Orkanendrukte

Half september werden de Azoren opgeschrikt door de tropische storm Erika. Na Erika, de vijfde tropische storm/orkaan van 1997, is het rustig gebleven. Gewoonlijk komen er tussen juni en begin november 10 tropische stormen tot ontwikkeling waarvan er 6 uitgroeien tot een 'hurricane' (gemiddelde windsnelheid meer dan 117 km/uur). Op de oostelijke Pacific is de bedrijvigheid groter en wat vooral opvalt is de kracht van de systemen.

Op 12 september groeide Linda uit tot een superorkaan met gemiddelde windsnelheden van 300 km/uur en een laagste kerndruk van 900 hPa. Linda werd daarmee de krachtigste orkaan van deze eeuw oost van de datumgrens. Hoogstwaarschijnlijk heeft de orkaan grote verwoestingen aangericht op de Mexicaanse eilandengroep Revilla Gigedo.

Daarna trok Nora de aandacht. Nora was namelijk pas het 4e systeem dat als tropische storm het zuidwesten van de Verenigde Staten bereikte. Het centrum trok vlak langs de woestijnstad Yuma in Arizona en dumpte daar op 25 september 97 mm regen. De normale jaarsom bedraagt daar 80 mm.

Op 24-25 september 1939 kwam een tropische storm aan wal tussen San Diego en Los Angeles. De storm richtte veel vernielingen aan en op zee kwamen 45 mensen om.

Vanochtend staat er aan de kust nog een harde tot stormachtige zuidwestenwind en op veel plaatsen is het buiig. Daarbij kan ook onweer optreden. Vanmiddag wordt het ietsje beter. Met het naar de Oostzee wegtrekken van een randstoring neemt vooral de wind gas terug. Verder is het opnieuw verre van koud met maxima rond 18-19'. Vanavond nemen wind en buiigheid weer toe onder invloed van een volgende randstoring.

Morgen opnieuw regen in vooral het zuiden, doordat een frontale storing over noordelijk Frankrijk naar het oosten trekt.

In het weekeinde ligt de centrale depressie boven het Oostzeegebied. Met een west tot noordwestelijke stroming wordt dan koudere lucht aangevoerd. De maxima schommelen rond de 14'. Verder vallen er van tijd tot tijd nog wel buien.

Gisternacht en -ochtend buien met ook onweer in de kustprovincies, vooral gistermiddag frontale regen (Dirkshorn en Catrijp hadden een etmaalsom van 20 mm) en in zuidelijk Limburg, waar het lange tijd droog bleef, werd het zo'n 19'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden