Orbán haalt in Hongarije opnieuw absolute meerderheid

De Hongaarse premier Viktor Orbán schudt aanhangers de hand. Beeld Reuters
De Hongaarse premier Viktor Orbán schudt aanhangers de hand.Beeld Reuters

Fidesz, de partij van premier Viktor Orbán, won in Hongarije ook de Europese verkiezingen. Maar lang niet in alle EU-landen wonnen de zittende regeringspartijen. Een overzicht.

Redactie Trouw

Spanje

De socialistische partij PSOE is ook bij de Europese verkiezingen de grootste geworden. Na telling van vrijwel alle stemmen stond de partij op twintig Spaanse zetels in Brussel, een winst van zes ten opzichte van de EU-verkiezingen in 2014. De conservatieve PP, vijf jaar geleden de grootste, zakt naar twaalf zetels. De rechtsradicale partij Vox lijkt ook haar Europese debuut te maken, na eerdere goede scores bij regionale en landelijke verkiezingen het afgelopen jaar. Ze krijgt drie zetels.

Griekenland

De verkiezingen in Griekenland zijn uitgelopen op een eclatante overwinning voor de rechtse oppositiepartij Nieuwe Democraten. Die behaalde volgens de exitpolls een stemmenpercentage van 32 tot 36. De linkse regeringspartij Syriza bleef daar ver bij achter, met 25 tot 29 procent van de stemmen. Dat doet pijn bij premier Alexis Tsipras, die gisteravond onmiddellijk vervroegde verkiezingen uitriep. Tsipras deed er de afgelopen weken alles aan om de kiezer aan zich te binden, onder meer met een verlaging van de btw en de ozb, en extra uitkeringen voor gepensioneerden. In eerste instantie leek Syriza daarop een inhaalslag te maken, maar uiteindelijke haalde het kennelijk te weinig kiezers over om het vertrouwen in de partij opnieuw uit te spreken. Onduidelijk was gisteren nog of Diem25, de Europese beweging van voormalig minister van financiën Yanis Varoufakis, de kiesdrempel zou halen. Varoufakis zelf stond kandidaat in Duitsland.

Hongarije

De partij van premier Orbán, Fidesz, heeft ook bij de EU-verkiezingen een absolute meerderheid van de Hongaarse kiezers achter zich weten te krijgen - met 52 procent van de stemmen, volgens de eerste prognoses. Grootste oppositiepartij werd, verrassend, de links-liberale en meest pro-Europese partij Democratische Coalitie, met vier zetels. Nieuwkomer Momentum kreeg twee zetels, de socialisten en Jobbik (gematigder dan voorheen, en zelfs pro-Europees), kregen beide 1 zetel. De opkomst was opmerkelijk hoog met 41 procent.

Slowakije

De strijd tussen pro-Europese partijen aan de ene kant, en de radicale nationalisten van de Volkspartij Ons Slowakije aan de andere kant, is in het voordeel van de eerste groep beslecht. De partij van de linkse president Zuzana Caputova heeft volgens de exitpolls een ruime meerderheid behaald met 20 procent van de stemmen. De sociaal-democratische Smer werd tweede met zo’n 16 procent. Ons Slowakije, vooral populair op het platteland, eindigde teleurstellend op een derde plek, met zo’n 12 procent van de stemmen.

Kroatië

De conservatieve regeringspartij HDZ zou volgens de eerste prognoses de winnaar zijn in Kroatië, met 23 procent van de stemmen, gevolgd door de sociaal-democraten van de SDP met 17 procent – een overwinning voor het pro-Europese kamp. Drie zetels van de elf die Kroatië er voorlopig heeft in Brussel gaan waarschijnlijk verrassend naar een lijst met onafhankelijke kandidaten. Eentje is voor een uiterst rechtse coalitie, en eentje gaat mogelijk naar de links-liberale ‘Amsterdamskakoalicija’.

Roemenië

De regerende sociaal-democraten van de PSD zouden volgens de exitpolls gelijk zijn geëindigd met de voornaamste liberale oppositiepartij met iets meer dan 25 procent van de stemmen. Dat zou voor de PSD een dramatische achteruitgang betekenen: in 2014 haalde de partij nog 45 procent van de stemmen.

Cyprus

Voor het eerst zal een Turkse Cyprioot zitting nemen in het europarlement. In Cyprus stond Niyazi Kizilyurek, docent Turkse en Midden-Oosterse Studies aan de Universiteit van Cyprus, op de lijst van Akel, een partij met communistische wortels. Die werd gisteren tweede, achter de conservatieven. Kizilyurek zei na zijn verkiezingen dat hij vertegenwoordiger van alle Cyprioten zal zijn, los van hun etnische achtergrond. In 2004 werd alleen het Griekse deel van Cyprus EU-lid.

Lees alles over de Europese verkiezingen in ons dossier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden