Orkest heeft zijn klank geïntensiveerd en brengt deze met lef

FREDERIKE BERNTSEN

Klassiek

Münchener Kammerorchester

Mozart, Schubert e.a.

***

Eén zwieper met de rechterarm van de concertmeester was voldoende om de toon te zetten in Elgars 'Introduction and allegro'. Met een ruim gebaar spoorde violist Daniel Giglberger zijn collega's in het Münchener Kammerorchester aan tot groots musiceren, met diepte en kracht in het geluid.

Het kamerorkest uit Duitsland, te gast in het Concertgebouw, heeft zijn klank geïntensiveerd onder leiding van chef-dirigent Alexander Liebreich ¿ na een huwelijk van tien jaar geeft Liebreich het aankomende seizoen het stokje door aan Clemens Schuldt. Geen van beide heren was aanwezig in Amsterdam, Giglberger nam de honneurs waar.

Wat houdt die intensivering in? Daar zit in ieder geval een gezonde dosis lef bij, zoals in Mozarts 'Vijftiende pianoconcert'. Solist was Denis Kozhukhin, maar op hem komen we zo. Hoe de Müncheners aan het Andante begonnen was modern: de contrabassen die iets luider dan verwacht kleur inbrengen, de overige strijkers strak in het gelid, summier vibrato. Fris en transparant.

Daar kon Kozhukhin ¿ volgend jaar mei debuteert hij bij het Concertgebouworkest ¿ wat mee. Hijzelf is ook direct en zelfs wat koel in zijn aanpak, geen geneuzel en getreuzel. Problematisch was het gesteld met de blazers: voor hout en koper bleek het een hele toer om de soepele notenstroom uit de vleugel te volgen. De verdeeldheid, vast niet bedoeld maar wel een feit, hield een echt dramatische Mozart op afstand. De karakters uit zijn opera's, die precies zo aanwezig zijn in de pianoconcerten, werden node gemist.

Alsof er in de pauze stevig gediscussieerd was in de artiestenfoyer, kon Schuberts 'Vijfde symfonie' rekenen op een harmonieuzere uitvoering. Dat de harde kern van het orkest het strijkerscorps is, werd al bij Elgar duidelijk, maar ook in Puccini's 'Crisantemi', met een raak getroffen, onbestendige sfeer.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden