de voorafgaande week heeft gehouden. Buitenlandse gasten op het Festival zijn o.a. Gilles Jobin, Paz Rojo, Sato Endo, Roger Sinha, Willy Dorner, Jerome Bell, Anna Huber, Lin Yuan Shang, Thomas Plischke, Thomas Lehmen, Akra Khan, Boyzie Cekwana. Voor de in Nederland werkzame dansers liet directeur Simon Dove zijn keuze op Hans Hof Ensemble, Nanine Linning en Martin Butler vallen.

Voor volledig festivalprogramma: www.springdance.nl

In Tales of Stillness laten Desiree Delauney, Hillary Blake Firestone, Kenzo Kusuda en Carsten Rempe zich door zestiende-eeuwse Japanse landschapschilderingen inspireren, begeleid door elektronische muziek van Anne Wellmer. Rotterdam 19 april, Alkmaar 20 april, Groningen 28 april.

Synenergie. Beeldend kunstenaars, componisten en studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht trekken naar Amsterdam om daar hun synenergie met dansgroep Krisztina de Châtel te bewijzen. Amsterdam Frascati 24 t/m 26 april.

Purim is een Oost-Europese balletvoorstelling op klezmermuziek naar het bijbelverhaal Esther. Zowel dansers als muzikanten komen uit Hongarije, namelijk het Gyori Ballet en de Budapester Klezmerband. Weert 25 april, Almelo 26 april, Veldhoven 27 april, Middelburg 29 april, Gouda 1 mei.

Stamping wordt wel het Zuid-Afrikaanse antwoord op de Ierse Riverdance-hype genoemd. De 22 leden van de Big Black Flat Foot Stamp & Dance Company stampen en roffelen op alles wat los en vast zit en zingen a capella. Tijdens hun tournee door Nederland (Eurostage) tot 30 mei doen zij deze week Doetinchem (19), Sittard (20), Capelle a.d. Ijssel (21), Purmerend (24), Meppel (25) aan.

Prettig gestoord lijken de drie dansers die in Alien (I'm sorry) van choreografe Anouk van Dijk contact zoeken in een geplastificeerde wereld.

Over bedrieglijke schijn en het mechanisme van verontschuldiging als wapen. Amsterdam Frascati t/m 21 april.

Tell me... Muziek en Dans vormen in de loopbaan van de Amerikaan Dylan Newcomb een twee-eenheid. Hoe het principe van ons stemgebruik op het maken van een theater-dans en muziekvoorstelling toe te passen? De ex-danser van het NDT kreeg hiervoor de dansers van dansgroep de Châtel ter beschikking. Hun voorstelling Tell Me... is tot eind mei te bezoeken. Deze week in Culemborg (20 april), Helmond (26 april), Roermond (27 april).

In Soul, de laatste productie van Truus Bronkhorst en Marien Jongewaard leggen zes dansers en vier danseressen de drijfveren van dans bloot, op muziek van Schumann tot Stones. Tot 29 mei op tournee door Nederland. Deventer 19 april, Alkmaar 20 april, Groningen 26 en 27 april.

Cabaret

Lebbis & Jansen toeren langs de Nederlandse theaters met hun nieuwe voorstelling 'Hoogwoord'. 20 en 21/4 in de stadsschouwburg Eindhoven.

Hans Teeuwen is aan het toeren met try-outs van zijn voorstelling 'Dat dan weer wel'. Hij schijnt een boodschap uit te dragen die indrukwekkender is dan de Sint Pieterskerk in Rome, een requiem van Mozart of de David van Michelangelo. Oordeelt u zelf. 22 en 23/4 in De Kleine Komedie (Amsterdam).

Bolder & Plante staan '75 minuten te zweten in de ring, voor jou' in 'Wannabe'. Het zijn twee vriendinnen, Audrey Bolder en Victorine Plante, die visueel en fysiek theater brengen. De superbitchen doen alles behalve elkaar te sparen. T/m 21/4 in De Kleine Komedie (Amsterdam).

Stomp, het oorverdovende percussie- en dansspektakel dat al jaren een hit op Broadway is, is terug onder het ijzersterke motto: 'Stomp is groot, luid en onweerstaanbaar'. Alles heeft z'n eigen ritme, zodra het in handen valt van de groep Yes/No People: bezemstelen en pvc-buizen, vuilnisvaten en emmers, houten kratten en oliedrums. 19/4 in Parkstad Limburg Theater (Heerlen), 21 en 22/4 in C.C. De Maaspoort (Venlo).

Jeugd

Woestijn is een avontuurlijke dansthriller van Danstheater Aya, die zich afspeelt onder de zinderende zon op een verlaten zandvlakte. Oscar van Woensel schreef een beklemmende tekst voor vier jonge dansers in een choreografie van Wies Bloemen. Te zien op 19 en 20/4 in CC. Berchem, Antwerpen en 25/4 in Theater Zuidplein, Rotterdam.

Tekeningen. In de jubileumvoorstelling 'Ik teken wat ik wil' van het Speeltheater Holland komen vanuit een reusachtig schetsboek de tekeningen van een eigenwijs meisje tot leven. Te zien 21/4 in Limburghal Auditorium, Genk, 22/4 in de Twentse Schouwburg, Enschede, 25/4 in de Krakeling, Amsterdam.

'Spanning' is het thema voor de grote Kunstbende-wedstrijd 2001. In de voorrondes van de wedstrijd brengen jongeren muziek, poezie, dans, performances, beeldende kunst en film in veertien regio's' van het land. Te zien op 21/4 op diverse locaties in Enschede, op 22/4 op locaties in Tilburg. Informatie: 053-4300999 en 073-6137671.

Poëzie. In Het Land van Ooit, in Drunen, is op 21/4 de finale van de poëziemanifestatie 'Door een gekleurde bril', met optredens van bekende kinderboekenschrijvers en dichters.

Parade. Tijdens het Museumweekend op 21 en 22/4 zetten musea in het land de deuren weer wijd open voor het publiek. Het Breda's Museum, in Breda, presenteert het nieuwe kinderboek 'Parade', dat jonge bezoekers op een speelse manier laat kennismaken met de museumwereld.

Een varken in de rol van detective scharrelt door de depots van een museum en ontdekt daar tal van geheimzinnige objecten, die elk een eigen verhaal vertellen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden