Oranje toch door Amsterdamse grachten

(Michel van Elk, Trouw)

Oranje krijgt dinsdagmiddag toch een rondvaart door de Amsterdamse grachten. Vervolgens vindt de huldiging vanaf 17.00 uur plaats op het Museumplein. Dat maakte burgemeester Eberhard van der Laan maandag bekend op een persconferentie. De politie en de gemeente rekenen op bijna een miljoen bezoekers.

De stad heeft veel ervaring met grote evenementen. Er is veel geleerd van eerdere huldigingen, Gay Pride en Koninginnedag, zei de burgemeester.

Zowel de burgemeester als politiechef Bernard Welten riep op om op elkaar te letten. "Wees uw broeders hoeder", zei Welten.

De politie zet 1800 agenten in om de orde in de stad te handhaven, waaronder twee pelotons ME van de marechaussee en agenten van andere korpsen. De agenten zouden het een eer vinden om tijdens de huldiging te werken. Ook worden er honderden gemeentelijke handhavers ingezet.

Handhavers en agenten worden ook ingezet om de woonboten langs de grachtenroute te bewaken. Ook dat is volgens Van der Laan een les uit het verleden. In 1988 liepen na de EK-winst van Oranje namelijk meerdere woonboten forse schade op doordat de massa langs de grachten op de boten klom.

De Oranje-selectie gaat dinsdag eerst langs bij koningin Beatrix. Bij winst op het WK lag het voor de hand dat er betrokkenen geridderd zouden worden, maar of dat na de verloren finale ook gebeurt is nog de vraag.

Na het bezoek aan de koningin vertrekken de spelers en de staf per helikopter naar Amsterdam. Ze landen om 14.30 op marinebasis Kattenburg in het centrum. Daarvandaan vertrekken ze met de boot. De route gaat via het Java Eiland, het IJ, de Brouwersgracht, de Herengracht, de Leidsegracht en de Singelgracht richting het Rijksmuseum.

Meevaren met de tocht is toegestaan. Volgens de politie kunnen geïnteresseerden meevaren, maar achter de boot van Oranje en op gepaste afstand. Op een paar plekken worden bootjes tegengehouden: bij het opvaren en het verlaten van het IJ.

De politie en de gemeente geven in de stad drie duidelijke looproutes aan met matrixborden. Daarop wordt ook aangegeven welk deel van de stad vol is. Het gaat om routes van Station Zuid en vanaf Amsterdam Centraal naar de feestlocaties aan de grachten en het Museumplein.

Bezoekers worden opgeroepen voldoende drinken mee te nemen, hun bezoek goed voor te bereiden en de informatievoorziening in de gaten houden.

Oranjefan op het Museumplein, waar morgen de huldiging wordt afgesloten. (ANP)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden