'Organisatie achter roof musea Bagdad'

PARIJS - De plunderingen van musea in Bagdad waren deels zeer goed georganiseerd en soms hadden de plunderaars zelfs de sleutels tot kluizen waar schatten werden bewaard. Dat hebben deskundigen gezegd die gisteren op verzoek van Unesco in Parijs bijeen waren om de balans op te maken van de aangerichte schade.

Hoewel er vooral op grote schaal lukraak is geplunderd, hadden sommige rovers sleutels van opslagruimtes en konden zij belangrijke Mesopotamische materialen uit kluizen halen.

De directeur van de culturele organisatie van de VN Unesco, Koichiro Matsuura, pleitte op de bijeenkomst voor een tijdelijk handelsembargo op Iraakse kunstschatten. Die resolutie zou ook een oproep moeten bevatten tot de teruggave van Iraakse kostbaarheden. Daarnaast zou er volgens hem in Irak een 'erfgoedpolitie' moeten komen.

Na de val van Bagdad is vorige week het Iraaks Nationaal Museum vrijwel volledig leeggehaald. De nationale bibliotheek, waar een van de oudste exemplaren van de Koran werd bewaard, is in brand gestoken. De collectie van het museum schiep een beeld van zo'n 7000 jaar beschaving in het oude Mesopotamië, de bakermat van de westerse beschaving.

Een team deskundigen van Unesco en het British Museum vertrekt binnenkort naar Irak om de schade op te nemen. Matsuura riep ook individuele landen op maatregelen te nemen tegen de import van objecten uit Irak.

Musea en kunsthandelaren vroeg hij zich niet te laten verleiden tot de aankoop van kunst- en cultuurschatten uit Irak. Matsuura zei ook dat er snel een database moet komen van alle Iraakse culturele objecten.

In een speciaal Irakfonds komen de bijdragen die landen speciaal voor dat doel aan de VN geven. Italië was het eerste land dat 38000 dollar gaf. Ook Frankrijk, Katar, Duitsland, Groot-Brittannië en Egypte geven geld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden