Orgel

Max Reger schreef kamermuziek, orkestwerken en koorwerken, maar het opvallendst is zijn aandeel in de orgelliteratuur. In de Groote Kerk te Maassluis zullen dit seizoen alle zeven koraalfantasieën van hem worden uitgevoerd. Geert Bierling bijt zaterdag het spits af met de fantasie over 'Ein feste Burg ist unser Gott', opus 27. Verder speelt hij werken van Bach, Wagner, Tsjaikovski, Saint-Saëns, Grieg en van hemzelf. Maassluis, Groote of Nieuwe Kerk: 28/4, 20.15.

Franse orgelmuziek is te horen in de Domkerk in Utrecht. Domorganist Jan Jansen zal van Vierne 'Symfonie III' en 'Pièce heroïque' spelen en van Frank diens 'Prelude, fugue et variations'. Utrecht, Domkerk: 28/4, 15.30.

Concerten

De Hongaar Deszö Ránki is misschien minder bekend dan zijn landgenoot en collega Zoltan Kocsis, maar in pianospel doet hij weinig voor hem onder. Zondag speelt hij werken van Haydn, Schumann, Debussy en Bartok. Den Haag, Dr. Anton Philipszaal: 29/4, 14.15.

Wilbert Bulsink is met zeventien jaar een van de jongste componisten van Nederland. Hij zal zelf vrijdag en zaterdag als solist zijn pianoconcert in première brengen bij het Nederlands Philharmonisch Orkest. Dat speelt ook zijn werk 'Ontdekkingen' en van Stravinsky, Bulsinks grote voorbeeld, de 'Symfonie in drie delen'. Amsterdam, Beurs van Berlage: 27 en 28/4.

Studentenactie. Het Brabants Orkest hanteert deze week goedkope tarieven voor studenten voor concerten in Eindhoven en Tilburg. Studenten kunnen voor een tientje luisteren naar de ouverture 'Jaloezie' van Janacek, Bartoks tweede vioolconcert en Dvoraks zevende symfonie. Solist is Wouter Vossen, een van de concertmeesters van het orkest. Eindhoven, Muziekcentrum Frits Philips: 27/4; Tilburg, Concertzaal: 28/4.

Vinko Globokar is een Frans-Sloveense jazzmusicus die zich op componeren heeft toegelegd. Ensemble'88 brengt een protret van deze componist, die zij bewondert vanwege zijn experimenteerplezier. Componist en ensemble zijn zondagochtend te gast in het tv-programma 'Reiziger in muziek'. Amsterdam, Stedelijk Museum: 28/4, 15.00; Maastricht, St. Janskerk: 29/4, 20.15; Rotterdam, Lantaren/Venster: 2/5, 20.30; Den Bosch, Muziekcentrum: 3/5, 21.00; Kerkrade, WMC: 9/7, 20.00.

Componerende dirigenten zijn het onderwerp van een concert van de Ebony Band. Deze groep heeft composities opgespoord van beroemde dirigenten uit de eerste helft van de twintigste eeuw, zoals Bruno Walter, Paul Klecky, George Szell, Pierre Monteux en Arthur Schnabel. Amsterdam, Concertgebouw: 27/4, 20.15.

Mercedes Sosa, de beroemde Argentijnse zangeres die vorig jaar zo succesvol de 'Misa Criolla' van Ramirez heeft opgenomen, komt naar ons land voor vier concerten. Amsterdam, Concertgebouw: 3/5; Utrecht, Vredenburg: 5/5; Den Haag, Congresgebouw: 7/5; Rotterdam, De Doelen: 8/5.

Conventie

Klarinettisten en Saxofonisten opgelet! De Nederlandse Enkelriet Vereniging (NERV) en het Utrechts conservatorium houden een weekeinde met masterclasses, workshops, lezingen en concerten voor amateurs en professionals, met o. a. klarinettist Harmen de Boer en het Aurelia Saxofoon Kwartet. Utrecht, Gebouw voor Kunsten en Wetenschappen: 28 en 29/4. Info.: 0598-380052.

Opera

Béatrice et Bénedict is gebaseerd op Shakespeares luchtige komedie 'Much ado about nothing'. De hoofdpersonen willen niet trouwen, maar worden daartoe verleid met list en bedrog. Berlioz maakte er een sprankelende opera van. Regisseur Tim Albery had groot succes met zijn enscenering van deze opera in de woestijn van New Mexico. Voor de productie bij De Nederlandse Opera is decor en regie aangepast. De gesproken dialogen zijn in het Engels, het muzikale gedeelte in het originele Frans. Edo de Waart dirigeert het Koninklijk Concertgebouworkest, het koor van De Nederlandse Opera staat onder leiding van Winfried Maczewski. Amsterdam, Muziektheater: 1, 3, 8, 11, 16 en 18/5 (20.00), 6/5 (13.00) en 13/5 (13.30).

Jazz

SJU Jazz Festival. Vanaf vanavond tot en met zondag 29 april vindt in het Utrechtse Muziekcentrum Vredenburg het SJU Jazz Festival plaats. In het kader van de stedenband Utrecht-Brno is er vanavond vanaf 21.00 uur een gratis concert van de Bigband Brno bij te wonen. Morgen speelt onder meer het World Saxophone Quartet met o.a. David Murray en Hammiett Bluiett het programma 'Requim for Julius Hemphill'. Aanvang is 20.00 uur. Zaterdag staat naast Vandoorn Strings Only en de Chris Potter Group het Greg Osby/Mark Turner Sextet op de planken met als feature-act trompettist Franco Ambrosetti. Dit concert begint om 23.30 uur. De laatste festivaldag speelt drummer Joey Baron met zijn kwartet, om 21.45 uur, het programma 'Killer Joey'.

Crime Jazz is een maandelijks, wisselend programma in het Leidse LVC waarin gesproken woord (o.a. rap) samengaat met geïmproviseerde muziek. Morgenavond maken onder anderen de Amerikaanse DJ Rich Medina, de bands nuClarity, The Vince en de vaste columnist Pieter Vreugdenhil hun opwachting. Aanvang: 22.00 uur.

Ruud Breuls' Major League is een kwintet rond trompettist Ruud Breuls en bestaat verder uit: Miguel Martinez, alt- en sopraansax, Edgar van Asselt (piano), Rudy Vley (bas) en Wim Kegel (drums). Breuls speelde onder meer in het Dutch Jazz Orchestra en de Cubop City Big Band. Major League speelt eigen repertoire met invloeden van Herbie Hancock, Wayne Shorter en Woody Shaw. Daarnaast speelt de jaren zestig soulmuziek een grote rol in de composities. Morgenavond om 20.15 uur in de Anton Philipszaal in Den Haag.

No Can Do. Saxofonist Frans Vermeerssen en drummer Arend Niks zijn bekend van het Niks Project, een groot ensemble dat een brug slaat tussen jazz en andere geïmproviseerde muziek. Zaterdag 28 april staan ze samen met trombonist Wolter Wierbos en bassist Mischa Kool in de kwartetbezetting No Can Do in het Nighttown Theater (voorheen Popular) te Rotterdam. Het concert begint om 20.30 uur.

Pop

KoninginneNach. Zondag 29/4 in het centrum van Den Haag de traditionele KoninginneNach. Vanaf 19.00 uur op het Spuiplein, Kerkplein, Hofplaats, het Korte Voorhout en de Grote Markt optredens van onder meer De Dijk, Frederique Spigt, Krezip, Postmen en Incence.

Lola tanzt. Vijf grote projectieschermen, technotrance-muziek, veel publiek en de filmhit 'Lola rennt' van regisseur Tom Tykwer. Dat is de opzet van het visuele danceproject 'Lola tantzt'. De live-technotrance-act Marchenko maakte een nieuwe dance-soundtrack voor de film.

Na de première op het Film Festival Rotterdam gaat het project nu op tournee: deze maand op 27 en 28/4 in het Burgerweeshuis Deventer.

Dido, bekend van Eminems hit 'Stan', staat zondag 29/4 met haar eigen album 'No Angel' in het Tilburgse 013. Het album werd geproduceerd door Dido's broer Rollo, de man achter Faithless.

28 Days. 29/4 Melkweg, Amsterdam

Abel. 28/4 Festival Sunsation Middelstum.

Arno. 26/4 Doornroosje Nijmegen, 29/4 013 Tilburg.

Beef, Hollandse reggae, 29/4 Queenspop Tilburg, 30/4 Schuit in Katwijk.

Brainpower. 27/4 So What in Gouda.

Daau. 26/4 Ekko Utrecht.

Dog eat dog. 29/4 Nirwana in Lierop.

Green Lizard. 29/4 Roos in Deurne.

Handsome 3some is bezig met een flashback naar Björk. 26/4 Paradiso Amsterdam.

Habib Koite. 28/4 Melkweg Amsterdam.

Jools Holland. 28/4 Oosterpoort Groningen.

Skik. 27/4 Reuverfeesten in Alphen (NB), 28/4 Feesttent in Pijnacker, 30/4 Park 3 in Harderwijk.

Dilana Smith. 28/4 Sunsation in Middelstum.

Spooks. 29/4 Melkweg Amsterdam.

Robben Ford. 29/4 Oosterpoort Groningen en Haagse Koninginnenach, 1/5 Paradiso Amsterdam.

Undeclinable. 29/4 Koninginnepop in Santpoort. 30/4 Willem II Den Bosch.

Westlife, poplaire jongensgroep, 26/4 Ahoy' Rotterdam.

Within Temptation. 27/4 013 Tilburg. 28/4 Melkweg Amsterdam.

Dans

Ea Sola is de Vietnamees-Franse choreografe die bejaarde Vietnamese vrouwen naar Europa haalde en hun geheugen en hun geschiedenis tot haar dansverbeelding liet spreken.

Requiem is het laatste nog niet in Nederland vertoonde deel van een indrukwekkend vierluik. Rotterdam 3 mei.

Lichaam. In S/he van het koppel Andrea Leine en Haryono Roebana staat de hedendaagse verwarring omtrent de status en schoonheid van het lichaam centraal.

Composities voor viola da gamba uit de Franse Barok worden daarbij live ten gehore gebracht door Freek Borstlap en Ivanka Neeleman. Utrecht Theater de Kikker 3 mei, Maastricht Theater aan het Vrijthof 4 mei.

In Geluk dwalen zeven gelukzoekers in een oerwoud, op zoek naar wat hen blij maakt of tenminste waarvan zij denken dat te zullen worden. Hilarische taferelen in de hortus botanicus van het Hans Hof Ensemble. Gent, De Kopergieterij 27, 28 en 29 april.

Spring dance festival Utrecht heeft het neusje van de danszalm voor de laatste twee dagen bewaard. De in Nederland werkzame Italiaan Emio Greco toont met Double Points: 1,2 + Nero zijn laatste studies, waarmee hij ook het Festival de la Danse in Montpellier en het Amsterdamse Julidans zal opluisteren. Utrechtse schouwburg 28 april, 20.30 uur en 29 april 17.00 uur

Polderkolder is een typisch Nederlandse jeugddansproductie van Introdans, ensemble voor de jeugd. Zes choreografen geven, met een vette knipoog, hun visie op Holland.

Ballet voor alle leeftijden van Nils Christe, Hans van Manen, Therese Laurant, Ed Wubbe, Jorma Uotinen, Patrizia van Roessel. Ede 29 april 14.30 uur, Capelle a.d. Ijssel 2 mei 14.30 uur, Rijswijk, 3 mei 14.00 uur.

Tell me... is een experiment voor vijf dansers van Dansgroep krisztina de Chatel en vier musici. Regie Dylan Newcomb. Helmond 26 april, Roermond 27 april, Eindhoven 28 april, Gouda 2 mei, Zaandam 3 mei.

Jeugd

Sterke verhalen. Het Toneelschap B & D speelt het verhaal over de 'Baron van Münchhausen' tussen stapels borden in de keuken van een restaurant. De fantasierijke kok, ober en bordenwasser serveren 'Het baron van Münchhausen-menu' en tracteren de gasten op sterke verhalen. Te zien 1/5 in de Schouwburg, Leiden, 2/5 in De Metropole, Almere.

Don Quichot. In de musical 'Het lied van Don Quichot' kruipt een jongen in de huid van de man van la Mancha. Hij gaat zo op in de verhalen uit het boek van Cervantes dat hij het leven van de held gaat leiden. Een omvangrijke cast van jonge spelers, dansers en muzikanten van Jeugdtheater Hofplein speelt het verhaal in Zuid-Amerikaanse sfeer. Te zien van 27 t/m 29/4 in Hofplein, Rotterdam.

De Berenkuil is een vernieuwend productiehuis dat jong talent opspoort. In 'Suikerziek', van Danielle van der Ven en Nataschenka van Oort gaan twee eenzame tieners op in een swingende droom, waarin ze leven als 'sugarbaby' en 'honeypop'. Te zien 26, 27 en 29/4 in De Berenkuil, Utrecht.

Straf. In de muziektheatervoorstelling 'Straf' van Theatergroep Maccus vormen foto's van jongeren achter slot en grendel de rode draad. Rotterdamse jongeren deden mee aan een fotowedstrijd rond het thema 'straf' en de tien winnende foto's op billboards worden op 27/4 in Metrostation Zuidplein, Rotterdam, onthuld. De voorstelling speelt 26 en 28/4 in Theater Zuidplein.

Films. De Brabantse Filmtheaters programmeren tijdens het internationale Kinderfilmfestival avonturenfilms waarin dieren de hoofdrol spelen. Er zijn verrassende films te zien uit China, Australie, Amerika en Europa. Het filmfestival 'Een Bonte beestenboel' speelt tijdens de voorjaarsvakantie, van 28/4 t/m 6/5 in tal van filmtheaters in Brabant. Informatie: 076-5303197.

Literatuur

Nederlandse en Vlaamse kunstenaars nemen deel aan het project 'Tegenwoordig/aanwezig'. Zo min mogelijk festival, zoveel mogelijk een mengeling van literatuur, theater, film en wetenschap. Met o.a. een schrijversblok waarin auteurs theater maken of hun eigen tekst spelen, voorstellingen van Josse de Pauw en beeldend kunstenares Govinda Mens, films Felix van Groeningen en Inge Staelens en een serie portretten die licht werpen op toneelschrijvers, onder wie Eric de Volder en Charlotte Mutsaers. Amsterdam, De Balie, Melkweg, Gasthuis en de Brakke Grond, t/m 6/05. Volledig programma op www.brakkegrond.nl

Op het vierde Nationale Poëziecoverfestival zijn 'grensoverschrijdende literaire performances' te bewonderen. Persiflages op en vrije bewerkingen en (muzikale) interpreties van andermans gedichten door o.a. Adriaan Bontebal, Tsead Bruinja en Bart FM Droog. Den Haag, 't Syndicaat. 29/04 Aanvang 20.30 uur. Tel.: 070-3803862.

De neerlandica Jolien Manassen houdt de lezing 'Kijk op liefde' over vrijheid en gebondenheid in het huwelijk aan de hand van romans van Louis Couperus, Renate Rubinstein en Margriet de Moor. Eindhoven, 't Rozenknopje. 29/04. Aanvang 14.30 uur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden