Oranjekoorts leidt tot snellere ziekencontrole

Tijdens grote voetbalevenementen melden meer mensen zich ziek dan normaal, zo leert de geschiedenis.

Zondag speelt het Nederlands elftal zijn eerste WK-voetbalwedstrijd. Mogen bedrijven weer problemen verwachten?

De ziekmeldingen tijdens het EK voetbal in 2004 liegen er niet om: op de dag dat Oranje speelde, lag het ziekteverzuim 19 procent hoger dan normaal, de dag erna 15 procent. Desondanks verwachten grote bedrijven als Fortis, Nationale Nederlanden en PricewaterhouseCoopers dit jaar geen excessief verzuim.

,,Ondernemingen denken altijd dat het binnen de eigen organisatie niet gebeurt”, zegt woordvoerster Inge Weel van ArboNed. De arbodienst houdt echter wel rekening met ’Oranjekoorts’ en biedt werkgevers daarom gratis aan verzuimmeldingen te controleren. Normaal gesproken belt ArboNed een werknemer een aantal dagen na de ziekmelding, maar in dit geval belt de arbodienst meteen een dag na de wedstrijd.

De arbodienst denkt dat je ziekmeldingen tijdens het WK onder meer kunt tegengaan door het bespreekbaar te maken. Weel: ,,Het hoge aantal ziekmeldingen na de eerste EK-wedstrijd in 2004, hebben we bewust naar buiten gebracht. Iedereen viel over die cijfers. Bij de wedstrijd daarna was het ziekteverzuim nog maar 3 procent hoger dan normaal.”

Bij Fortis worden creatieve oplossingen bedacht om zowel het voetbal als de werknemers niet te hoeven missen. ,,Sommige dingen moeten gewoon doorgaan, maar we proberen er in de planning wel rekening mee te houden”, vertelt woordvoerder Hendrik Jan Eijpe. ,,Sommige mensen beginnen een uur eerder, zodat ze ook vroeger naar huis kunnen. En op mijn afdeling staat bijvoorbeeld een televisie, zodat we met elkaar kunnen kijken. Verder verwacht ik dat er tijdens het WK meer radio’s zullen aanstaan en dat meer mensen verlof opnemen.”

Overigens hoeft niet iedereen zich ziek te melden om naar de WK-wedstrijden te kunnen kijken.

Nationale Nederlanden en PriceWaterhouseCoopers hebben elk zo’n honderd kaarten gekregen om met zakenrelaties Oranje aan te moedigen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden