Orientalis overleeft geldnood

Museumpark Orientalis in Heilig Landstichting (gemeente Groesbeek) durft de toekomst aan zonder nieuwe provinciesubsidie. Een ultieme reddingspoging door de interim-museumbestuurder Jan van Laarhoven is geslaagd. Acute financiële problemen zijn afgewend, mede door anonieme weldoeners en meer betalende bezoekers, inmiddels 45.000.

Van Laarhoven draagt per 1 januari de leiding over aan Erna van de Ven. Zij was eerder VVV-directeur in Nijmegen en omgeving. Makkelijk zal haar klus niet zijn: meer bezoekers zijn hard nodig.

"De financiële situatie blijft kwetsbaar", zegt Van de Ven, die momenteel de marketing verzorgt voor het park. "Het aantal betalende bezoekers moet stijgen naar 70.000. We komen in 2014 met de nieuwe tentoonstelling 'Toren van Babel'. We gaan verder op de weg die is ingeslagen door Van Laarhoven. Geen grootse verbouwingsplannen. Maar we laten niet alleen de geschiedenis zien van een devotiepark. We willen ook nu relevant zijn. Zo kan 'Babel' gaan over hoogmoed."

Orientalis beheert het erfgoed van het oorspronkelijke rooms-katholieke devotiepark uit 1911. Gelovigen konden destijds in Nederland op pelgrimsreis langs sleutelmomenten uit Jezus' leven op aarde. De gebouwen in het museumpark hebben vaak een monumentenstatus. Een aantal is recent met Rijksgeld gerestaureerd. De oorspronkelijke parkfilosofie evolueerde tot algemeen christelijk (wat tot uitdrukking kwam in de naam Bijbels Openluchtmuseum) en richt zich nu (als Orientalis) op de monotheïstische godsdiensten, met aandacht voor jodendom, christendom en islam.

In 2009 leidden interne strijd om de museumfilosofie en dalende bezoekersaantallen tot sluiting van het park, ontslagen en veel emoties onder vrijwilligers. Na twee doorstartpogingen onder leiding van de provincie Gelderland leek begin dit jaar het doek toch te vallen. Maar de Staten aanvaardden een ChristenUnie-motie voor eenmalige steun. Precies genoeg voor Van Laarhoven, oud-directeur van het Bijbels Openluchtmuseum, om het park te redden.

"Mijn belangrijkste uitdaging is om Orientalis van een museum tot een museaal platform te maken", zegt toekomstig directeur Erna van de Ven. "Godsdienst en cultuur kom je overal in het dagelijks leven tegen. De rode draad van Orientalis is de reis langs de drie heilige boeken die staan in de traditie van Abraham. Orientalis biedt plek voor ontmoeting. De museumdorpen kunnen daarin als theaters dienen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden