Oranje ontketend

Vorige week kon ik u al het heuglijke nieuws melden dat Team Oranje (Jansma-Verhees, Muller-De Wijs en Bakkeren-Bertens) op het Open EK in Tenerife bij het viertallen een gouden medaille heeft gewonnen. Een fantastische prestatie ” de moeite waard om daar nog eens dieper op in te gaan.

Henk Willemsen

Hoe was het mogelijk dat het ontketende Oranje het sterke Miroglio (een Pools/Italiaans team, met onder anderen Kowalski-Tuszynski, die het goud in het parentoernooi wonnen) in de finale wegveegde? Na twee van de drie zittingen stond Oranje al met 103-23 imp's voor, waarna Miroglio het voor gezien hield. Des te opmerkelijker, als u bedenkt dat Oranje in de kwart-(tegen Denemarken) en halve finale (tegen Ozdil, een sterk Turks team) met de hakken over de sloot doorging.

Zoals gezegd, in de finale kon het voor Oranje niet stuk. Goed spel dwingt geluk af, het is een cliché dat bij bridge nog sterker geldt dan bij voetbal. Vooral op spellen in de slemzone had Oranje voortdurend het engeltje op de schouder. Hiervan drie voorbeelden, te beginnen met deze (Zie diagram 1).

West Noord Oost Zuid Bak-Roman-Ber-Stepinkeren . Hij deed het eigenlijk verkeerd door 5 ª te bieden (doublet was heel wat lucratiever, dat geruisloos vier down gaat), maar gelukkig wist Bakkeren 5 ª nog te maken. Hij kreeg © V uit, die hield en troefde de volgende harten. Hij trok hierna de troeven en speeldëA, waarop hij het 4-0 ruitenzitsel ontdekte. Twee ruitenverliezers leken onvermijdelijk, maar Bakkeren had nog een pijl op zijn boog: § V, noord mag niet dekken, hield de slag, gevolgd door een kleine ruiten! Noord, dat zijn derde harten op de schoppen had weggegooid, was nu gedwongen klaveren of ruiten te spelen, in beide gevallen bracht dit het contract thuis. Dit gebeurde aan de andere tafel:

West Noord Oost Zuid Kowal-Ver-Tuszyn-Jansskiheesskima

Kowalski zag meer in een 4 © -bod, dat een sterk twee kleurenspel met schoppen aangaf. Toen Tuszynski met 4SA een slempoging deed, nam Kowalski hem aan en sprong naar ¿ . Op een mooie dag wordt dat gemaakt, maar me¿ VB-vierde achter dëAH, ging het kansloos twee down.

Een huiveringwekkend slemmetje dat Jansma-Verhees boden, kwam wél binnen (Zie diagram 2).

1) Inversie: geeft harten aan 2) Vierde kleur Een abominabel contract, kansloos als oost met schoppen was uitgekomen. Gelukkig kwam oost uit met harten. Het was nog lang niet gemaakt, maar Verhees ging aan de slag. West nam met hartenaas en speelde schoppen na. Verhees nam met ª A en speelde § A, klaveren getroefd en gooide op een hoge harten ª 2 weg in de hand. Hierna moesten de ruiten 3-3 vallen en de klaveren 4-3 met de heer in de drie kaart, en zowaar, het zat volgens wens. Aan de andere tafel boden Romanksi-Stepinksi 4 © , dat met twee overslagen gemaakt werd.

Bakkeren-Bertens gingen op dit spel ook tot het gaatje (Zie diagram 3). Met 5SA deed Bakkeren een poging voor groot slem, aangenomen door Bertens. Dat was vooral ingegeven door het ¿ bod van Bakkeren. Bertens hoopte dat Bakkere¿ H erbij had, maar hij had een controlebod gedaan met een singleton. Met maar elf vaste slagen (er dreigt een harten-en een klaverenverliezer), moesten er twee extra slagen uit de ruiten komen. Dat lukt alleen als de ruiten 4/3 zitten me¿ H bij west ” alweer kassa! Gisteren werd het WKteam (Bermuda Bowl) bekend gemaakt. Gezien het EK-succes lag de keuze voor de hand: Jansma-Verhees, Muller-De Wijs en Bakkeren-Bertens gaan proberen de felbegeerde Bermuda Bowl te veroveren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden