Organisaties eisen uitstel inlichtingenwet bij de rechter

2017-10-09 14:42:12Beeld ANP XTRA

De nieuwe wet op de inlichtingendiensten is te snel ingevoerd, werd gisteren voor de rechtbank betoogd door een aantal organisaties.

De nieuwe inlichtingenwet moet tijdelijk buiten werking worden gesteld. Eerst moeten noodzakelijke wijzigingen worden doorgevoerd, vinden twaalf organisaties, waaronder Bits of Freedom, Greenpeace en de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten. Ze stonden gisteren tegenover de staat in een kort geding in de Haagse rechtbank.

Het kabinet heeft besloten de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) al per 1 mei in te laten gaan. Dat terwijl er nog wetswijzigingen aankomen waar de Tweede en Eerste Kamer zich over mogen uitspreken. Dat de wet ondertussen al wel van kracht is, noemen de organisaties de verkeerde volgorde.

Die organisaties hebben ook moeite met de inhoud van de wet. Vooral met het grootschalig verzamelen van gegevens uit het internetverkeer door de algemene en militaire inlichingendiensten AIVD en MIVD, door tegenstanders ook wel het sleepnet genoemd. Ook ageren zij tegen het verzamelen van informatie via informanten, het hacken van derden om bij het doelwit te komen en het doorgeven van gegevens aan buitenlandse diensten.

Vernietigen

Een groot probleem is volgens de twaalf organisaties dat met deze Wiv grote hoeveelheden data binnen het bereik van de geheime diensten kunnen komen die pas daarna worden onderzocht op relevantie. "Als is vastgesteld dat gegevens niet relevant zijn, worden ze vernietigd. Dat zou juist andersom moeten zijn: tenzij is vastgesteld dat gegevens relevant zijn, moeten ze vernietigd worden."

De advocaten van de twaalf organisaties vergelijken de Wiv met een boot 'die al voor de tewaterlating lek was'. De organisaties zijn niet tegen de wet in zijn geheel, benadrukken zij. "Maar op een aantal onderdelen is de Wiv te ver doorgeschoten."

De landsadvocaat noemt de kritiek van de organisaties niet terecht. "De bevoegdheden van de diensten moeten zo gericht mogelijk worden ingezet." Daarbovenop zijn er volgens haar vele waarborgen in de wet ingebouwd, onder meer doordat voor veel zaken toestemming van de minister nodig is. "Er is absoluut geen sprake van het willekeurig verzamelen van data", voerde zij aan. "Het beeld dat vele onschuldige burgers worden afgeluisterd is vals."

Het kort geding volgt op het raadgevende referendum eerder dit jaar. Een meerderheid van de Nederlanders stemde toen tegen de nieuwe wet. Het kabinet besloot daarop om een aantal aanpassingen door te voeren. Zo wordt elk jaar opnieuw bekeken of de verzamelde data nog wel relevant zijn om te bewaren. Maar volgens de organisaties die naar de rechter stapten, gaan de aanpassingen niet ver genoeg. Ze spreken over minimale veranderingen, terwijl de belangrijkste bezwaren tegen de wet blijven bestaan.

De rechter doet op 26 juni uitspraak.

Lees hier hoe het referendum over de 'Sleepwet' geframed werd

Dat hadden we deels te danken aan Arjen Lubach, die in ‘Lubach op Zondag’ schaterlachend lobbyde voor het referendum.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden