Oranje strijkt neer in vertrouwde omgeving

Zwitserland is bekend terrein voor Oranje, en Lausanne al helemaal. Liefst zestien spelers waren er twee jaar geleden ook.

Henk Hoijtink

Niet alleen geldt voor het merendeel van de spelers van Oranje en voor bondscoach Van Basten en diens gevolg dat ze in een vertrouwde omgeving zijn neergestreken, ook in bredere zin kan van bekend terrein worden gesproken. Het is voor de vijfde achtereenvolgende maal dat Oranje zich voor een groot toernooi heeft gevestigd in Zwitserland, en voor de derde keer vormt Lausanne het idyllische decor aan de boorden van het meer van Genève.

Twee jaar geleden verbleef het Nederlands elftal er al aan de hand van Van Basten, toen voor een trainingsweek in voorbereiding op het WK 2006. Een dergelijke stage werd daarvoor eveneens in Lausanne onder Advocaat afgewerkt in de aanloop naar het EK 2004. Eerder prepareerden Hiddink (vóór het WK 1998) en Rijkaard (EK 2000) de nationale selectie aan een andere oever van het meer, in Nyon. Oranje zal nu voor het eerst langer verblijven in Zwitserland, met Oostenrijk gastland voor het EK: in elk geval tot 17 juni, de dag van het laatste groepsduel met Roemenië, en wie weet hoeveel langer daarna nog.

Er is nog een verschil met de voorgaande twee sessies in Lausanne. In beide gevallen werd er destijds getraind in het ondanks de weidse naam kleinschalige Stade Juan-Antonio Samaranch. De komende weken wijkt Oranje voor de trainingen uit naar het Stade Olympique de la Pontaise. Dat is, met een capaciteit van 16.000 toeschouwers, de thuishaven van FC Lausanne Sports. Helemaal onbekend is Oranje ook hiermee trouwens niet. In de EK-campagne van 2004 werd in dit stadion een oefenduel met Faeröer (3-0 winst) gespeeld.

Zestien spelers uit de huidige Oranje-selectie waren er ook twee jaar geleden in Lausanne al bij. Tot hen behoort Bouma niet, maar hij kent de stad nog van 2004. Voor Melchiot, Afellay, Engelaar, De Jong, De Zeeuw en Huntelaar wordt het een volledig nieuwe ervaring.

Dat gold in 2006 nog voor veertien van de drieëntwintig spelers. Daarmee kan worden onderstreept dat in het tweede gedeelte van Van Bastens ambtsperiode, na tal van experimenten daarvóór, een tamelijk vaste groep is ontstaan. Naast Bouma waren nog zeven spelers uit zijn selectie er in 2004 al bij: Heitinga, Sneijder, Van der Vaart, Van Nistelrooij, Robben, Van der Sar en Van Bronckhorst. De laatste twee maakten alle vier voorgaande kampen in Zwitserland mee.

De acht van 2004 betraden gisteravond het luxueuze Beau-Rivage Palace voor de derde keer. Het door zijn voorganger Advocaat ingewijde hotel beantwoordt kennelijk ook aan de wensen van Van Basten, niet in de laatste plaats waarschijnlijk omdat het de mogelijkheid biedt om zijn spelers af te schermen. Twee jaar geleden was Oranje tot genoegen van de bondscoach gehuisvest in het dorp Hinterzarten, diep in het Duitse Zwarte Woud.

Lausanne is de hoofdstad van het kanton Vaud, gelegen in een wijnstreek in het Franstalige gedeelte van Zwitserland. De stad pronkt met een van de mooiste gotische kathedralen van Zwitserland. Het Internationaal Olympisch Comité heeft zijn hoofdzetel in Lausanne, dat daarom als de olympische hoofdstad te boek staat. Ook is er het Olympisch Museum gevestigd.

Een achtergrond van sereniteit lijkt door dit alles gewaarborgd voor Van Basten, die zich voorafgaand aan zijn vertrek naar Ajax opmaakt voor zijn laatste weken als bondscoach. Twee jaar geleden had Van Basten zijn spelers voor het eerst gedurende een langere periode tot zijn beschikking. Maar toen moest hij al ervaren dat er ook dan niet zó veel op het trainingsveld kan worden gedaan, ook omdat een groot toernooi met alle spanning van dien om een toenemend aantal rustmomenten vraagt. Dat zal nu niet anders zijn, met deze week nog vijf trainingen en daarna slechts drie tussen de groepswedstrijden. Misschien mag van de rust van Lausanne wel meer heil worden verwacht dan van de arbeid op het trainingsveld – voor wie er ontvankelijk voor is althans.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden