Oranje op herhaling in idyllische omgeving

Weer trainen in Lausanne Vrouwen en kinderen mogen mee

Voor de zesde keer is de selectie van het Nederlands elftal neergestreken aan de boorden van het meer van Genève, en voor de vierde keer in het serene Lausanne.

Bert van Marwijk is de vijfde bondscoach die de idyllische omgeving heeft verkozen in de voorbereiding op een titeltoernooi, na Marco van Basten (WK 2006), Dick Advocaat (EK 2004), Frank Rijkaard (EK 2000) en Guus Hiddink (WK 1998). Zij het dat de laatste twee zich aan de andere kant van het meer prepareerden, in Nyon. Onder Van Basten had Oranje tevens zijn basiskamp in Lausanne tijdens het EK 2008, dat in Zwitserland en Oostenrijk werd gehouden.

Met 24 spelers in zijn gevolg arriveerde Van Marwijk er gisteren voor de volgende stappen - en na een trainingsstage in Hoenderloo de eerste wat serieuzere - op de route naar het aanstaande EK in Polen en Oekraïne. In het al evenzeer vertrouwde Stade Juan-Antonio Samaranch, dat ook in 2004 en 2006 werd aangedaan, staan in een negendaags trainingskamp zeven sessies gepland. Twee keer zal er voorts achter gesloten deuren worden getraind in het grotere Stade de la Pontaise, waar in 2008 alle trainingen werden afgewerkt.

Vier spelers in de huidige selectie zijn er sinds 2004 alle keren in Zwitserland bij geweest: Heitinga, Sneijder, Van der Vaart en Robben, die nu vanwege clubverplichtingen bij Bayern München alleen de laatste dagen van het kamp zal meemaken. Zij komen voor de vierde keer in Lausanne. Voor zeven spelers wordt het de derde keer. Stekelenburg, Boulahrouz, Kuijt, Mathijsen, Van Persie en Van Bommel waren er in 2006 voor het eerst, aan de hand van Van Basten. Bouma was er al eerder, in 2004, en daarna in 2008. Hij kan zelf ook niet hebben bevroed dat hij er vier jaar later nog eens zou terugkeren; vanwege schaarste in het linkerverdedigingsblok teruggeroepen door Van Marwijk.

Nigel de Jong en Huntelaar doen Lausanne voor de tweede keer aan, na er met Van Basten in 2008 te zijn geweest. Dat zou voor Afellay ook opgaan, ware het niet dat hij het trainingskamp nu vanwege clubverplichtingen met Barcelona aan zich moeten laten voorbijgaan. Resteert een groep van dertien spelers die er in Lausanne voor het eerst bij is: de doelmannen Vorm en Krul, Anita, Luuk en Siem de Jong, Lens, Maher, Narsingh, Schaars, Strootman, Vlaar, Van der Wiel en Willems.

Daarbij zij aangetekend dat zes van hen niet zo nieuw zijn als door die opsomming wellicht wordt gesuggereerd. Vorm, Van der Wiel, Schaars en de in extremis destijds afgevallen Anita, Vlaar en Lens maakten het trainingskamp voor het WK 2010 mee, maar daarvoor was Oranje vanwege de hoogteverschillen in toernooiland Zuid-Afrika uitgeweken naar de bergen van het Oostenrijkse Seefeld. Dat neemt niet weg dat de lijst van 'Lausanne-debutanten' iets weergeeft van de verversing die geleidelijk wordt doorgevoerd door Van Marwijk, grotendeels in het segment achter de nog altijd vrij vaste kern van zijn voorganger Van Basten.

Met voorlopig slechts een training per dag zal de bondscoach de komende dagen vooral oog hebben voor de onderlinge afstemming, in sociaal en sportief opzicht. Spelersvrouwen en kinderen zijn er dit weekeinde nog bij, evenals twee jaar geleden toen Van Marwijk hen de eerste dagen van het trainingskamp naar wederzijdse tevredenheid liet meemaken. Op het trainingveld zal Van Marwijk zich er met zijn secondanten in de eerste fase op toeleggen dat zijn spelers, de een vanwege verschillen in competitieverloop wellicht iets vermoeider dan de ander, zo snel mogelijk fysiek op één lijn komen.

Maar afgeronde antwoorden op prangende vragen mogen in Zwitserland nog niet worden verwacht. Waarschijnlijk wordt iets duidelijker over de bezetting van de vacante linksachterpositie, of in elk geval over Van Marwijks plannen daarmee. Maar over de brandende kwestie bij Oranje, de schikking van de voorste rijen, zal de komende week nog niet al te veel zinnigs te zeggen zijn. Niet alleen omdat Afellay er in Zwitserland helemaal niet bij zal zijn, maar óók omdat eerst moet blijken hoe het na een kwakkelseizoen gesteld is met de beoogde strateeg Sneijder - waarmee op voorhand een niet onbelangrijk aandachtspuntje in Lausanne is benoemd.

Afellay is er niet
Het trainingskamp in Lausanne is het tweede deel van de EK-voorbereiding van Oranje. De selectie kwam gisteren in Zwitserland aan zonder Robben, Schaars en Afellay. De eerste twee komen later nog, na respectievelijk de Champions Leaguefinale met Bayern München (morgen) en de Portugese bekerfinale met Sporting Lissabon (zondag). Afellay komt niet naar Lausanne. Zijn club Barcelona staat volgende week vrijdag, de laatste trainingsdag in Zwitserland, nog in de Spaanse bekerfinale.

Oranje speelt dinsdag in München tegen Bayern en volgende week zaterdag, na terugkeer uit Lausanne, in Amsterdam tegen Bulgarije.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden