Oranje oefent in Zweden

Twee weken geleden deed Team Oranje mee aan de Swedish Trials in Jönköping. Het was voor de Zweden een belangrijke selectiewedstrijd. Om de kracht van het veld te vergroten werden twee buitenlandse teams uitgenodigd, Denemarken en Nederland. Oranje, met deze keer Ton Bakkeren-Huub Bertens en Jan Jansma-Louk Verhees, hield zich uitstekend staande. In de round robin eindigde het viertal op de tweede plaats en won in de halve finale vrij gemakkelijk. Pas in de finale werd het team een halt toegeroepen door een talentvol Zweeds viertal, na een gelijkopgaande strijd.

Een paar weken geleden had ik het met u al over timing. De Nederlanders doen het op dat gebied niet slecht getuige dit grillige spel (zie diagram 1). Je zou ook de bridge-wijsheid van de Amerikaan Ed Manfield the five level belongs to the opponents van stal kunnen halen. Het wil zeggen: als de tegenstanders op het 5-niveau aan beland is, moet je ze daar (gedoubleerd) maar laten spelen.

West Noord Oost Zuid

Bak- Ber-

keren tens

- - pas 1

3 4 5 5

dbl pas pas pas

Met 3, de kleur van de openaar, toonde Bakkeren een dichte lange lage kleur en vroeg aan zijn partner om 3SA te bieden met een stop in de geopende kleur. Noord bood 4 en oost nam uit met 5, waar zuid weer over heen ging met 5. Na het doublet van Bakkeren vond iedereen het welletjes. Gelukkig voor Bakkeren-Bertens kwamen er drie slagen binnen, één down.

Aan de andere tafel verliep het bieden:

West Noord Oost Zuid

Verhees Jansma

- - pas 1

3 4 5 pas

pas dbl pas pas

pas

Hier werden OW gedoubleerd in 5 en ook daar had de verdediging drie snelle slagen, 9 imp's voor Oranje. Hoewel er op dit spel in het verslag niet over gesproken werd, liet Bertens een enorme kans liggen (zie diagram 2).

West Noord Oost Zuid

Bak- Ber-

keren tens

- - - pas

1 pas 2 pas

2 pas 3 pas

4 pas 4SA pas

6 pas 7 dbl!

pas pas ...pas?

Een korte uitleg van het bieden. Na de ruitensteun van oost bood Bakkeren 4 als een splinter: kort in harten, ruiten troef, slamgoing. Met 4SA vroeg Bertens sleutels. Met 6 gaf Bakkeren er drie (van de vijf) aan plus een renonce in harten. Het was alleszins te begrijpen dat Bertens 7 bood. Tot ieders verrassing kwam zuid op de proppen met een doublet! Dit is een zogenaamd Lightner-doublet. Het geeft aan dat zuid ergens een renonce heeft en het vraagt aan noord om de kleur te starten waarin zuid kan troeven. Noord had weinig moeite om te bedenken dat zuid gedoubleerd moest hebben op een renonce in schoppen, dus kwam met schoppen uit getroefd door zuid, één down. Aan de andere tafel kwamen de Zweden niet verder dan 6. Domme pech voor Bakkeren-Bertens dat een goede 7 sneuvelde op een 5-0 schoppenzitsel? Bertens had ook wel kunnen bedenken dat zuid een renonce schoppen moest hebben en had - vanwege het bezit van A - kunnen vluchten naar 7SA! Zowel 7SA als 7 is te halen, al moet je dan misschien een kleine schoppen naar de zeven spelen!

Tot slot dit spektakelspel (zie diagram 3), dat goed afliep voor Oranje.

West Noord Oost Zuid

Verhees Jansma

- - - pas

1 dbl 2 pas

4 pas 4SA pas

5 5 pas pas

6 6 6 pas

pas 7 dbl pas

pas pas

Met 2 gaf oost een schoppenverhoging met een driekaart aan. West deed met 4 een splinter (korte harten, schoppen troef, slamgoing). Hierna nam Verhees tot drie keer toe uit! Dat was goed, 6 zit er gemakkelijk in en 7 ging voor 800. Het is op een haar na zelfs 7 (verwissel 8 en 9 maar eens!), maar de Zweden deden het goed door 7 te doubleren. Aan de andere tafel:

West Noord Oost Zuid

Bak- Ber-

keren tens

- - - pas

1 2 3 pas

3 4 4 pas

pas 5 dbl pas

6 7 pas pas

dbl pas pas pas

Aanvankelijk namen Bakkeren-Bertens genoegen met 4, maar na het 5-bod besloten ze alsnog naar 6 te gaan, ook hier uitgenomen met 7. Dat ging voor 800, geen score derhalve.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden