Oriana Fallaci ziet haar kanker als een ander soort oorlog

De Italiaanse schrijfster en oorlogsverslaggeefster Oriana Fallaci heeft borstkanker. Ze ziet het als een ander soort oorlog om te verslaan; een oorlog tegen haar eigen lijf, verklaarde ze tegen het persbureau Reuter.

BIJDRAGE: LOES SMIT

Fallaci woont in New York, maar gaf het interview in Antibes, ZuidFrankrijk, waar ze was om een prijs in ontvangst te nemen voor haar laatste boek 'In Sh'allah', dat in 1990 verscheen. Het gaat over de oorlog in Libanon, gezien vanuit de positie van een Italiaanse Unifil-deelnemer, in Beiroet om de vrede te bewaren.

Fallaci schreef eerder 'Brief aan een ongeboren kind' (over abortus) en Een Man, over de Griekse verzetsman Alekos Panagoulis, de vriend van Fallaci, die door de Griekse junta werd vermoord. Zelf geeft ze de voorkeur aan 'In Sh'allah': “Ik heb er zes jaar aan gewerkt en mijn gezondheid er aan opgeofferd.” Fallaci is 63. Ze heeft als oorlogscorrespondente de oorlogen in Vietnam, Libanon, Zuid-Amerika en als laatste de Golfoorlog meegemaakt. Haar grote voorbeelden zijn Jack London en Ernest Hemingway. “Het kwam nooit in me op dat ik, als vrouw, niet zou kunnen doen wat zij deden.”

Het gezwel in haar borst werd vorig jaar ontdekt en dat verhinderde dat ze erop uit trok om actuele oorlogen te verslaan. “Het enige wat echt belangrijk is voor het verslaan van oorlogen is, behalve wat lef, een hele goede gezondheid. Maar als ik beter word sluit ik niet uit dat ik er weer op uit trek.”

Fallaci is klein van stuk, praat met een donkere stem, is elegant gekleed en ondanks haar vermoeidheid springt ze steeds op uit haar stoel om een verhaal met gebaren uit te beelden. Voor haar staat een asbak vol met haar sigarillopeuken.

Fallaci is wereldberoemd als interviewster van de groten der aarde. Zelf wordt ze niet graag op dat deel van haar werk aangesproken: “Het is een klein deel van mijn werk en zeker niet het moeilijkste. Ik ben geen journalist die boeken is gaan schrijven, ik ben een schrijfster die af en toe eens wat journalistiek werk doet.”

Wie had ze graag willen interviewen? “Ik zou er heel wat voor over hebben gehad om een interview te maken met Stalin, of met Hitler. En Jezus Christus! Mama Mia! Dat zou faschinerend geweest zijn!”

Is ze ooit diep onder de indruk geweest van iemand? “Nee,” zegt ze prompt. “Ik ben niet zo onder de indruk van mensen. Voor mij komen ze na bomen en dieren. Gewoonlijk was de geinterviewde meer onder de indruk van mij dan ik van hem of haar.” Maar na enig nadenken voegt ze toe: “Ik zou nooit een interview hebben durven maken met Hemingway of Picasso. Niet uit angst, maar uit respect.”

Ze is wel jaloers, zegt ze desgevraagd, ondanks haar successen. “Ik ben jaloers op vrouwen die kinderen hebben. En op mensen die in God geloven.” Fallaci is inmiddels bezig met een nieuw boek, maar ze wil niet zeggen waar het over gaat. “Ik werk een idee uit, dat er al twintig jaar lag. Het wordt een heel goed boek, als ik nog tijd van leven heb om het af te maken.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden