Ordina onderuit na teleurstellende winstverwachting

(Novum/Dow Jones) - Ordina nv wordt dinsdagochtend hard gestraft op de Amsterdamse beurs voor het afgeven van een teleurstellende winstverwachting voor heel 2008. Ging het bedrijf eerder nog uit van een lichte verbetering van de winstmarge ten opzichte van de 9,3% in 2007, nu voorziet het een operationele marge van tussen 7% en 8%.

De markt reageert teleurgesteld. Rond 10.30 uur noteert het aandeel Ordina 17,5% lager op EUR7,45 en is daarmee de grootste verliezer op het Damrak. De Midkap daalt 2,2%.

Analisten spreken van een winstwaarschuwing. Hans Slob van Rabo Securities, die rekende op een winstmarge van 9%, verlaagt zijn advies naar hold en het koersdoel naar EUR7,00. Ook Luuk van Beek van Petercam waardeert het aandeel af, naar reduce van buy.

Er zijn drie kostengerelateerde redenen voor de verlaging van de winstmarge. De uitvoeringskosten op een aantal projecten zijn hoger dan aanvankelijk ingeschat. Complexe aanbestedingskosten vragen extra uitgaven. En tot slot brengen nieuwe projecten hoge opstartkosten met zich mee.

Deze ontwikkelingen brengen Ordina ertoe een programma te starten dat verdere standaardisatie van de dienstverlening tot stand moet brengen. Daarnaast zoekt het bedrijf naar een betere benutting van schaal- en synergievoordelen die tot een besparing van de kosten moet leiden van EUR10 miljoen per jaar.

Voor de omzet gaat Ordina nu uit van EUR700 miljoen tot EUR720 miljoen over heel 2008. Dit komt overeen met een groei van 5,2% tot 8,2% ten opzichte van de EUR665,4 miljoen die in 2007 werd behaald. Eerder ging het bedrijf nog uit van ten minste 10% omzetgroei voor 2008.

Bestuursvoorzitter Ronald Kasteel merkt daarbij op de omzetverwachting inclusief het onlangs verkochte bedrijfsonderdeel Technical Automation was. Vanaf het begin van de tweede jaarhelft is het onderdeel echter gedeconsolideerd.

In de eerste zes maanden van dit jaar steeg Ordina's omzet 16% naar EUR360,7 miljoen, waarvan 13% autonome groei. De nettowinst daalde met 51% naar EUR5,9 miljoen, van EUR12,1 miljoen in dezelfde periode vorig jaar.

Op operationeel niveau liep het verlies op de Business Process Outsourcing-activiteiten op naar EUR3,1 miljoen van EUR2,8 miljoen.

Op het voortijdig beeindigde BPO-contract met Robeco neemt Ordina een impairmentlast van EUR6,2 miljoen voor belasting.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden