Orientalis hoopt op Gelders geld

Bijbels museumpark wil hulp provincie. Vrijwilligers raken overbelast.

Het lijkt goed te gaan met veelgeplaagde Museumpark Orientalis in Heilig Landstichting bij Nijmegen. Er zijn meer bezoekers, er is een financieel plusje. Toch dreigt museumdirecteur Erna van de Ven het 30 hectare grote park in november voorgoed te sluiten. De drie parttime-medewerkers en de talrijke vrijwilligers raken uitgeput van het runnen van het park met historische Bijbelse dorpjes. Perspectief ontbreekt. "Zo doorgaan is onverantwoord", zegt Van de Ven.

Om sluiting af te wenden, collecteert Orientalis bij de provincie Gelderland. Komende week verschijnt een businessplan. Na de tijdelijke parksluiting in 2009 en het ontslag van 57 medewerkers was Orientalis jarenlang een politieke speelbal. Keer op keer leek het doek definitief te vallen voor het park uit 1911, dat was bedoeld voor een rooms katholieke pelgrimsreis in eigen land. Orientalis overleefde tot 2013 dankzij provinciesteun en kon daarna afgeslankt verder.

Het park verwelkomde vorig jaar 60.000 bezoekers, de helft van de hoogtijdagen toen de naam nog Bijbels Openluchtmuseum was. Maar niettemin een groeicijfer. In 2013 waren er 40.000 bezoekers.

Orientalis ziet meer lichtpuntjes, zoals de terugkeer van schoolbezoeken. "Alles lijkt goed te gaan", zegt Van de Ven. "Maar ten koste van wat? Onze vrijwilligers raken overbelast. Dertig uur per week aan Orientalis besteden, dat is niet de bedoeling."

Geld voor noodzakelijke investeringen en een perspectief ontbreekt. De bedrijfsvoering is triviaal: de tractor is stuk en blijft stuk. Een kapotte telefooncentrale kon vorig jaar nog worden vervangen door een particuliere gift. De provincie is volgens Van de Ven de ideale aanjager om met bedrijven en fondsen te zorgen voor een duurzame, levensvatbare toekomst van het park dat vol met opgeknapte Rijksmonumenten staat.

Doorgaan op de huidige voet is geen optie. "Onze organisatie is te kwetsbaar", zegt Van de Ven. "Op cruciale plekken werken vrijwilligers. We hebben een betaalde boekhouder nodig." Ze nam zelf een andere baan. Nu is ze onbetaald directeur en parttimer. Van de Ven beseft dat Orientalis weer een politieke speelbal kan worden. "Ik weet niet of ik dat kan voorkomen. Er moet geïnvesteerd worden. De provincie is hierbij echt nodig."

Het is afwachten hoe museum-moe de Gelderse provinciebestuurders zijn. Niet alleen om Orientalis. Vorig jaar werd de stekker getrokken uit een Vrijheidsmuseum WOII in Nijmegen. Daarvoor speelde de kwestie met het nooit gebouwde Nationaal Historisch Museum in Arnhem. Het provinciebestuur en Orientalis bespreken in september de toekomstplannen. Alleen de ChristenUnie heeft al, zonder de plannen te zien, steun toegezegd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden