Organisatie strandfeest 'amateuristisch'

Vakgenoten en beveiligingsdeskundigen laten geen spaan heel van het strandfeest in Hoek van Holland. Eigenlijk deugde er niets.

Irene van Wijhe

Te weinig beveiliging, te weinig licht, te weinig controle bij de ingang: volgens collega’s was het strandfeest bij Hoek van Holland, dat zaterdagavond en -nacht uit de hand liep en een dode tot gevolg had, ’amateuristisch georganiseerd’.

De gemeente Rotterdam gaf organisator Tridee BV een vergunning voor 15.000 mensen, met daarbij de verplichting om 60 particuliere beveiligingsbeambten in te zetten. Volgens de politie lagen de bezoekersaantallen uiteindelijk tussen de 30.000 en 50.000. „Onduidelijk is nog of deze mensen allemaal op het terrein aanwezig waren of ook daarbuiten”, aldus de woordvoerder van burgemeester Aboutaleb.

Konden die 60 mensen de veel grotere opkomst wel aan?

„Bij landelijke politiekorpsen hanteren ze verschillende staffels”, vertelt Kees Nelis, directeur van beveiligingsbedrijf Risk Security Holland en ex-politieagent. „Normaal zet je één beveiliger in op honderd of maximaal tweehonderd bezoekers.” Deze keuze is volgens Nelis afhankelijk van de doelgroep en het tijdstip van het evenement. Wanneer deze rekensom opgaat, hadden er maximaal 12.000 bezoekers op Sunset Grooves aanwezig mogen zijn. „Met te weinig beveiligers kun je beginnende ruzietjes niet op tijd de kop indrukken.”

Volgens Nelis was er nog meer mis. „Aan de beelden te zien, was het er veel te donker om goed te kunnen beveiligen. Zonder goede verlichting zie je niet wat zich op het terrein afspeelt en zijn de publieksstromen oncontroleerbaar.” De gemeente had in de vergunning geen eisen aan de verlichting gesteld.

Brian Bout, directielid van UCD, het evenementenbureau dat Dance Valley organiseert, vindt de rellen voor 99 procent te wijten aan een slechte organisatie van Tridee. „Van de politiediensten waarmee ik contact heb, begreep ik dat er bijvoorbeeld geen leeftijdscontrole aan de poort is geweest. Verder werden tassen niet consequent doorzocht.”

In een interview met de NOS gaf organisator Klaas Rhode aan dat dit geen zin had, omdat men door de hekken alsnog spullen naar binnen kon smokkelen.

„Belachelijk”, reageert Bout. „Je kunt je hekken zo neerzetten dat dit onmogelijk wordt. Zonder dergelijke controles kan de organisatie geen veiligheid garanderen.”

Ook ziet het directielid een gemiste kans voor Tridee. „Wanneer je een evenement organiseert, kun je bij de politie ’spotters’ inhuren: agenten die gespecialiseerd zijn in het signaleren van hooligans.” Volgens Bout waren de spotters niet aanwezig. De gemeente achtte dit niet nodig na overleg met de organisatie.

Organisator Tridee wil eerst het politieonderzoek afwachten alvorens te reageren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden