Orkaan Luis houdt enorm huis op de Bovenwindse eilanden

Van een onzer verslaggevers AMSTERDAM, WILLEMSTAD - De orkaan Luis heeft enorm huis gehouden op de drie Bovenwindse eilanden van de Nederlandse Antillen. Op Sint Maarten zijn vier mensen omgekomen en raakten er dertig gewond. Zeker 2000 bewoners zijn dakloos geworden. Communicatie met de eilanden was gisteravond nog vrijwel onmogelijk.

Tijdens een verkenningsvlucht van de marine boven Sint Maarten is gisteren waargenomen dat een kwart van de huizen in de hoofdstad Philipsburg onbewoonbaar is en een nog groter deel zwaar beschadigd. Door golven tot bijna vijf meter hoogte en langdurige regenval zijn grote delen van de stad ondergelopen.

Het reddingswerk bij de grootste natuurramp in de geschiedenis van de Antillen wordt extra bemoeilijkt, omdat het gebied nog steeds wordt geteisterd door zware regens en stormen. De luchthaven Juliana op Sint Maarten is overstroomd geweest en tot gisteravond onbereikbaar voor vliegtuigen vanwege modder op de landingsbaan. Informatie over de situatie op de beide andere Bovenwindse eilanden, Saba en Sint Eustatius, ontbreekt nog. Onbevestigde berichten spreken van twee vermisten op Eustatius en één op Saba.

Luis is de Bovenwinden gepasseerd met snelheden tussen 200 en 225 km per uur. Op het Franse deel van Sint Maarten zou volgens een radio-amateur 60 tot 70 procent van de huizen beschadigd zijn. Ook van andere Caribische eilanden als Antigua, Barbuda en St. Barthelemy komen berichten over grote schade. Het centrum van Antigua's hoofdstad St. John moet er uitzien als een sloperij; het ziekenhuis is ingestort.

Op Sint Maarten, dat van de Caribische eilanden vermoedelijk het zwaarst is getroffen, zijn belangrijke gebouwen in Philipsburg beschadigd. Van het ziekenhuis werden de operatiekamer en de keuken vernield, bij het politiebureau waaide het dak eraf. Schade is er ook aan het station van de Landsradio, die buiten gebruik raakte, en een aantal kerken en scholen.

- Vervolg op pagina 3

Orkaan Luis vaagt krottenwijken weg VERVOLG VAN PAGINA 1

Krottenwijken, waar duizenden illegalen woonden, zijn door Luis weggevaagd. De meeste grote hotels bleven gespaard voor grote schade. Elektriciteits- en telefoonkabels zijn vernield. Vrijwel alle wegen zijn geblokkeerd door bomen en puin. In de Lagune Simpson Bay zijn meer dan 200 jachten op de oever gesmeten of gezonken. In Little Bay hebben benzinestations zwaar te lijden gehad van de orkaan. De politie noteerde een groot aantal meldingen van plunderingen.

Radio Curom op Curaçao kreeg gistermorgen telefonisch verbinding met gezaghebber Dennis Richardson. Die meldde een “ongelooflijke” ravage. Op dat moment raasde Luis nog in alle hevigheid over het eiland: “Vanaf dinsdagmiddag is er maar een korte periode van een half uur geweest, waarin het stil was. Voor de rest leek het op de hel.

Richardson deed een dringende oproep om hulp: “Wij hebben mensen en materieel nodig. De schade aan woningen is aanzienlijk, onze opvangcentra zijn overvol.” Vooral het centrum van Philipsburg is volgens zijn informatie zwaar getroffen.

Vanuit Willemstad is gistermiddag het fregat Van Amstel naar Sint Maarten vertrokken met 150 reddingswerkers en hulpgoederen als medicijnen, babyvoeding en beddegoed. Het schip wordt vanavond verwacht op het Bovenwindse eiland, dat bijna 900 km noordelijker van Curaçao ligt. Zeventig brandweerlieden op Curaçao en Aruba staan klaar voor vertrek, maar kunnen niet weg zolang het vliegveld van Sint Maarten nog gesloten is. De Nederlandse marine stuurt een veldhospitaal met 160 bedden en 34 medewerkers naar Curaçao. Ook vliegen twee brandweercompagnieën van 60 mensen en 40 ton reddingsmaterieel naar de Antillen.

Premier Miguel Pourier van de Nederlandse Antillen heeft de bevolking van de andere eilanden gevraagd te bidden voor de bewoners van de Bovenwinden. Op Curaçao en Bonaire werden gisteren verschillende kerkdiensten gehouden voor de slachtoffers van de orkaan. “Wij maken ons in de eerste plaats zorgen om het menselijke leed en eventuele slachtoffers”, zei Pourier. “Maar ook aan de economie van de Antillen is een enorme klap toegebracht.”

Een gratis telefoonnummer van Postbus 51 is gisteren platgebeld door vele honderden mensen, die informeerden naar de situatie in de Cariben. Het nummer (06-300024) zal mogelijk ook vandaag bereikbaar blijven.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden