Oren hebben het zwaar op de werkvloer

amsterdam – - Bedrijven spannen zich nauwelijks in om gehoorschade bij hun werknemers te voorkomen. De speciaal opgestelde richtlijn uit 2006 wordt veel te weinig nageleefd. Dit signaleert Bas Sorgdrager, bedrijfsarts bij het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten.

Sander Becker

Sorgdrager was in 2006 projectleider van de richtlijn. „De overheid stelde geld beschikbaar om de richtlijn te maken, maar niet om hem in de praktijk te brengen. Dat laat ze aan de markt over, met als gevolg dat er weinig gebeurt.”

Volgens de richtlijn moeten lawaaiige bedrijven de blootstelling aan geluid zoveel mogelijk beperken, bijvoorbeeld door oude machines te vervangen. „Maar in de praktijk worden er vaak alleen oordopjes uitgedeeld”, zegt Sorgdrager. „Dat is een goedkope oplossing, maar op termijn geen effectieve. Eén op de drie werknemers blijkt die dopjes niet eens te dragen.”

Gehoorschade ontwikkelt zich vaak sluipenderwijs, over een periode van tientallen jaren. Werknemers en werkgevers zijn zich daar onvoldoende van bewust. Juist daarom, vindt de arts, moet de overheid dwingender optreden. In de omringende landen is het volgens de expert beter geregeld. Daar zijn bedrijven een uitkering verschuldigd aan personeel dat op het werk gehoorschade heeft opgelopen. Dat geeft een financiële prikkel om de werkvloer veilig te maken. Nederland is het enige EU-land waar zo’n uitkering niet verplicht is. Ons land voldoet zelfs niet aan de internationale gehoorrichtlijn van de Internationale Arbeidsorganisatie ILO.

Gehoorschade geldt in Nederland als beroepsziekte nummer één. Bijna de helft van de werknemers die vorig jaar bij het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten aanklopten, had er last van. Sorgdrager vreest dat het alleen maar erger wordt. Door het absurde geluidsniveau in disco’s en door het veelvuldig gebruik van koptelefoons met harde muziek, beginnen jongeren hun arbeidsleven vaak al beschadigd. Bijna de helft van de jongeren zou een verminderd gehoor hebben, terwijl dat dertig jaar geleden een uitzondering was. Daardoor ontstaat er de komende decennia een stuwmeer van dove werknemers, vrezen deskundigen.

Een beruchte herriesector is de bouw. Maar daar wordt al aardig wat gedaan om werknemers te beschermen. In de industrie en de recreatiesector valt nog een flinke slag te maken, stelt Sorgdrager. De Consumentenbond en Nationale Hoorstichting pleiten er voor om in disco’s dure oordoppen (120 euro) te verkopen. Sorgdrager heeft een praktischer oplossing: „Zet die muziek gewoon een tandje lager.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden