Oranjesoep

Knorr Oranje Groenten Soep
Samenstelling:

Groenten 67% (pompoen 22%, tomaat, wortel 17%, ui, oranje paprika 3,5%), water, wortelsap 6%, aardappel, room, sinaasappelsap 0,8%, zout, maïszetmeel, gistextract, peterselie, acerola-kerspoeder, maltodextrine, witte peper.

Zelf maken?
Nodig voor 4 personen:

300 g worteltjes (geschrapt gewicht)

300 g pompoen (geschild gewicht)

1 grote ui

¿ à 1 perssinaasappel

1 liter kippen- of groentebouillon

4 takjes verse tijm

25 g boter

Ik dacht abusievelijk een dagje vrij te hebben, maar nee hoor, nationale feestdag of niet, er verschijnt gewoon een krant. In dat geval leek het me wel zo gepast om hare majesteit iets oranjes aan te bieden. Een lekker soepje wellicht? Zou ze dat blieven? Al dat zwaaien maakt hongerig, dan gaat er vast wel iets hartigs in, zeker tussen al die oranjebittertjes en oranjetompoezen door. Misschien is ze wel dol op soep, weten wij veel. Koning Beatrix houdt haar culinaire voorkeuren angstvallig geheim. Uit angst natuurlijk dat ze voortaan overal hetzelfde krijgt. Goed bedoeld allemaal, maar ja, wat schiet je ermee op, als vorstin? Alle dagen kip met appelmoes gaat ook vervelen.

Een oranje soepje dus. Ik moest ineens denken aan die gekleurde groentesoepen in een zak: groen, rood, geel en oranje. Als de winkeliers slim zijn, gooien ze die oranje nu lekker in de reclame. De Oranje Groenten Soep (pakjesmakers zijn als de dood om woorden aan elkaar te schrijven, ik signaleer het maar weer eens) zit 'boordevol pompoen, wortel & oranje paprika'. Is er eigenlijk nog een speciale reden om soepen op kleur in te delen? De verpakking zegt alleen: 'verschillende groenten betekent verschillende voedingsstoffen'. Tja, daar kan nooit iemand tegen zijn, toch? Maar wat o wat zou acerola-kerspoeder wezen? Ik heb het nog niet kunnen achterhalen, want de deadline voor dit stukje roept.

Snipper de ui. Verhit een klontje boter in een pan met dikke bodem en fruit de ui glazig. Snij intussen de pompoen in blokjes, voeg toe, en de wortels in plakjes, voeg toe. Tijmblaadjes erbij en alles rustig 5 minuten laten meefruiten, af en toe omscheppen. Giet de bouillon erbij, breng aan de kook en laat met deksel 20 minuten zachtjes koken. Prik of de groenten zacht zijn, zo niet, nog iets langer. Rasp intussen de schil van de schoongeboende sinaasappel met een fijne rasp en pers hem uit. Haal de soep van het vuur, voeg naar smaak sinaasappelsap met -rasp toe en pureer glad met de staafmixer. Breng op smaak met zout en versgemalen peper.

TIPS:
Ik vind het heerlijk, maar misschien vindt u een heel appeltje van oranje wat te overheersend. Begin daarom met de helft van sap en rasp en proef.

Lekker met een kringeltje room of een sliertje olijfolie erop.

Helemaal fraai is druppelen met een bijzondere olie zoals pompoenpitolie of arganolie. Is het een feestdag of niet?

Ook gezellig: wat fijngehakte verse kruiden erover zoals peterselie, bieslook of koriander.

Erbij: wat sneetjes (mag oud) stokbrood besprenkelen met olijfolie en wat zout, 5-10 minuten knapperig en goudbruin bakken in een voorverwarmde oven op 200°C.

Suggesties:
Pakjestips voor deze rubriek zijn welkom op info@kokenmetkarin.nl Het kookboek 'Koken met Karin zónder pakjes & zakjes' is ook verkrijgbaar via webshop.trouw.nl

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden