Orde van Belastingadviseurs onderzoekt optreden Infintax

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

De Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) onderzoekt de betrokkenheid van belastingadvies- en trustkantoor Infintax bij het opzetten van bedrijfsstructuren die bedoeld lijken te zijn om belasting te ontduiken en begunstigden van transacties te verhullen. Ook bekijkt de NOB of de combinatie van belastingadvies en trustactiviteiten in overeenstemming is met de beroepsregels voor belastingadviseurs.

Door onze verslaggevers

Aanleiding voor de stappen van de beroepsorganisatie is de publicatie van het FD en Trouw over NOB-lid Infintax. Dit belastingadvies- en trustkantoor aan de Amsterdamse Zuidas komt voor in de Panama Papers, de uitgelekte documenten van de Panamese juridische dienstverlener Mossack Fonseca. Infintax blijkt de Nederlandse partner te zijn van Mossack Fonseca. Dit Panamese kantoor richt vennootschappen en andere entiteiten op in belastingparadijzen, waarin politieke leiders, bekende sporters en ondernemers hun financiën onderbrengen.

In eerste instantie zijn de partners van Infintax, Michael van Beest en Guus Poelen, uitgenodigd voor een gesprek op het NOB-kantoor, zegt voorzitter Maurice de Kleer. 'Wij kennen alleen de publicaties en willen eerst weten hoe de vork aan de steel zit, zodat we de zaak zorgvuldig kunnen beoordelen', aldus De Kleer. De organisatie voor academisch geschoolde belastingadviseurs kent een eigen tuchtrechtspraak.

Verder gaat de orde opnieuw bekijken of de combinatie belastingadvies en trustactiviteiten past binnen de beroepsregels. In het verleden heeft die discussie ook gespeeld, zegt De Kleer. Grote Nederlandse trustkantoren geven zelf geen fiscaal advies. Zij schakelen daarvoor externe adviseurs in.

Transparantie
Het beroepsreglement van de NOB verbiedt leden werkzaamheden te verrichten die onverenigbaar zijn met hun onafhankelijkheid als belastingadviseur. 'Het optreden namens een cliënt als diens bestuurder is daarom in beginsel ongewenst', staat in de toelichting op deze regel. Trustkantoren treden vaak op als bestuurder van brievenbusfirma's. In de Panama Papers staat dat Infintaxpartners en NOB-leden Van Beest en Poelen dit ook doen.

NOB-voorman De Kleer zegt de openbaarmaking van de Panama Papers toe te juichen. Volgens hem is dit goed voor de gewenste transparantie. "Wat hier speelt, is de mate van gegevensuitwisseling tussen belastingdiensten", aldus De Kleer. "De Papers onderstrepen de noodzaak om die uitwisseling te intensiveren."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden