Oranjes voor het eerst sinds 2005 compleet bij viering Koninginnedag

Koningin Beatrix in Thorn. Foto: anp Beeld
Koningin Beatrix in Thorn. Foto: anp

Voor het eerst sinds jaren zijn de Oranjes die traditiegetrouw Koninginnedag vieren, compleet. Vandaag waren koningin Beatrix, haar drie zonen en schoondochters en prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven en hun vier zonen en schoondochters in Thorn en Weert in Limburg.

De koninklijke familie vierde Koninginnedag als vanouds. Ruim 50.000 mensen waren bij het bezoek van de koninklijke familie in Thorn en Weert. Zo'n zesduizend mensen stonden langs de route in 'het witte stadje' Thorn, en tussen de 45.000 en 50.000 mensen kwamen in Weert kijken.

Ze vermaakten zich met prins Maurits en prins Floris op de wip, prins Bernhard schietend met een traditionele buks, prins Constantijn op een oranje geschilderde troon ('zit vorstelijk') en prins Willem-Alexander achterop bij een tweespan met trekpaarden. 'Ja, hij doet het!', riep de omroepster. 'Je moet je evenwicht behouden, maar hij doet het uitstekend!''

Prinses Máxima kon haar Zuid-Amerikaanse temperament uitleven bij het trommelen op witte skippyballen en prinses Annette liet zich door de schutterijen overhalen tot een partijtje schieten. 'Eentje mis en eentje raak', zei een lid van de Weerter schutterijen. 'Niet slecht voor de prinses.' Prinses Margriet hield het bij zwaaien. Ze had bij een ongelukje haar vinger gebroken en die zat in het verband, roze gekleurd zodat het bij haar outfit paste.

Voorgaande jaren moest altijd wel een lid van de koninklijke familie afhaken wegens persoonlijke omstandigheden. Vorig jaar in Zeeland waren prins Maurits en prinses Marilène er niet bij omdat een goede vriend was overleden.

In 2008 en 2009 moest prins Bernhard jr. verstek laten gaan vanwege een darmoperatie. In 2007 ontbrak prinses Máxima omdat ze net was bevallen van prinses Ariane. In 2006 had prinses Anita griep.

Pieter van Vollenhoven viert niet alleen Koninginnedag, maar ook zijn verjaardag. De echtgenoot van prinses Margriet wordt vandaag 72 jaar.

Tot afgelopen februari was hij voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). In die hoedanigheid deed hij onder meer onderzoek naar de brand in het cellencomplex op Schiphol in 2005 en de poldercrash bij Schiphol in 2009. In de OVV is Van Vollenhoven niet meer actief, wel is hij nog voorzitter van het Nationaal Groenfonds, het Nationaal Restauratiefonds en het Fonds Slachtofferhulp.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden