Oranjemars in Portadown vreedzaam gestuit

PORTADOWN, BELFAST (Reuters) - In Noord-Ierland zijn gisterenavond op verschillende plaatsen gewelddadigheden uitgebroken, enkele uren nadat politie en leger hadden verhinderd dat protestanten hun jaarlijkse mars hielden in een katholieke wijk van Portadown.

Even leek de dag een overwinning voor de voorstanders van het vredesakkoord te brengen: de Oranje-mars in Portadown was tot stilstaan gebracht zónder dat er geweld in de lucht kwam te hangen. Maar de kalmte was van korte duur. In Belfast en enkele provinciesteden werden brandbommen gegooid. En sympathisanten van de protestantse Orangisten staken in andere steden barricades in brand en trokken wegversperringen op.

In Portadown zelf bleef de toestand gespannen, maar gevechten bleven ook 's avonds uit. Enkele honderden leden van de Oranje Orde die waren achtergebleven bij de politiebarricades op Garvaghy Road, kregen gisteravond versterking. Tientallen sympathisanten meldden zich 's avonds bij de groep.

De protestanten hebben bezworen te zullen wachten tot de politie hen de katholieke wijk Drumcree binnenlaat. Daar willen ze de traditionele route voor hun jaarlijkse Oranje-mars afmaken langs de katholieke Garvaghy Road. De Orangisten hebben tenten opgezet, met daarop de Britse Union Jack. De oproerpolitie arresteerde twee mannen die probeerden door de wegversperringen te breken.

Een leider van de katholieke gemeenschap in Drumcree vergeleek de menigte protestanten 's middags met een geladen pistool dat op zijn wijk gericht was. Er waren toen enkele duizenden leden van de Oranje-order naar de stalen politiebarrière opgetrokken, getooid met hun traditionele hoed en sjerp. De katholieke woordvoerder zei te vrezen dat de autoriteiten de protestanten alsnog de wijk binnenlaten als er nog meer bijkomen. Iets dergelijks gebeurde in een vergelijkbare situatie in 1996.

De Noord-Ierse minister voor Veiligheidszaken, Adam Ingram, had eerder op de dag de leden van de Oranje Orde geprezen voor de waardigheid van hun mars. Hij waarschuwde wel voor het gevaar dat 'mannen van het geweld' de zaak zouden kunnen overnemen. “Tot dusver is het waardig geweest, en de betrokkenen verdienen een felicitatie.”

Met groot machtsvertoon beletten tweeduizend politiemensen en militairen overdag de Orangisten de doortocht. “We blijven zo lang als nodig is. Maar we willen vandaag geen narigheid. Vandaag is het sabbath”, riep een leider door de megafoon. Niet weinige Orangisten dropen na verloop van tijd weer af. Maar volgens Robert Anderson, een woordvoerder van de Oranje-orde die de marsen organiseert, valt te verwachten dat de komende dagen velen naar Portadown zullen afreizen om mee te doen. Hij voorspelde dat de gemoederen nog aardig verhit kunnen raken als de patstelling bij de stalen muur blijft bestaan tot het marsen-seizoen zijn hoogtepunt bereikt op 12 juli.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden