Orgaandonatie werpt veel kritische vragen op in senaat

Zo onverwacht als D66-Tweede-Kamerlid Pia Dijkstra haar initiatiefwet voor actieve donorregistratie door de Tweede Kamer kreeg, zo moeilijk gaat het nog worden in de Eerste Kamer. Dat blijkt uit het eerste schriftelijke reacties van de senatoren op het wetsvoorstel.

Vooral de ouderenpartij 50Plus is onverwacht kritisch, blijkt uit de vragenronde. In de Tweede Kamer stemde de partij nog voor het wetsvoorstel. Doordat sowieso onzeker is welke senatoren hun steun zullen geven aan het wetsvoorstel, kan het afhaken van de ouderenpartij het einde betekenen van het plan. Veel hangt af van de opstelling van de VVD-fractie in de Eerste Kamer. De liberalen hebben de meeste vragen gesteld.

Initiatiefnemer Pia Dijkstra wil het enorme tekort aan orgaandonoren oplossen door voortaan uit te gaan van het principe dat iedereen donor is 'tenzij'. Wie géén donor wil zijn, moet zich registreren. Wie niets laat horen, komt in het register als 'geen bezwaar'. Dijkstra zegt dat artsen dan met familie zullen overleggen.

Veel senatoren vragen zich af wat dit betekent voor nabestaanden. Volgens 50Plus kan er 'morele druk' ontstaan om alsnog toestemming te geven. De PvdA-fractie vindt het onduidelijk of artsen nu wel of niet verplicht zijn om de familie te volgen.

Ook de VVD is kritisch. "Waar baseert Pia Dijkstra haar conclusies op dat artsen in deze gevallen het oordeel van nabestaanden zullen respecteren? Het staat niet in het voorstel van wet".

Ook vragen senatoren zich af wat het betekent dat de laatste tijd zoveel Nederlanders zich met 'nee' hebben laten registreren in het huidige systeem. Zal een nieuw donorsysteem dan wel extra donoren opleveren?

De vragen betekenen nog niet dat de senatoren hun standpunt al hebben bepaald. Het is de rol van de Eerste Kamer om nieuwe wetgeving kritisch tegen het licht te houden. De Eerste Kamer is doorgaans streng op de juridische en grondwettelijke aspecten.

Sowieso zal het nog wel even duren voor de Eerste Kamer over de kwestie debatteert. Het CDA heeft om een nieuw onderzoek door de Raad van State gevraagd. De christen-democraten vrezen dat actieve donorregistratie botst met de Grondwet, het recht op zelfbeschikking en de integriteit van het lichaam. De Raad van State boog zich al eens over de eerste versie van de wet, en was daar kritisch over.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden