Oranje wint op psychologische factor

Twee weken geleden speelde Team Oranje twee belangrijke oefenmatches -tegen Ierland en Bulgarije. Onze jongens hebben zich vrij gemakkelijk staande kunnen houden. Ierland sputterde nog even tegen, Bulgarije legde Team Oranje nauwelijks iets in de weg. Uit het verslag dat ik kreeg van teammanager Van Hoof schemerde wel door dat de psychologische factor van groot belang was. Neem nu dit sterke staaltje (Zie diagram 1).

West Noord Oost Zuid

Schol- Garvey Drij- Caroll

laardt ver

- - - 1 1)

1 2) dbl 2SA 3) pas

3 3 pas 3

pas 3SA dbl pas

pas 4 pas pas

pas

1) 10-13, gebalanceerd of 17+

2) 5+ of 4 én 5+ /

3) Wil op 3-niveau in een van de kleuren van west spelen.

Drijver heeft het lef om de buren te doubleren in het ijskoude 3SA! Het gevolg is dat noord gaat twijfelen en toch maar wegloopt naar 4! Onbegrijpelijk, terwijl noord uit het biedverloop kon afleiden dat de harten bij OW zeer waarschijnlijk 4-4 verdeeld zaten. Als je maar met lef doubleert....

Aan de andere tafel opent Van Prooijen 1SA in de derde hand en zit even later in 3SA, waarin hij simpel tien slagen maakt na een schoppenuitkomst.

Het voordeel van dit soort acties blijft niet beperkt tot alleen dit spel, want een dag later gebeurt er dit... (Zie diagram 2).

West Noord Oost Zuid

Schol- Hanlon Drij- McGann

laardt ver

2 1) 3 pas 3SA

pas pas dbl rdbl!

pas pas pas

1) Pools (5 én 5 /)

,,Ja ja, die dubbels kennen we'', moet McGann onbewust gedacht hebben en gaat met een redoublet op jacht naar groot wild. Dat had hij nu juist beter niet kunnen doen. Na V uitkomst gaat de leider kansloos twee down, -600! Daar komt 90 bij voor een vredig 2 contractje door Van Prooijen aan de andere tafel, precies gemaakt. Het redoublet van McGann vind ik overigens nog niet eens zo gek; het is meer het 3-volgbod van noord dat uiterst dubieus is.

Soms moet je druk zetten, soms niet. Hoe weet je wanneer je het moet doen of juist moet laten? Ik kom er nooit uit, maar gelukkig weten de toppers het ook niet altijd. Nog twee leuke voorbeelden; eerst een spel waarbij je de snelkookpan direct op vol vermogen moet zetten (Zie diagram 3).

West Noord Oost Zuid

Schol- Hanlon Drij- McGann

laardt ver

2 1) pas 2 dbl

2 3 4 6

pas pas pas

1) Multi (zwak in een hoge kleur, vanaf vijfkaart, óf sterk)

Drijver kiest voor de langzame aanpak, waardoor de Ieren net genoeg ruimte hebben om deze dooie 6 te bieden. Aan de andere tafel maken Caroll-Garvey het Brink-Van Prooijen een stuk moeilijker:

West Noord Oost Zuid

Caroll vPr. Garvey Brink

2 pas 4 dbl?

pas 5? pas pas?

pas

Zegt u maar wie de zesde moet geven?

Het laatste spel laat mooi zien dat passen ook een hoop op kan leveren (Zie diagram 4).

West Noord Oost Zuid

McGann Ber- Hanlon Bak-

tens keren

- - 3 4 1)

5 5 pas 6

pas pas pas

1) 5-5 in de hoge kleuren

Het 5 bod van west ziet er volslagen normaal uit, maar hierna hebben Bakkeren-Bertens weinig moeite om deze fraaie 6 te bieden. De Wijs, aan de andere tafel, pakt het met de westhand slimmer aan! Hij komt in dezelfde situatie als McGann, maar hij past in plaats van 5 te bieden! Hierna laten NZ het bij 4. Dat is een pas om in te lijsten!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden