Organon na bijna veertig jaar weg bij Akzo

ARNHEM (ANP) - Akzo Nobel wordt wel denigrerend een samenraapsel zonder enige samenhang van allerlei bedrijven genoemd op het gebied van verf, chemie en farmacie. Daar komt met de verkoop van farmadochter Organon Biosciences een einde aan. De Amerikaanse farmaceut Schering-Plough neemt het bedrijf uit Oss over voor 11 miljard euro.

Akzo Nobel heeft een geschiedenis die ruim twee eeuwen terugloopt. Het bedrijf kreeg in 1969 zijn vorm door de samenvoeging van de AKU, de Algemene Kunstzijde Unie, met Koninklijke Zout Organon, onder meer actief in chemie, geneesmiddelen en verf. De vezelproductie, een van de kernactiviteiten, werd in de jaren negentig afgestoten. Nu gaat de multinational zich zonder farma volledig richten op chemie en verf, waarin het marktleider is.

Organon is vooral bekend van zijn anticonceptiemiddelen. Behalve de pil, waarmee het bedrijf jaarlijks meer dan een half miljard euro omzet, maakt Organon furore met de Nuvaring. Deze inwendig gedragen ring scheidt hormonen af om zwangerschap te voorkomen. Het middel slaat aan, is inmiddels in meer dan twintig landen verkrijgbaar en kende vorig jaar een omzetstijging van 58 procent naar 127 miljoen euro. De divisie heeft ook medicijnen om de vruchtbaarheid te bevorderen en middelen op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg en de anesthesiologie.

Sinds 1969

Organon maakt sinds 1969 deel uit van Akzo. De geschiedenis van het bedrijf gaat echter terug tot 1923. Toen wist dr. Saal van Zwanenberg, directeur van Zwanenberg Slachterijen en Fabrieken in Oss samen met wetenschappers van de universiteit van Amsterdam insuline te halen uit het slachtafval uit zijn fabriek.

Tegenwoordig heeft Organon laboratoria in vijf landen en een tweede hoofdkantoor in New Jersey. Farma, waarvan Organon verreweg de grootste werkmaatschappij is, had bij Wijers' aantreden in 2003 te kampen met een krimpende omzet en minder inkomsten. Dat kwam vooral door het uit patent lopen van zijn belangrijkste winstmaker, het antidepressivum Remeron. Samen met diermedicijnenmaker Intervet heeft farma volgens de directie inmiddels weer een solide basis.

19.000 medewerkers

De werkmaatschappijen tellen in totaal 19.000 medewerkers. Organon heeft 4500 mensen in Nederland in dienst, hoofdzakelijk in Oss. Het humane farma-onderdeel van Akzo Nobel was in 2006 goed voor een omzet van ruim 2,6 miljard euro. Intervet zette meer dan 1,1 miljard euro om. De farmadivisie als totaal draagt voor een vijfde bij aan de 13,7 miljard euro omzet die het gehele Akzo-concern in 2006 heeft geboekt.

Wijers zei in 2005 nog dat de portfolio van Organon uniek genoeg is om alleen door te gaan. Ook al vormt de onderneming een relatief kleine speler op de markt van de farmacie. ,,Er zit een stevig element biotechnologie in. Op het gebied van de vrouwelijke gezondheidszorg en anesthesie telt schaalgrootte niet en waar het wel van belang is, hebben we samenwerkingsverbanden'', aldus de topman toen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden