Orgel

Voor orgelliefhebbers zijn mooie tijden aangebroken. Een greep uit de vele orgelconcerten die deze week te beluisteren zijn: In Midwolda bespelen Fedde Tuinstra en Ludolf Heikens, studenten aan de Noord-Nederlandse Orgelacademie, het Hints-orgel in de Nederlands Hervormde Kerk (15/7, 20.00 uur).

In de Domkerk te Utrecht speelt Toon Hagen onder andere werken van Bach en een Bach-bewerking van Liszt (15/7, 15.30 uur).

Luci van Oortmerssen en Albert Moerman spelen in de Bovenkerk te Kampen barokmuziek en werken uit de twintigste eeuw tijdens een concert dat vanwege het informele karakter ook voor kinderen geschikt is (15/7, 15.00 uur).

Aart de Kort speelt in de Grote kerk te Zwolle werken van Bach en componisten die hem als inspiratiebron hadden (18/7, 20.00 uur).

Het grote Van Hagerbeer-orgel in de Pieterskerk te Leiden wordt 19/7 (12.30 uur) bespeeld door Erwin Wiersinga. Leden van het orgeltrappersgilde zorgen voor de 'windvoorziening'.

Concerten

Het Ricciotti Ensemble, gespecialiseerd in spelen op straten, pleinen, in parken en andere vreemde locaties, gaat deze zomer een samenwerking aan met een Surinaams ensemble. Tezamen spelen ze klassieke westerse en Surinaamse muziek op hun 'Switi Sranan Tour'. Op 14/7 (19.30 uur) spelen ze in Vereniging Ons Suriname in Amsterdam. Een dag later zijn ze om 14.30 uur op Sparrendaal te Driebergen voor een kinderconcert en om 19.30 uur bij Molen Delphine in Abcoude. Zondag spelen ze om 15.00 uur in Park Euromast, Rotterdam en om 20.00 uur in de Broerekerk in Bolsward. Maandag verblijven ze op Texel, om 11.30 in de zeehondencrèche Ecomare, om 20.00 uur op de Groeneplaats in Den Burgh.

Robecoconcerten. De grote violist Roby Lakatos brengt op 15/7 om 21.00 uur met collega's in de grote zaal van het Concertgebouw te Amsterdam een zigeunerspecial. Vanaf 19.00 uur zijn in de foyers hapjes te krijgen, terwijl zigeunerorkestjes spelen.

La petite bande. Onder leiding van Sigiswald Kuijken speelt 16/7 het derde, voerde, vijfde en zesde Brandenburgse concert van Bach. Amsterdam, Concertgebouw.

Het Orchestre National de Lille speelt onder leiding van Jean-Claude Casadesus Tsjaikovski en Stravinsky. Amsterdam, Concertgebouw: 18/7.

Opera

Spanga. In een tent in Spanga, oftewel het Verona van Weststellingwerf, voert de stichting Spanga 'Blauwbaard's burcht' van Béla Bartók op. Peter Michailov is Blauwbaard, Klara Uleman speelt Judith. De muzikale leiding is in handen van Jan van Maanen, de regie wordt verzorgd door Corina van Eijk. 15, 16, 18, 19, 21, 23 en 24 juli. Van 28 juli tot 4 augustus op de Parade in Amsterdam.

North Sea Jazz

In het Congresgebouw in Den Haag vindt dit weekeinde het 25ste North Sea Jazz Festival plaats. Ook dit jaar kan iedere fan weer aan zijn trekken komen.

Ben je gek op Miles Davis? Hij is dood, maar het programmaonderdeel 'The Men With The Horns', zaterdag in de Jan Steenzaal, heeft alles met Miles te maken. Het programma draait om saxofonisten die ooit met Miles hebben gespeeld, zoals Jimmy Heath (1952-1964), George Coleman (1962-1964), Kenny Garrett (1989). Deze blazers spelen met hun eigen groepen, maar ook met elkaar in een 'Steamin' Jam', waarbij zich twee andere saxofonisten uit Miles' elektrische periode, begin jaren zeventig, bij hen aansluiten, te weten Gary Bartz en Sonny Fortune.

Andere onderdelen zijn 'Bending New Corners (zaterdag, Mondriaanzaal) met concerten van artiesten uit diverse delen van de wereld, en de 'Europese Improjazz' (vrijdag, Rembrandtzaal) met optredens van Eric Boeren Quartet, Tim Berne/Marc Ducret, Yuri Honing/Misha Mengelberg/Ernst Reijseger en het Alexander von Schlippenbach/Evan Parker Double Trio.

Wie strikt voor de grote namen gaat, wel, die zijn er ook. Wat te denken van Abbey Lincoln, McCoy Tyner, Michael Brecker, Pat Metheny, Dr. John en David Byron? Zij treden vrijdag op. Zaterdag volgen Stanley Clarke, Bobby Previte, Ray Bryant, Archie Shepp en Yusef Lateef. Zondag biedt ook voldoende vuurwerk met optredens van Ruben Gonzalez, Herbie Hancock, Nicholas Payton, Youssou N'Dour, Al Jarreau, George Benson, Jeanne Lee, Fleurine en Brad Mehldau.

Pop

Zee. De zomer laat het afweten, maar dat belet Paradiso niet het strand op te zoeken. Samen met het Bloemendaalse strandpaviljoen De zomer organiseert het in juli en augustus 'Paradiso aan zee', een cocktail van poëzie, film, stand-up comedy, dance, jazz en soul. Morgen (14/7) vindt de officiële opening plaats met een optreden van Kindred Spirits met KC the Funkaholic & Wix. 15/7 Club Bu (muziek en cinema) en 16/7 Paradisco 3000 met DJ Mustang, Antal en Allout K. Aanvang 18.00 uur, toegang gratis.

Strand. Het Zeeuwse Renesse vormt zaterdag 15/7 het decor voor Beachpop. Een mix van internationale dj's verzorgt een twaalf uur durende stroom techno, progressive, trance en club. Op drie podia optredens van onder meer Bomfunk MC's, Phats & Small, Project 2000, Wamdue Project, Erik E, Ronald Molendijk en Dulce. Van 13.00 tot 1.30 uur. Info 'www.beachpop.com'.

Punk vs disco. 'Zonder wit geen zwart, zonder disco geen punk', schrijft Bioscoop Kriterion over 'Thank God it's Friday, God save the Queen: de punk vs disco nacht'. Waar punk zich verzette tegen kleinburgerlijkheid en kapitalisme, werd het systeem juist vertegenwoordigd door disco: a-politiek dansen en consumeren. Kriterion verenigt morgenavond voor een keer het onverenigbare. De strijd tussen punk en disco-dj's wordt onderbroken door films als 'The Punk Rock Movie' (The Sex Pistols en The Clash) en 'Thank God It's Friday' (Donna Summer). 14/7, van 22.00 uur tot 2.00 uur, Roetersstraat 170 in Amsterdam, 'www.kriterion.nl'.

Abel. 15/7 Feesttent Helium.

Arid. 15/7 Valkhof Affaire Nijmegen.

An Pierlé. 16/7 Valkhof Affaire Nijmegen.

Tina Turner. 18/7 2000 Drafbaan Stadspark Groningen.

The Walkabouts. 15/7 013 Tilburg.

Beeldende kunst

Von Sieboldt. De Universiteitsbibliotheek (UB) in Leiden exposeert onder de titel 'Rangaku' een verzameling Hollandkunde van de Waseda Universiteit in Japan. Het gaat in dit geval om een beroemde collectie die uit het bezit komt van Japanse Hollandkundige families. Leiden staat bekend om haar diverse Japanse collecties, onder andere die van de wetenschapper Von Siebold en andere Hollanders van het eilandje Deshima. Op deze tentoonstelling zijn manuscripten, portretten en atlassen te zien, naast documenten van Von Siebold. (Philipp Franz von Siebold was een Duitse geneeskundige, die leefde van 1796 tot 1866 en in dienst trad bij het Nederlands-Oostindische leger. Hij deed voor Nederland onderzoekingen in Japan waar hij een geheime collectie landkaarten onder zijn beheer kreeg, wat tot zijn verbanning leidde. De collectie-Von Siebold behoort tot de waardevolste schatten van de Leidse musea.) Vanaf dinsdag tot 6 augustus. De UB in Leiden (Wittesingel 27) is in juli op werkdagen geopend van 8.30-17 uur en zaterdag van 9.30 tot 12.30 uur. In augustus: werkdagen 8.30-22 uur, zaterdag 9.30-17 uur en zondag 13-17 uur.

Peter Klashorst. Het Rembrandthuis in Amsterdam (ingang Jodenbreestraat 4) heeft opnieuw een kunstenaar gevraagd om op de plek van het voormalige schildersatelier op de eerste etage van het gebouw te komen werken. Na Aat Veldhoen is de beurt aan Peter Klashorst, in de jaren '80 een van Nederlands jongste wilden, maar later een interessant schilder die maar niet genoeg kan krijgen van het werken naar de natuur. Klashorst wil zijn tijd -hij is elke middag van 14.00 tot 17.00 uur aanwezig- in het Rembrandthuis gebruiken voor het schilderen en etsen van portretten en naakten. Bezoekers van het museum kunnen ter plekke hun portret laten maken.

Georg Herold. Twee weken geleden moest zijn lezing nog worden afgelast vanwege de veel grotere belangstelling voor het Nederlands-Italiaanse voetbaldrama op televisie, maar komende zondag is het dan zo ver: Georg Herold komt naar het Stedelijk Museum in Amsterdam (Paulus Potterstraat, hoek Van Baerlestraat) om over zijn beeldende werk te spreken. Aanvang 12.00 uur.

Theater

De Karavaan. Het reizende zomerfestival De Karavaan staat tot en met 15/7 in het Noord-Hollandse Schagen. Steeds om 20 uur 'Picnic' van het bewegingstheater Vis à Vis. Verder optredens van Jeugdtheater Sonnevanck, Suver Nuver, De Gebroeders Flint, AYA, Kassys en Hendrick-Jan de Stuntman. Informatie, Karavaankrant en reservering: 023/5319625.

Fin de saison. Toneelgezelschap Maatschappij Discordia viert met geestverwant 't Barre Land en regiestudenten van de Amsterdamse Toneelschool het jaarlijkse Fin de saison op de Transformatorzolder van de Amsterdamse Westergasfabriek.

Amsterdamse Bos. Theater het Amsterdamse Bos speelt in het openluchttheater van het gelijknamige bos 'De magie van het kwaad' van Oscar van Woensel. 19/7 t/m 2/9 (beh za 15/7), 21.30 uur. Bij twijfelachtig weer vanaf 18 uur: 020/6433286.

Julidans

Het festival Julidans in Amsterdam is bijna halverwege. Vanavond is nog de samenwerking tussen Krisztina de Châtel en het Japanse Nest te zien, 'Linkage' (Paradiso, 23.30 uur). Aerodance, het onderdeel voor beginnende choreografen, speelt zich nog t/m zaterdag af in Theater Bellevue. Op 14 en 15/7 geven Emio Greco en het Italiaans-Nederlandse PC acte de présence met 'Double point: one & two' (Stadsschouwburg). Op 18/7 is eenmalig 'Im (golden) Schnitt II' te zien (Gelabert/Bohner, Stadsschouwburg). Op diezelfde dinsdag begint in Theater Bellevue het bijzondere project van Felix Ruckert, 'Hautnah'. Als bezoeker zoek je zelf een danser uit, die speciaal voor jou een 'privé-solo' uitvoert. Over prijs en lengte van de solo valt te onderhandelen.

Jeugd

Cirque du Soleil. Het beroemde Canadese Cirque du Soleil staat deze maand met de laatste voorstelling 'Quidam' op het terrein van het Rotterdamse Ahoy'. Het circus brengt een combinatie van razendsnelle circusacts op topniveau, modern theater en acrobatische dans in een oogstrelende vormgeving. Na het uitbundige 'Allegria' is 'Quidam' wat melancholieker van toon.

De Berenkuil. Jeugdtheatergroep Het Filiaal speelt deze zomer een familieconcert met stukken van huiscomponist Gabor Tarjan. Zeven snelle musici brengen onder leiding van de bevlogen dirigent Baron Rabinovitsj originele muziek die varieert van jazz en Klezmer tot het geluid van een Muppet-orkest. Te zien 12 en 16/7 in De Berenkuil, Utrecht.

Chiko & Toko Cooking is een project van kunstenaars Tomoko Take en Chikato Watanabe. Het duo beweegt zich op het kruispunt van beeldende kunst, muziek en mode in interactie met kinderen. Nu staat koken met kinderen centaal, in een speciaal ontworpen keuken met muzikale deuren, kook-kostuums en foto's van keukenavonturen. Van 15/7 t/m 27/8 in Stedelijk Museum Bureau Amsterdam. Informatie: 020/42220471.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden