oranje / Wachten op definitieve beslissingen

In Lausanne zegt Van der Sar: „Of we kwetsbaar zijn? Jullie beginnen er steeds over. Dan moeten wij weer antwoorden verzinnen.”

Henk Hoijtink en Lausanne

Na de eerste training van Oranje op Zwitserse bodem meldt doelman Edwin van der Sar zich werktuiglijk bij de pers. Hij weet dat er in dit stadium aan de rand van een trainingsveld weinig zinnigs kan worden gevraagd, en daar stelt hij zich voor een minuutje of tien op in. Van der Sar heeft alles al eens meegemaakt. Dit wordt zijn zevende eindtoernooi – hij maakte het WK 1994 al als derde keeper mee – en zijn vijfde trainingskamp met Oranje in Zwitserland.

Voor de derde keer heeft hij een van de weelderige kamers van het Beau-Rivage Palace betrokken. Het enige wat in de loop der jaren is veranderd, is de samenstelling van de groep, zegt hij droogjes – én dan natuurlijk zijn status, als 37-jarige routinier tweevoudig Champions League-winnaar. Van der Sar, onderkoeld als altijd: „Maar het blijft trainen, eten, slapen, rusten, behandelen, een boekje lezen, dvd’tje kijken en besprekingen.”

Hij zal als gelauwerde groepsoudste eens wat vaker bij de bondscoach worden ontboden, om al dan niet met andere spelers over de strategie te filosoferen. Uiteraard behoorde Van der Sar vorig najaar tot de zeven internationals die met Van Bastens goedvinden een ander systeem bepleitten: zonder gebonden vleugelspelers en met een voller middenveld. In twee van de drie oefenduels in de EK-campagne koos Van Basten daarin voor dezelfde opstelling. „Hij zal niet ineens nog met zes andere namen komen”, zegt Van der Sar.

Maar op de vraag of hij zelf tevreden is over de uitvoering van de nieuwe speelwijze, houdt hij zich wijselijk op de vlakte. „We creëren kansen genoeg. Er zit veel voetbal in de ploeg. Maar we moeten zorgen dat we de eerste en tweede kans benutten en niet pas de vijfde of zesde. Aan ieder systeem zitten haken en ogen. Of we kwetsbaar zijn? Jullie beginnen er steeds over. Dan moeten wij weer antwoorden verzinnen. In 4-3-3 hebben we ook kansen tegen ons gekregen. Nu krijgen we in 4-2-3-1 ook kansen tegen. Het is maar net waar je de nadruk op legt.”

Een andere dertiger, spits Van Nistelrooij (31), gaat meer in op zijn eigen positie in het gewijzigde spelsysteem. Daaraan kleeft immers een voorgeschiedenis. Van Nistelrooij werd afgedankt na het WK 2006. Een theorie luidde destijds dat de spits van Oranje, wie dan ook, in de tactiek met vleugelspelers zou worden ’vermoord’. In de recente oefencampagne kon nog niet de indruk worden gewekt dat Van Nistelrooij, teruggekeerd na het bijleggen van een conflict met Van Basten, als diepe spits vóór drie creatieve middenvelders wél in zijn element was.

Maar de spits zelf voelde wel degelijk vooruitgang. „Ik kom meer in het spel voor”, zegt Van Nistelrooij. „Dat is voor mij lekkerder. Ik weet niet hoe jullie het zien, maar voor mij is het aantoonbaar in het aantal balcontacten en in mijn betrokkenheid bij gevaarlijke momenten. De voorgaande testwedstrijden hebben meer duidelijkheid gegeven, maar nu begint het pas echt.”

In bredere zin zijn ook voor Van Nistelrooij de bedoelingen van Van Basten nog niet geheel duidelijk. „Ik zie hetzelfde wat jullie eigenlijk zien. De opstellingen, de wissels. Ik ben benieuwd hoe het uiteindelijk zal aflopen. We hebben twee keer in dezelfde opstelling gespeeld. Maar daarna is er weer gewisseld en gedaan. Misschien verandert er op twee of drie plekken uiteindelijk iets, of niet. Wij zijn ook benieuwd.”

Tijdens het EK 2004 bekommerde Van Nistelrooij zich, in samenwerking destijds nog met de afgehaakte Seedorf, om de saamhorigheid in de selectie. Het is de vraag of hij een dergelijke rol nu zou kunnen én willen vervullen. Het is goed denkbaar dat hij zich na zijn mislukte WK en alle gevolgen van dien bovenal op zichzelf wil concentreren, maar Van Nistelrooij prijst de instelling in de huidige groep. „Ik ben positief verrast door de houding van alle spelers. Het wordt steeds duidelijker wie er gaan spelen. Dan wordt het moeilijker voor de jongens die er buiten vallen. Maar we vormen een blok. Iedereen bereidt zich honderd procent voor, en daarna beslist de trainer.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden