Orientalis krijgt geen cent meer van Gelderland

Museumpark Orientalis in Heilig Landstichting (gemeente Groesbeek) krijgt geen cent subsidie meer van het Gelderse provinciebestuur. Het voormalige Bijbels Openluchtmuseum bij Nijmegen sloot in 2009 vanwege grote financiële problemen. Na twee doorstartpogingen dankzij fondsenwerving en 1,7 miljoen euro overbruggingssubsidies vinden Gedeputeerde Staten (GS) het welletjes. Vertrouwen in de komst van andere investeerders is er niet.

De sluiting van Orientalis leek een jaar geleden al onafwendbaar. Gelderland verleende het toenmalige museumbestuur geen miljoenensteun voor een ambitieus moderniseringsproject van het gedateerde r.k.-devotiepark uit 1911 vol Rijksmonumenten. Dat bestuur vertrok. Een nieuw bestuur mocht verder met een bescheidener plan, alleen al om de monumenten te tonen die met Rijksgelden juist zijn gerestaureerd. Mede door Gelderse steun bleef het park toch open.

Orientalis vroeg Gelderland 4,1 miljoen euro subsidie voor de komende vier jaar, waaronder een exploitatiesubsidie. Overheden steunen zelden de exploitatie van cultuurinstellingen. Gelderland oordeelt dat per 1 januari 2013 een einde moet kamen aan Orientalis' uitzonderingspositie. De parkeigenaar, Heilig Land Stichting, is aan zet, vinden GS. Die verhuurt het park aan Orientalis.

Het museumbestuur ziet op basis van extern onderzoek kansen om binnen vijf jaar zelfstandig te draaien en jaarlijks 120.000 bezoekers te ontvangen. Nadat in 2011 al een Arabisch museumdorpje openging met financiële steun van Oman, kreeg Orientalis deze zomer van Israël het themapaviljoen 'Hidden Garden' aangeboden dat op de Floriade in Venlo stond. Orientalis verdiende dit jaar 75 procent van zijn inkomsten zelf en trok 40.000 bezoekers, aldus directeur Jan van Laarhoven.

Van Laarhoven, al eens directeur van het Bijbels Openluchtmuseum in de jaren tachtig en negentig, is teleurgesteld. Hij had Orientalis terug willen brengen naar zijn wortels. Het verbeeldt Jezus' leven via een wandelparcours van de geboortegrot tot voorbij Golgotha. Parkstichter Arnold Suys had in 1911 daarmee een pelgrimsreis voor ogen voor wie niet naar het Heilige Land kon.

De parkproblemen kwamen aan het licht in 2009. Een nieuw multireligieus museumconcept rondom Jodendom, christendom en islam zette de verhoudingen tussen parkeigenaar en museumbestuur op scherp. Heilig Land Stichting hecht aan het christelijke karakter. Bezoekers bleven weg. Het personeel werd ontslagen in 2009 en, na de mislukte doorstart in 2011, opnieuw. Nu werken er voornamelijk vrijwilligers.

Inmiddels is in Gelderland een emotionele strijd losgebarsten over Orientalis. Het museumbestuur spreekt schande van het voorstel om de steun te beëindigen. Provinciale Staten besluiten vlak voor Kerst definitief over de subsidie-afwijzing. De gemeente Groesbeek investeert alleen als Gelderland dat ook doet.

Oppositiepartij ChristenUnie wil dat GS eerst met het museumbestuur een toekomstplan maken. Het park blijft ook na sluiting cultureel erfgoed.

De Europese organisatie van openluchtmusea Exarc roept Gelderland op om goed voor deze unieke monumenten te zorgen en vooral geen overhaaste besluiten te nemen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden