Organisaties kinderopvang: Dit is een exces

amsterdam – Een exces. Zo moet je vooral deze misbruikaffaire zien, zegt Robert van Dam van de MO-groep, de werkgeversorganisatie van de kinderopvang. „In onze sector werken tachtigduizend mensen. Ze moeten volgens de Wet Kinderopvang allemaal voldoen aan eisen. Een verklaring omtrent gedrag en een diploma pedagogisch medewerker bijvoorbeeld.”

Hij krijgt bijval van Gjalt Jellesma, voorzitter van Boink, de belangenvereniging van ouders in de kinderopvang. „Mensen die dit soort dingen met kinderen doen, zijn geestesziek”, zegt Jellesma over Roberts M., de oud-medewerker van twee Amsterdamse crèches die nu wordt verdacht van seksueel misbruik op grote schaal. Maar die andere 79.999 medewerkers in de kinderopvang doen hun werk voorbeeldig, vindt hij. Bovendien, ook op scholen, scouting en de voetbalvereniging komt misbruik voor, zegt Van Dam.

De Wet Kinderopvang dekt weliswaar risico’s af, de praktijk is weerbarstig. Roberts M. kreeg een verklaring omtrent gedrag omdat hij nooit eerder tegen de lamp liep. En de wet stelt weliswaar eisen aan groepsgrootte en de verhouding groepskrachten/kinderen, maar voorkomt niet dat groepskrachten wel eens alleen met kinderen zijn. Ook in de kinderopvang moet worden geluncht en dat duurt een kwartiertje, een half uurtje. De bezetting is ook minder ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat. Daarnaast had vooral kinderdagverblijf ’t Hofnarretje – een van de twee locaties waar de verdachte werkte – personeelsproblemen in de jaren 2007-2009, juist de periode waarin Roberts. M. voor het bedrijfje werkte. In haar inspectieverslagen noteerde de GGD Amsterdam voor verschillende vestigingen van ’t Hofnarretje dat er te weinig personeel is, waarop aanwijzingen volgden. De GGD moest de naleving van de wet controleren. Maar toezicht ontbreekt bij opvang bij mensen aan huis. M. verhuurde zich via Marktplaats en richtte dit jaar een bedrijfje op, Manny Kinderopvang Diensten. Dat gaf hem vrij spel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden