Oranje slems

In de transnational, het grote open viertallentoernooi dat tegelijkertijd gespeeld werd met het Wereldkampioenschap in Monaco, heeft team Oranje bijzonder goed gepresteerd. Na vijftien ronden stonden Jansma-Verhees en Muller-De Wijs bovenaan! In de kwartfinale versloegen ze een sterk Deens team en pas in de halve finale moesten ze het hoofd buigen voor team Lavazza (met Buratti-Lanzarotti en d'Avossa-Ferraro).

Teammanager Van Hoof heeft op basis van dit resultaat genoemde spelers de A-status toegekend. Dat betekent dat deze twee paren in ieder geval bij de laatste vier paren zitten, waarvan er drie Nederland op het komend EK in Zweden (juni 2004) gaan vertegenwoordigen.

Er is nog meer nieuws over de kernploeg. De jonge Groningers Bruggeman-De Groot hebben zich teruggetrokken; Bruggeman wil voorrang geven aan zijn rechtenstudie. Bakkeren-Bertens zijn weer teruggekomen.

Gezien hun prestatiedrang in de MK viertallen (in het Butler-klassement staan ze ver bovenaan) kandideren Bakkeren-Bertens zich uitdrukkelijk voor een A-status. De vierde en laatste plek voor de A-status komt dan terecht bij Drijver-Schollaardt of Brink-Van Prooijen. Dat gaat nog een moeilijke beslissing worden, want de genoemde vijf paren ontlopen elkaar qua speelsterkte heel weinig.

De kernploeg heeft nog een druk (oefen)programma. Door trainer Kees Bakker en technisch adviseur Krzysztof Martens wordt hard gewerkt aan een nieuw, uniform systeem, de Oranje Klaver. Het opvallendste van dit systeem is de 1-opening, die meer betekenissen kan hebben (12-14 gebalanceerd, 16+ met klaveren, sterk met /). Meer hierover kunt u lezen in het decembernummer van het bondsblad.

Het beslissende spel in de kwartfinale bij de transnational tegen een Deens team lag aldus (zie diagram 1).

De Denen aan de ene tafel boden als volgt:

West Noord Oost Zuid

Jansma Verhees

- pas 1 4

4 pas??? pas pas

De pas van noord is onbegrijpelijk. Je hebt zelf 10-vierde en partner is gemarkeerd met een renonce schoppen, dan moet de noordhand met twee azen goud waard zijn.

Simon de Wijs, aan de andere tafel, had een hele andere kijk op de noordhand:

West Noord Oost Zuid

deWijs Muller

- pas 1 4

4 5! pas 6!

pas pas pas

De Wijs nam geen genoegen met 5. Hij bood in dezelfde positie 5 en hield daarmee de weg naar slem open. Gezien de klaverenaansluiting nam Muller die invitatie aan. Altijd moeilijk na een gepaste partner, maar in dit geval fitten de handen perfect. Misschien had Muller 6 moeten bieden, een voorstel om te spelen, dat een nog beter contract is dan 6. Zelfs 7 is redelijk, hiervoor hoeft alleen de snit op H over de openaar goed te zitten. Zoals het liep was het al dikke winst. Tegen de 4 van Verhees startte zuid met A, waardoor een slag in rook op ging en 4 gemaakt werd. Muller aan de andere tafel had weinig moeite om 6 te maken (ook 7 is te maken, omdat de harten 2-2 zitten met de heer goed).

Dat een snit op een heer over de openaar niet altijd goed zit, liet het volgende spel uit de halve finale (tegen Lavazza) zien (zie diagram 2).

West Noord Oost Zuid

Lanza- Ver- Burat- Jans-

rotti hees ti ma

pas 1 2 pas

2 1) pas 3 pas

3 pas 3 2) pas

4 2) dbl pas pas

rdbl 3) pas 4 2) pas

5 pas 6 pas

pas pas

1) Cue-bid

2) Controle-bod (harten is troef)

3) Eerste controle

Stevig doorbieden, met name 5 van west, leidde tot een niet onaardige 6, dat hing op H. Alle geluk voor Oranje dat H niet bij de openaar zat. Aan de andere tafel kregen Muller-De Wijs minder ruimte:

West Noord Oost Zuid

DeWijs D'Avos- Muller Fer-

sa raro

pas 2 3 pas

4 pas pas pas

Muller-De Wijs ruiken niet eens aan slem. Dat onze jongens nog veel van het Italiaanse slem bieden kunnen leren, komt ook op het volgende spel naar voren. (zie diagram 3)

West Noord Oost Zuid

Lanza- Ver- Burat- Jans-

rotti hees ti ma

- - - 1

dbl 3 4 5

pas pas 5 pas

pas pas

West Noord Oost Zuid

DeWijs D'Avos- Muller Fer-

sa raro

- - - 1

dbl 3 4 5

6! pas pas pas

Hier overschatte De Wijs zijn hand. Waar Lanzarotti een forcing pas (oost moet 5 bieden of doubleren) losliet om zijn partner mee te laten denken, bood De Wijs zelf 6. Lanzarotti paste zelfs beheerst, nadat zijn partner 5 bood.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden