Oranje met tevreden gevoel naar WK-finale

Tegen Cuba moesten de honkballers op de valreep toch nog een nederlaag incasseren. Positief is dat Oranje met evenveel verliespunten als Cuba naar Italië gaat.

De onverwachte winst van Porto Rico op Cuba zette vrijdagavond ineens het door iedereen voorspelde klassement op zijn kop en bood onverwachte perspectieven voor Nederland dat wél ongeslagen was. De reis naar Italië, waar de WK-finaleronde wordt gespeeld, was immers binnen datzelfde prognosepatroon tot onserieuze aangelegenheid uitgeroepen omdat Nederland daar toch de finale niet zou kunnen halen. Dat kwam door de opzet die de internationale federatie IBAF voor de finaleronde gekozen heeft.

De vier beste landen uit de tweede ronde (Nederland, Cuba, Porto Rico en Venezuela) vormen in Italië een poule waarin ze hun onderlinge punten uit Nederland meenemen. Ze spelen tegen de beste vier uit de Italiaanse tweede ronde die de andere poule vormen: de VS, Taiwan, Australië en Canada.

De nummers één van beide poules spelen volgende week zondag de finale. Omdat er geen kruisfinales zijn kunnen landen die in de tweede ronde tegenover elkaar hebben gestaan nooit samen in de finale komen.

Als beste uit de Nederlandse groep in Italië arriveren, biedt de grootste finalekans. Verlies van Nederland tegen Cuba (in de wedstrijd van gisteren) leek een logische opmaat naar het voorbestemde scenario. Door Cuba’s verlies op vrijdag werd alles anders.

De aanname dat Cuba – als absolute favoriet – sowieso de finale haalt, betekende op voorhand een barricade voor Nederland op de weg naar de eindstrijd. Door het kunststukje van Porto Rico is dat niet gebeurd en dat bood Nederland onverwacht perspectief. Uiteraard moet Nederland in Italië dan nog wel alle wedstrijden winnen. Gezien de tot nu toe getoonde krachtsverhoudingen lijkt dat haalbaar.

Winst op Cuba was gisteren geen harde voorwaarde, maar zou wel een meevaller zijn. Zover kwam het niet. Oranje ging met 5-3 ten onder tegen de Cubanen.

Dat leverde prompt een ingewikkeld berekening op om uit te maken wie nu eigenlijk poulewinnaar is. Bij gelijk eindigen geeft het onderlinge resultaat de doorslag. Cuba dus één, Nederland twee. Maar gisteravond voegde ook Porto Rico zich bij de teams met slechts één verliespartij. Dan gaan eerst de in onderlinge wedstrijden opgelopen tegenruns tellen. Nederland en Porto Rico hebben er zeven, Cuba acht. In de onderlinge confrontatie won Nederland van de Porto Ricanen. Dat levert de volgorde Nederland, Porto Rico, Cuba op.

Hoe het ook zij, het belang van eerste, tweede of derde is maar betrekkelijk wanneer alle drie ploegen evenveel verliespunten hebben. De te ontmoeten tegenstanders blijven toch dezelfde. Nu is het zaak alles te winnen en te hopen dat de concurrentie punten verspeelt.

Nederland is al ver gekomen. Dat bevreemdt niet na de vierde plaatsen op de twee vorige WK’s. Evenaring van die prestaties zou al heel fraai zijn, maar de Nederlandse spelers willen meer: wereldkampioen worden.

Manager Rod Delmonico keek al met al positief terug op de afgelopen week: „Ik ben niet tevreden over het resultaat van vandaag, maar er is geen reden voor paniek. We hebben deze fase goed afgesloten. De finaleronde, komende week, is belangrijker.”

De manager overweegt in de rotatie van de pitchers een wijziging aan te brengen omdat Sulbaran licht geblesseerd is. Markwell zou dan startende werper worden. „Maar de slagvolgorde houd ik ongewijzigd”, zegt Delmonico. „De hitters slaan goed.”

Dat bleek zaterdag tegen Nicaragua (8-4). Alle slagmensen kwamen op de honken. Tegen Cuba was het moeilijker een hit te slaan. De Cubaanse werper Gonzalez stond er slechts vier toe, maar moest wel accepteren dat twee daarvan, van Schoop en Statia, tot een homerun leidden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden