Orkanen talrijker en krachtiger door opwarming van aarde

Weerkundigen uit 1910 zouden met grote verbazing naar de stormstatistieken van nu kijken. Het aantal orkanen per jaar is sinds die tijd meer dan verdubbeld. De oorzaak, zeggen weerkundigen van nu: de opwarming van de aarde.

Onderzoekers van het Nationaal Centrum voor Atmosfeeronderzoek (NCAR) in Boulder in de VS hebben de gegevens over stormen van de afgelopen eeuw op een rijtje gezet en die vergeleken met het verloop van de temperatuur van het zeewater. Orkanen halen daar hun energie vandaan. Door de opwarming van de aarde, die zeker de laatste decennia verband houdt met de uitstoot van broeikasgassen, valt te verwachten dat orkanen krachtiger worden, talrijker of beide.

Het ziet er nu naar uit dat het allebei het geval is. Twee jaar geleden concludeerde de klimatoloog Kerry Emanuel dat orkanen gemiddeld krachtiger worden. Nu blijken ze, zegt Greg Holland van het NCAR, ook steeds vaker voor te komen.

Wat daarbij de doorslag geeft, is de sterke toename van het aantal orkanen in de laatste paar jaar. Een soortgelijke stijging was ook al zichtbaar in de jaren dertig. In beide gevallen ging daar een versnelde stijging van de zeewatertemperatuur aan vooraf.

Het bijzondere aan die sprongen is, zegt Holland, dat ze niet veroorzaakt kunnen zijn door verbeteringen in de waarneming. Sceptici over het broeikaseffect noemen vaak als ’oorzaak’ van een vermeende opwarming van de aarde dat de meetmethoden zijn veranderd. Dat zijn ze in dit geval ook: in 1944 – toen vliegtuigen een rol gingen spelen in weerkundige waarnemingen – en rond 1970, toen satellieten een hoofdrol opeisten. De sprongen in de grafiek vallen echter in heel andere perioden.

Het jaar 2006 was met vijf stuks een kalm orkaanjaar, door de dempende invloed van de klimaatschommeling ’El Niño’. Maar, merken de onderzoekers op, was datzelfde aantal orkanen in 1910 opgetreden, dan hadden de weerkundigen uit die tijd van een bovengemiddeld orkaanjaar gesproken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden