Oranje met opgeheven hoofd naar huis

(Trouw) Beeld EPA
(Trouw)Beeld EPA

Eervol strandde de vrouwenploeg in de halve finale van het EK tegen Engeland (2-1). Oranje kan terugkijken op een geslaagd toernooi.

De teleurstelling droop van het gezicht van Daphne Koster. Uitgerekend een dekkingsfout van de aanvoerster van Oranje bood Engeland de gelegenheid diep in de tweede helft van de verlenging het verschil te maken. Eén procentje meer concentratie had de hoop op een finaleplek in leven gehouden. Rechtvaardig was het niet geweest.

Koster moet dit later hebben ingezien. Engeland ligt qua ontwikkeling ver voor op Nederland. Van de 22-koppige selectie spelen zes vrouwen in de Amerikaanse profcompetitie. De rest krijgt een toelage van voetbalbond FA. Vergeleken met hun technische en tactische bagage is het elftal van bondscoach Pauw een verzameling welwillende recreanten.

Dat ze er desondanks bijna in slaagden hun grote zusters op de knieën te krijgen, gaf de prestatie cachet. Nederland gold vooraf niet eens als een outsider. Het beperken van gezichtsverlies was het belangrijkste streven. De eerste deelname aan een eindtoernooi mocht niet gepaard gaan met beschamende vernederingen. Het vrouwenvoetbal verdiende louter positieve reclame.

Deze houding, die soms krampachtig aandeed, zorgde in de groepsfase voor vreemde situaties. Zo gaf Pauw haar speelsters in de verloren wedstrijd tegen Finland een aparte opdracht. Nadat de tegenstander in de tweede helft op 2-1 was gekomen, mocht Nederland niet op zoek naar de gelijkmaker. Pauw vreesde een grotere afstraffing als opportunisme de overhand nam.

Hoongelach werd haar deel. Lang hoefde ze zich niet te verantwoorden. Nederland versloeg enkele dagen later Denemarken, waardoor kwalificatie voor de knock-outfase een feit was. Zelfkennis gaf de doorslag. Pauw wist als geen ander dat succes lag verborgen in soberheid en realisme. Het concept waarin een hechte verdediging centraal stond, bewees zijn waarde.

Een show gaf Oranje in Finland niet weg. Betere opponenten collectief weghouden van het strafschopgebied compenseerde een gebrek aan voetballend vermogen. In speltechnisch opzicht, zoveel werd duidelijk, kon de ploeg zich niet meten met de top van Europa. Werkethos, discipline en een gezonde dosis geluk dienden als gereedschap.

Tot een ieders verbazing pakte deze speelwijze perfect uit. Nederland plaatste zich voor de kwartfinale en rekende daarin af met Frankrijk. In de beslissende strafschoppenserie bleven de vrouwen net iets beter bij de les. Blikvanger Hoogendijk schoot de laatste penalty binnen.

De blondine legde met haar trap een fundering voor de toekomst van het vrouwenvoetbal. Door de plaatsing voor de halve finales voldeed de ploeg aan de eisen van sportkoepel NOC-NSF. De vrouwen krijgen per direct een A-status, wat een bestaan als fullprof mogelijk maakt. Deze bonus moet ertoe bijdragen dat de sport versneld volwassen wordt.

Het opzetten van een eredivisie voor vrouwen vormde twee jaar geleden de eerste peiler. Een hogere trainingsintensiteit, betere tegenstand en faciliteiten op een professioneel niveau moesten de achterstand op toplanden verkleinen. De kwalificatie voor het EK, de eerste uit de historie, bevestigde de initiatiefnemers in hun gelijk.

De aantrekkingskracht van de sport evolueerde mee. Meisjes kozen massaal voor voetbal. Stigma’s en vooroordelen van ouders verdwenen in rap tempo. Met als gevolg dat voetbal de snelst groeiende sport onder vrouwen werd. Het EK in Finland zorgt ongetwijfeld voor een extra impuls. Oranje veranderde van een anonieme ploeg in een elftal waarvan de namen gemeengoed werden.

De wens van de KNVB om de eindronde over vier jaar te houden binnen de eigen landsgrenzen kan het laatste zetje geven. Nederland leefde mee, maar de tribunes in Finland bleven akelig leeg. De organisatie van een EK kan een kern van nieuwe, trouwe volgers doen ontstaan. Zodat vrouwenvoetbal niet langer een veredelde familiesport blijft.

Om supporters warm te maken moet het niveau flink omhoog. Het huidige team ontbeert de kwaliteiten om negentig minuten lang te boeien. Baltovenaressen spelen bij de tegenstander. En Nederland doet weinig meer dan hen in te dammen. Niettemin leverde deze realistische strategie bijna een finaleplek op. Dat Oranje in een relatief eenvoudige poule werd ingedeeld en menigmaal zwijnde, deed daar niets aan af. Pauw en haar team hebben vrouwenvoetbal definitief op de kaart gezet.

Van de Ven vecht een duel uit met de Engelsen Sanderson (links) en Scott, die in de verlenging voor de 2-1 eindstand zou zorgen. (FOTO EPA) Beeld EPA
Van de Ven vecht een duel uit met de Engelsen Sanderson (links) en Scott, die in de verlenging voor de 2-1 eindstand zou zorgen. (FOTO EPA)Beeld EPA
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden