Oranje

Nog een keer zo'n akkefietje met een zwerver die betrapt wordt op het jatten van een blikje bier, niet te verwarren met al die miljoenen die Albert Heijn van z'n aandeelhouders heeft verdonkermaand, en in elk AH-filiaal komt een speciale kassa waar burgers volle zegelboekjes kunnen inleveren ter ondersteuning van de verdachten. Wel de oranje pruik op als u langs komt. Want wat er zich afspeelde na een nieuw incident met een burgerarrestatie in een Amsterdams AH-filiaal, dat moet dat Oranjegevoel zijn waar Balkenende op hoopt voor zijn politieke carrière: samen één.

Ruud Verdonck

Aan de dorpspomp zag ik de lokale liberale voorman die eiste dat voortaan de zwaarst mogelijke straf uitgedeeld wordt aan iemand die voor het eerst een blikje bier pikt. De rampzalige zeloot bij wie alleen de Indianenpruik en grote trom op de buik ontbrak, sprak de verwachting uit dat het dan met het pikken uit winkels snel gedaan zal zijn. Hij werd gevolgd door de middenstander der lokale middenstanders, die winkeldiefstal ook als de grootste plaag van onze maatschappij zag, nog verergerd door het feit dat niemand meer weet hoe je met zo een schavuit mag omgaan. Mij stond bij dat er inderdaad jaarlijks voor tientallen miljoenen wordt gejat uit winkels, maar dat onderzoek opleverde dat het meeste werd gepikt door eigen personeel. Maar Balkenende vraagt ook niet om een genuanceerd Oranjegevoel.

En nog voor prins Bernhard z'n portemonnee kon trekken was LPF-kamerlid Eerdmans er al met die trofee vandoor: hij meldde zich om de eventuele straf voor de verdachten te betalen. De vuile gierigaard verbond daar wel de voorwaarde aan dat er niets strafbaars voorgevallen mocht zijn. Er waren ook nog twee getuigen die allebei gezien hadden dat de dief een soort schwalbe ten beste gaf om de arme kruideniers erbij te lappen. Een advocaat kwam klagen dat de hondenbrigade was ingezet om de verdachten van huis te halen. Waarna de politie toegaf dat ze beter had kunnen opbellen om te vragen of de twee even wilden langskomen, want dan hadden ze onderweg misschien nog wat ongerief kunnen oppakken.

Kortom, de aanblik van een oprukkende horde Oranjesupporters waar fatsoenlijke burgers hun dochters voor binnen houden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden