Oranjemannen

Het is bijna te cynisch voor woorden, maar misschien kan de sectarische moord op drie Noord-Ierse kinderen van katholieke huize bij de leiders van de protestantse Oranjeorde het besef losmaken dat de door hen verkozen weg van de onverzoenlijke confrontatie alleen maar tot nóg meer bloedvergieten kan leiden.

Maar het is kort dag. Vandaag herdenken de Orangisten en hun oorlogszuchtige aanhangers in Portadown de slag bij de Boyne, waar de protestantse stadhouder-koning Willem III van Oranje zijn katholieke schoonvader Jacobus II versloeg. Een dag later dan volgens de kalender, omdat deze protestants-christelijke oranjemannen de zondagsheiliging kennelijk nog ergens in het vaandel hebben staan.

Op datzelfde vaandel is echter geen ruimte voor verdraagzaamheid. De katholieke bevolking van Portadown verzet zich tot het uiterste tegen deze Oranjemars over 'hun' Garvaghy Road. Daarin hebben de katholieken gelijk, want de intimiderende en door martiaal tromgeroffel begeleide Oranjemars roept alleen maar bittere herinneringen op aan de tot voor kort nog geldende onverzoenlijke machtsverhoudingen in Noord-Ierland. Daar gold het recht van de sterkste, van de protestantse unionisten dus.

Probleem is dat ook de Orangisten deels gelijk hebben. Hun luidruchtige beroep op hun wettelijk vastgelegde burgerlijke en religieuze vrijheden is een sterk punt. Bovendien voelen zij zich door de ontwikkelingen van de laatste jaren, culminerend in het vredesakkoord van Goede Vrijdag, ten opzichte van de katholieke minderheid steeds meer met de rug tegen de muur gezet en Portadown, 'hun' Portadown, is the point of no return. Bereidheid water in de wijn te doen, lijkt er niet te zijn. Tenzij. Tenzij men door de gebeurtenissen van gisteren van de waanzin van dit alles doordrongen is geraakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden