Oranje wil goed gevoel bestendigen

De tweede oefening in het nieuwe systeem van Oranje, vanavond tegen Oostenrijk, wekt nieuwsgierigheid. Vorige maand is enige bemoediging geboden, maar in mei wordt het pas menens.

In trainingstenue betrad de selectie van Oranje gisteravond een stadion waarin, als het al zo ver komt, over drie maanden aan een stoute ambitie van de scheidende bondscoach zou moeten worden voldaan. Eind juni wordt in het Ernst Happel Stadion van Wenen de finale gespeeld van het EK – een toernooi waar je heengaat om te winnen, zo sprak Marco van Basten al vaker schijnbaar achteloos, met de onvoorwaardelijke inslag van de sportman.

Vanavond is Oostenrijk de tweede tegenstander voor Oranje in wat de EK-campagne kan worden genoemd. Ondanks het Alpendecor kan van de specifieke sfeer van een eindronde nog geen sprake zijn. Dat blijkt opnieuw uit de gedecimeerde voorbereiding. Voor de tweede achtereenvolgende maal volstond Oranje met één training.

Evenals ruim een maand geleden, voor het eerste oefenduel met Kroatië (0-3 winst), werd de oefensessie van maandag in Katwijk geannuleerd. In het overladen programma waarin het clubvoetbal zich opmaakt voor de beslissingen, werd enige rust voor de spelers wenselijk geacht. Belangen voor een landentoernooi kunnen in dit stadium nog niet zwaar wegen, en toch komen vanavond alle zestien EK-deelnemers her en der bijeen voor oefeninterlands waarmee dan ook bovenal de commercie zal worden gediend.

Niettemin mag in het geval van Oranje op enige sportieve waarde worden gehoopt, nadat begin februari in Split plotseling een lichte vorm van bemoediging kon worden opgedaan. In een nieuw systeem, op voorspraak van enkele spelers geïntroduceerd, kwam Oranje tegen de Kroaten met tamelijk gevarieerd spel fris voor de dag. Daarbij zij wel aangetekend dat de tegenstand zich lastig liet inschalen. Kroatië, dat Engeland op imposante wijze de weg naar het EK had versperd, speelde slordig, maar dat leek voetballers noch fans te deren. Applaus vanaf de tribunes voor de winnende Nederlanders versterkte uiteindelijk een sfeer van vrijblijvendheid.

Maar het was na maanden, zo niet jaren van dorheid al heel wat dat Oranje weer eens het aanzien waard was, waarbij de spelers zich vrijer leken te kunnen bewegen dan voordien in het starre systeem van Van Basten. Het vervolg is zonder meer interessant om te beschouwen.

Het defensieve aanbod is onverminderd beperkt en de vraag of de beoogde controleurs Van Bronckhorst en De Zeeuw krachtdadig genoeg zijn voor een EK, zal waarschijnlijk pas in juni worden beantwoord. Veel keuze heeft Van Basten in hun genre niet, zoals de vanavond na een enkeloperatie afwezige Van Nistelrooij onbetwist de eerste gegadigde voor de spitspositie is.

De meeste aandacht zal daarom ook in Wenen uitgaan naar de linie van drie creatieve middenvelders achter de diepe centrumaanvaller. Sneijder, Van der Vaart en Van Persie, pas net van een blessure hersteld, hebben in die categorie een streepje voor bij Van Basten. De eerste twee vormden in Split een trio met Babel. Maar in Oostenrijk is ook Seedorf er weer bij, de gelauwerde middenvelder die desondanks bij Van Basten weinig enthousiasme oproept. Wellicht wordt vanavond een eerste antwoord geboden op aanhoudende vragen over hem: is er voor Seedorf plaats in de nieuwe samenstelling of, waarschijnlijker voorlopig, gloort voor hem een reserverol op het EK en hoe wordt dáárop dan weer gereageerd?

Maar hoe Van Basten zijn team ook formeert, de kans is groot dat de aard van de tegenstand zich nauwelijks voor oordelen zal lenen. Oranje treft in Wenen de nummer 88 van de wereldranglijst, verreweg de laagst geklasseerde EK-deelnemer. Meer dan tienduizend Oostenrijkers ondertekenden vorig jaar een geestige petitie om hun ploeg terug te trekken, onder wie ex-international Polster. „Dit is de slechtste nationale ploeg die we ooit hebben gehad”, sprak de oud-aanvaller. De laatste dertien duels boden slechts één zege en zeven treffers.

Het zijn redenen te meer om ook de tweede oefeninterland in de EK-campagne op voorhand te relativeren, al zullen spelers en coach van Oranje het ’gevoel van Split’ willen bestendigen. Het wordt pas menens als Oranje in mei weer bijeenkomt. Dan kan werkelijk sprake zijn van een voorbereiding op het EK en, wie weet, op een weerzien met Wenen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden