Verenigde Staten

Orkaan Ian aan land in Florida, stormvloed van 3,6 meter hoog gemeten

Een omgewaaide boom in de plaats Sarasota in Florida. Beeld AFP
Een omgewaaide boom in de plaats Sarasota in Florida.Beeld AFP

Sommige kustplaatsen in Florida zijn getroffen door een stormvloed van wel 3,6 meter hoog, meldde gouverneur Ron DeSantis woensdagavond tijdens een persconferentie over orkaan Ian, die er eerder op de dag aan land kwam. Die stormvloed veroorzaakt grote overstromingen. Volgens DeSantis stijgt het water aan de kust niet verder nu de orkaan landinwaarts trekt.

Redactie Trouw

Ian kwam woensdag in de VS aan land bij het eiland Cayo Costa, voor de kust van Fort Myers in het westen van de Amerikaanse staat Florida. Het National Hurricane Center in Miami waarschuwde eens te meer voor het buitengewoon grote gevaar van Ian, die is ingedeeld in de op een na zwaarste categorie 4. De meteorologen van het NHC meldden windsnelheden van ruim 240 kilometer per uur, verwoestende stortregens en een verraderlijke zeegang met hoge golven. De omstandigheden kunnen ‘levensbedreigend’ zijn, waarschuwt NHC.

Inmiddels verschijnen er video’s vanuit de kustgemeenten in het westen van Florida waar Ian aan land kwam. Op beelden die het brandweerkorps van Naples deelt, is te zien hoe brandweerlieden tot aan hun middel in het water staan. De tv-studio van WINK TV in Fort Myers overstroomde, waardoor de berichtgeving van de lokale omroep rond 17.00 uur onderbroken werd. The Washington Post meldt dat de stormvloed in Fort Myers 2,1 meter hoog is.

In Collier County, ten zuiden van waar Ian aan land kwam, zitten verschillende mensen door het stijgende water vast in hun huizen, meldt een politiewoordvoerder. Er komt bij de alarmcentrale een ‘significant aantal’ telefoontjes binnen. De hulpdiensten vragen burgers geduldig te zijn en vooral niet zelf met eigen boten en auto’s te proberen anderen te redden. Veel mensen komen in de nasleep van orkanen om het leven doordat elektriciteitspalen omvallen en het stijgende water onder stroom komt te staan, benadrukken de autoriteiten.

DeSantis meldt dat er 250 vliegtuigen en helikopters, 1600 voertuigen en driehonderd boten in gereedheid zijn gebracht om burgers te hulp te schieten zodra dat kan. Zodra het donderdagochtend (lokale tijd) licht wordt in Florida, beginnen hulpverleners volgens DeSantis met een massale reddingsoperatie om getroffen burgers in overstroomde gebieden te helpen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden